Mind egészségesnek tartjuk ezt a gyümölcsöt, de azt kevesen tudják, miért

GettyImages-92789579

Ha azt mondom, hogy napi egy belőle az orvost távol tartja, valószínűleg rögtön rávágod, hogy az alma az egészség záloga – de miért állítjuk ezt?

Az rendben van, hogy finom, könnyen elérhető gyümölcsről van szó, amelyet gyakorlatilag az év minden szakában fogyaszthatunk, ráadásul sokoldalúan fel is használhatjuk azt. Amellett, hogy elropogtathatjuk, készülhet belőle innivaló, kompót, befőtt, süthetjük süteménybe, de egy jó máglyarakás ízéhez is sokat hozzáad. Lekvár és chutney alapanyaga is lehet az alma, na de mitől ilyen jó a PR-ja ennek a gyümölcsnek?

Az alma valóban egészséges

Több mint hétezer variáció létezik belőle, nem is meglepő, hogy ezt a gyümölcsöt fogyasztják a legnagyobb mennyiségben a világon. 20 dekagramm almában mindössze 104 kalória van, emellett a B1-, B6-, C-, E- és K-vitaminok is megtalálhatók benne. Az alma bővelkedik polifenolokban is: ezek antioxidánsok, amelyek a szabad gyökök kialakulását képesek megakadályozni.

Rosttartalma miatt is érdemes almát fogyasztani: hogy a maximumot hozhasd ki belőle, mosás után héjastul fogyaszd, mivel a polifenolok és a rost java is az alma héjában található.

Ez jó hír lehet azoknak a szülőknek, akik nagy mennyiségben hámoznak almát kisgyermeküknek, a héjat pedig sajnálják kidobni, ezért inkább maguk fogyasztják el.

Az alma fajtáinak se szeri, se száma, és mind egészséges
Az alma fajtáinak se szeri, se száma, és mind egészségesd3sign / Getty Images Hungary

Az alma a fogyókúrázók barátja is egyben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz rostot és vizet: ezek segítenek a teltségérzet kialakulásában. Ez segít abban, hogy kevesebbet egyél, de vizsgálati eredmények alapján ehhez az is kell, hogy egész gyümölcsöt, ne almapürét vagy almalevet fogyassz. Akik megettek egy almát, azok akár 4 órával tovább érezték magukat jóllakottnak, mint akik pürét vagy almalevet fogyasztottak. Egy másik kutatás adatai szerint a rendszeresen almát fogyasztók BMI-je alacsonyabb, mint azoké, akik nem esznek olyan gyakran a kerekded gyümölcsből.

A szíved is hálás lesz érte

Oldható rosttartalmának köszönhetően az alma a szívbetegségek megelőzésében is segítséget jelenthet. Ezek a rostok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez, de a polifenolok is védik a szíved.

A flavonoidok csökkentik a vérnyomást, valamint stroke is kisebb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik flavonoidban gazdagabb étrendet követnek.

Itt azonban nincs még vége a jó híreknek. Akár 18 százalékkal is csökkentheti a kettes típusú diabétesz kialakulását az, ha sok almát eszel, ami valószínűleg a gyümölcsben megtalálható kvercetinnek és floridzinnek köszönhető. A benne levő sok rost azon túl, hogy súlyod karbantartásában is segít, a belek jobb egészségével is kapcsolatban van.

A finnyás gyerekek is szeretik
A finnyás gyerekek is szeretikEmely / Getty Images Hungary

Íme, még három előny

Az almafogyasztásnak vannak olyan további potenciális hatásai is, amelyek ugyan nem teljesen bizonyítottak, de mivel egyébként is egészséges élelmiszer fogyasztására buzdítanak, érdemes megemlíteni őket.

  • Az alma egyes ráktípusok megelőzésében is segíthet: ilyen a tüdő-, mell- és emésztőszervi rák.
  • Az oxidatív károsodástól is megmentheti tüdődet, ami egyébként allergiás reakciókhoz és gyulladáshoz vezethetne. Az alma így az asztma karbantartásában is szerepet kaphat.
  • Oxidatív stressz az agyban is felléphet: a kvercetin itt is hat, így az almafogyasztás védheti az agyad egészségét is.

Íze mellett tehát számos jótékony hatása miatt is érdemes almát enned: ha az orvost nem is mindig tartja távol, számos előnye bizonyítottan akad!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra