Ezért barnul be a felszeletelt alma

Ha almát szeletelünk, érdemes egy kis citromlével meglocsolni, hogy ne barnuljon be, ezt mindannyian tudjuk. De azt már talán nem, hogy miért színeződik el az alma, miután felvágtuk.

Ez az egész egyébként csak félig igaz, már létezik olyan génmódosított alma, ami, akárhogy szeleteljük, nem barnul be. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez a genetikai manipuláció egészségügyi kockázatokat jelent, az ötletgazdák azonban máshogy látják.

A barnulás oka

A jelenséget úgy hívják, hogy enzimatikus barnulás – írja a britannica.com, kiemelve, hogy az egész folyamat alapja a növényi szövetek és az oxigén találkozása. Ez a találkozás az ún. polifenoloxidáció, melyet enzimek (polifenol-oxidázok) katalizálnak. A folyamat során megváltozik a gyümölcsök és a zöldségek polifenol-molekuláinak szerkezete, az oxidáció során keletkező anyagok pedig barnás színűek – innen a barna elszíneződés. 

És hogy miért érdekes ez az egész? Mert innen tudjuk például azt, mivel tehetünk a barnulás ellen. 

Az enzimatikus barnulás nem csak az almák esetében jellemző. A körte, a banán, az avokádó és a padlizsán is meglehetősen gyorsan megbarnul, de akár egyes gombafélék is elszíneződhetnek. Ám nem minden esetben kellemetlen számunkra a folyamat: ugyanez a jelenség felelős az aszalt szilva, a kávé, a fekete tea és a kakaó sötét színéért is. 

Megoldásként a citromlé mellett az ananászlé is működik, de akár mézzel is tehetünk az elszíneződések ellen, ami útját állja az oxigénnek, így védi meg almaszeleteinket a barnulástól. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra