Az almavaj nem az alma és vaj kombinációját takarja. Ebben a klassz szószban egyáltalán nincs vaj, úgyhogy aki elnevezte a cuccot, valamivel jobb munkát is végezhetett volna. De akkor mi ez a sötét kulimász? Az almavaj lényegében tömény almaszósz. Általában az alma mellett gyakran használt fűszerekkel ízesítik – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval –, majd hosszabb ideig főzik, amíg végül egy sötétbarna, mélyen karamellizált, kenhető, intenzív almaízű szósz lesz a végeredmény.
Egy pirítóson is remek.bhofack2
Hozzávalók
- 12 darab alma vegyesen, meghámozva, felkockázva
- 1 bögre cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 tk. vaníliakivonat
- ízlés szerint fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, őrölt gyömbér
- Előkészítési idő: 10 perc
- Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Elkészítés:
Forgasd át az almát a fűszerekkel és a cukorral, majd löttyints alá egy kis vizet, és kezdd el egy vastag falú lábosban melegíteni. Alacsony hőmérsékleten addig főzd, amíg az alma megbarnul és teljesen szétesik. Ekkor törd össze botmixerrel, majd főzd, amíg sűrű szósz lesz belőle, majd töltsd steril üvegekbe.