Hallottál már az almavajról? Mostantól az elkészítése sem okoz majd gondot

Az almavaj nem az alma és vaj kombinációját takarja. Ebben a klassz szószban egyáltalán nincs vaj, úgyhogy aki elnevezte a cuccot, valamivel jobb munkát is végezhetett volna. De akkor mi ez a sötét kulimász? Az almavaj lényegében tömény almaszósz. Általában az alma mellett gyakran használt fűszerekkel ízesítik – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval –, majd hosszabb ideig főzik, amíg végül egy sötétbarna, mélyen karamellizált, kenhető, intenzív almaízű szósz lesz a végeredmény.

Egy pirítóson is remek.
Egy pirítóson is remek.Fotó: bhofack2

Hozzávalók:

  • 12 darab alma vegyesen, meghámozva, felkockázva
  • 1 bögre cukor
  • 1 csapott teáskanál
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • ízlés szerint fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, őrölt gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át az almát a fűszerekkel és a cukorral, majd löttyints alá egy kis vizet, és kezdd el egy vastag falú lábosban melegíteni. Alacsony hőmérsékleten addig főzd, amíg az alma megbarnul és teljesen szétesik. Ekkor törd össze botmixerrel, majd főzd, amíg sűrű szósz lesz belőle, majd töltsd steril üvegekbe. 

Mennyire egészséges valójában az alma?
Mennyire egészséges valójában az alma?

Tényleg távol tartja az alma az orvost?

Tovább »

Még több recept

Almás-mogyoróvajas zabkása – édes reggeli, ami nem dobja meg a vércukorszinted

Ezúttal nem hagyományosan, fahéjjal, hanem egy kevés mogyoróvajjal és friss, reszelt almával dobtuk fel a zabkásánkat. A jó emésztésért egy nagy kanál lenmagpelyhet is tettünk bele.

január15., 06:04

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

2020. január20., 12:00

Melegszendvics sajttal és tonhallal – laktató fogás, ami segít, hogy gyorsan készíts valami különlegeset

Egy jó kis meleg tonhalkrém, olvadt sajt és néhány szem savanykás kapribogyó teszi még izgalmasabbá ezt a fogást, amit akár barna kenyér, akár egy nagy szelet kalács tetején is tálalhatsz.

január24., 06:04

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2020. november21., 06:24

Halloumival és nektarinnal is készíthetsz melegszendvicset, nem is akármilyet!

Az édes gyümölcs a sós, grillezett sajt mellett nagyon izgalmas végeredményt ad, hát még akkor, ha egy adag házi majonéz a szendvicsed alapja, a tetején pedig egy nagy marék friss rukkola is helyet kap.

január23., 06:04

Ezt a zöldséges-fűszerescsirke fajitast percek alatt összedobod

Akár a munkahelyeden is remek ebéd lesz ebből a fajitasból, és még a mikrónál sem kell majd sorban állnod, mert ez a fogás hidegen is éppen olyan finom, mint frissen. Nálunk sok fűszerrel és rengeteg ropogós zöldséggel a nyerő.

január22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.