Miért egészségesebb egy cukorral teli alma, mint egy kockacukor?

Mindig mondjuk, hogy sokkal egészségesebb egy almát vagy banánt megenni, akármennyi cukor is van bennük, mint megenni egy ugyanannyi cukrot tartalmazó csokiszeletet. Most azt is megtudhatod, hogy miért.

A túlzott cukorfogyasztás egészségre ártalmas hatásairól köteteket lehetne írni. Mindenki tudja, mennyire káros, ha mértéktelenül habzsoljuk az édességet. Azonban nem minden cukor egyforma – nagy a különbség a feldolgozott és a természetes cukrok között. Ezt fejtegeti az Elemental írása.

A hozzáadott cukor a legveszélyesebb

A cukorban tobzódó étrend számlájára írható többek között az elhízás, a diabétesz, a fogszuvasodás és a szívbetegségek kialakulása, de a rák egyes fajtái, a zsírmáj és az időskori szenilitás kockázatát is növeli. Egy közepes méretű almában és egy Snickers szeletben nagyjából ugyanannyi – kb. 20 gramm mennyiségű – cukor van, az előbbi mégis jótékonyan hat az egészségre, míg az utóbbi nagyon nem. A különbség abban rejlik, ahogy a szervezet feldolgozza a különböző cukorfajtákat.

A természetes gyümölcscukor, más néven fruktóz és a boltban kapható kristálycukor (szacharóz) közötti legfőbb különbség, hogy utóbbit sokkal gyorsabban bontja le a szervezet. A gyorsan megemésztett cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, és ez komoly károkat okoz, különösen azoknál, akik már alapból cukorbetegségben szenvednek, vagy érzékenyebbek a vércukorszint ingadozására.

Nem minden cukor egyforma
Nem minden cukor egyformaMartin Barraud / Getty Images Hungary

A legveszélyesebbek azonban – még a kristálycukornál is jóval károsabbak – azok a hozzáadott cukrok, amelyekkel a gyártók az édességeket, snackeket, csokoládékat ízesítik. Ezek közé tartozik a kukoricaszirup, más néven fruktózszirup vagy fruktóz-glükóz szirup. Ezt legtöbbször módosított kukorica- vagy gabonakeményítőből állítják elő, és jóval édesebb ízt garantál, mint más cukrok. Éppen ezért könnyű rászokni, és minél többet eszel belőle, annál nehezebb visszatérni a kevésbé cukros ételekhez.

Szintén gondot jelent, hogy a hozzáadott cukorral agyonédesített termékek többsége alapjáraton káros az egészségre. A szénhidrátban és kalóriákban tobzódó édességek és snackek könnyen tönkretehetik a szív és az erek egészségét, és felhalmozzák a zsírpárnákat – mindehhez jön még a hozzáadott mesterséges cukor. Azért, hogy minél édesebb ízt érhessenek el, a gyártók nem fukarkodnak, és olyan hatalmas mértékben cukrozzák meg a termékeiket, ami jócskán felülmúlja a gyümölcsökben megtalálható mennyiséget.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Szintén nagy különbség, hogy a gyümölcsök, habár tele vannak cukorral, nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos tápanyagokat is. Az almában található C-vitamin, kálium, növényi rostok és más jótékony vegyületek nagyon hasznosak a szervezet számára, és ellensúlyozzák a cukrok hatását. A hozzáadott cukrokban tobzódó ételek ezzel szemben pusztán üres kalóriákat jelentenek, amiknek semmilyen hasznát nem látod.

A legfontosabbak a növényi rostok, amelyek megakadályozzák a gyümölcsben található cukor gyors lebomlását, ezért gátolják a vércukorszint gyors megemelkedését. Éppen ezért nagy különbség van aközött, hogy egy szem almát eszel, vagy – akár 100%-os – almalevet iszol. Az utóbbi ugyanis nem tartalmazza azokat a rostokat, amelyek elvégeznék ezt a munkát. A rostok azért is hasznosak, mert telítettségérzetet adnak, vagyis evés után lassabban éhezünk meg, és kevésbé kívánjuk újra az ételt.

Ha egy alapos gyümölcslakoma során úgy éreznéd, túl sok cukrot fogyasztasz, bevethetsz praktikákat, amelyekkel még jobban lelassíthatod a cukrok lebomlását. Érdemes fehérjében gazdag ételeket, mogyorót, mogyoróvajat, húst vagy sajtot fogyasztani a gyümölccsel együtt. A gyümölcsök egészségre gyakorolt pozitív hatásai bőségesen ellensúlyozzák az ártalmas hatásokat – ne habozz tehát, ha arról van szó, hogy megegyél-e még egy finom, piros, húsos almát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek