Sok érdekesség van az állatvilágban, amire csak akkor csodálkozunk rá, ha egy fej nélkül szaladgáló csirkét látunk.
Végre jó hír érkezett az élelmiszerárakról. Alapvető élelmiszerünk lett olcsóbb a napokban.
Uniós szinten is emelkedett a húsféle ára.
Érdemes rendszeresen, de mértékkel fogyasztani ezt az egészséges ételt. Értékes tápanyagai miatt szervezeted hálás lesz érte.
Bizonyos húskészítési módok esetében rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek.
Az egészségünkre káros anyagokat tartalmazhat az a csirkehús, amit túl sok hormonnal és antibiotikummal kezeltek.
Az átcímkézett, átdarabolt hús súlyos fertőzést okozhat.
Karácsonykor mindenki végkimerülésig főzi magát, de ezekkel a receptekkel ennek nem kell így lennie!
A csirkehús meglepően egészséges lehet, de ehhez fontos, hogy megfelelő módon készítsd el.
Veled is megesett már, hogy rózsaszínű maradt a csirkehús a sütés után? Nem feltétlenül a te hibád!
Mit keres csirketoll a vacsorádban? Vagy ott is kéne lennie? Cikkünkben utánajárunk, mi történik a rengeteg tollal.
Nem növényi alapanyagról van szó, hanem állati sejtek felhasználásával kikísérletezett mesterséges húsról. Már vacsorát is főztek a hamis csirkéből.
Te is észrevetted már, hogy a csirkemell felszínét gyakran fehér csíkok borítják? Itt a magyarázat.
Belefér-e időnként, vagy akár naponta is, egy nagy tál, friss saláta mellett, vagy jobb, ha ezt is csak mértékkel fogyasztjuk?
Hiába próbálkozol, a csirkemell mindig cipőtalp keménységűre sikerül? Mutatjuk, hogyan tökéletesíthetsz a technikádon.
Egy remek mediterrán fogás, ami az összes elképzelhető köret mellett finom a tört burgonyától egészen a tésztáig.
Ha a végén mozzarellagolyókat is adsz ehhez a fokhagymás-spenótos fogáshoz, még finomabb lesz a mellé kínált házi tészta tetején. Ha a tésztának nem vagy a rajongója, süss mellé édesburgonyát, vagy tálald fűszeres rizzsel!
Ropogós és isteni lesz a végeredmény, főleg akkor, ha egy pár órára előtte egy szójaszószos-barna cukros, enyhén csilis marinádba teszed a szeleteket. Az édeskés-különleges hús tetején a ropogós kukoricapehely tényleg új szintre emeli a kedvencedet.
Lényegében csirke egy remek húsos-fehérboros szósszal, amit elkészíteni is nagyon egyszerű.
A csirkemell az egyik legjobban kombinálható húsféle. Ugyanolyan finom csípősen, mint rántva, de gyümölcsraguval és salátában is tökéletes. Próbáltad már barackba tölteni?
A csirkemellről tudjuk, hogy a húsok között az egyik legjobb választás, de egymás között azért bevallhatjuk, hogy könnyen lesz belőle száraz, unalmas fogás. De nem ezzel a recepttel: ebben a sajtos-tejfölös változatban még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem a csirkemell rajongói.
A rántott csirke olyan klasszikus, amit a legválogatósabb felnőttek és gyerekek is örömmel befalnak, ha pedig felnőttek is kapnak belőle, ezt a csípős dipet készítsd el hozzá.
Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.
Egy jó kis csirkés tésztaalternatíva, ami akár a növényi tésztákból is finom lesz. A krémes-fokhagymás szósz egyébként rizs és gnocchi tetején is finom, ha éppen csak ezek lennének otthon.
Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.
Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.
Még egy csirkés fogás, amihez csak egy-két (nem is annyira) titkos összetevőt adtunk, így lett belőle egzotikus különlegesség.
Annyira tele van gazdag aromákkal, hogy akár diétás cukkinitészta, akár karfiolrizs mellett tálalod, akkor sem érzed majd kompromisszumosnak ezt a gyors vacsorát.
Egy kis savanyított tökkel érdemes tálalnod ezt a különlegességet, de ha nincs sok időd, egy gyors saláta mellett is remek lesz. Nálunk rukkola, fehérbab, barack és uborka került a köretnek szánt salátába, amit narancsos-olívaolajas öntettel locsoltunk meg.
Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.
Vajon hogyan lesz a legfinomabb a grillcsirke?
Egy ennyire különleges fogás mellé elég egy jó vajas burgonyapüré vagy párolt rizs.
Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.
Ez a görög egyben sült csirke remek nyáridéző fogás, amit naná, hogy akár a leghidegebb napokon is elkészíthetsz.
Ha imádod az izgalmas fogásokat, ezt a datolyás, keleti hangulatú csirkét próbáld ki. Nem is kell mellé bonyolult köret, egy bögre párolt rizs tökéletesen megteszi.
Egy gyors csirkés ragu, ami egyáltalán nem unalmas, és a kurkumával egy állítólag több betegség megelőzésére jó szuperfood is kerül bele.
A mi változatunkba ráadásul egy kevés kéksajt is került, így francia hangulatban tálaltuk ezt a pofonegyszerű fogást.
Ha te is szereted az egzotikus, thai hangulatú fogásokat és imádod az édes és sós párosítást együtt, akkor ezt a finomságot érdemes kipróbálnod. Ha a csilitől sem ijedsz meg, akkor néhány szelet jalapeno-t is karikázz a tetejére!
A legjobb, ha egy tál házi juhtúrós nokedli tetejére kerül ez a klassz zöldséges ragu, amiből mi nyáron egy kevés petrezselymet és friss kaprot sem hagyunk ki.
Ha már egy kicsi unod rántva, gombával, tejszínesen, akkor ideje kipróbálod olaszosan, joghurttal, rizottóban, vagy egy gyors curry formájában.
Egy gyors és isteni mediterrán fogás, ami szinte megfőzi saját magát. Te csak válogass jó minőségű alapanyagokat, más dolgod nem is nagyon lesz vele.
Gyors és finom ragu, ami tökéletes egy adag vajas pirítóssal éppen úgy, mint egy sűrű, édesburgonya-püré mellett.
Ha megismered a rizottó készítésének titkát, akkor rájössz, hogy nagyon könnyen elkészíthető, csak éppen mellette kell állnod a lehető legtökéletesebb, krémes végeredményért.
Egy különleges ízkombináció, ami saláta tetején és egyszerű párolt rizzsel is finom lesz. Ne ijedj meg a juharsziruptól, remek aromát ad majd neki.
Csak dobd egy hőálló lábosba lazán, ahogy egy olasz mamma (vagy padre), pirítsd meg a csirkét, majd sütőben puhítsd készre. Közben éppen lesz időd egy gyors gyúrt tésztát is összedobni mellé.
Indiai változatban is remek lehet a fűszeres joghurt egy adag garam masalával, de nálunk most egy kanál juhtúró, citrom, kapor és többféle, kerti zöldfűszer került bele.
Egy klassz, gyümölcsös, késő nyári fogás, ami egy kis fehérbortól és egy nagy kanál vajtól lesz még finomabb. Ne sajnálj mellé egy nagy adag házi, szarvasgombás tagliatellét!
A grillezett barack rózsaborssal, kecskesajttal és mézzel a legfinomabb, ezzel az oldalán a legegyszerűbb csirkés fogásból is különlegesség válik.
Most néhány egyszerű, gyors, de annál különlegesebb nyári fogásban mutatjuk meg egyik kedvenc alapanyagunkat.
Egy izgalmas fogás egy megszokott alapanyagból. Válassz hozzá csirkemellet vagy -combfilét, bármit, ami éppen van otthon.
Egy nagy adag házi tészta és egy gyors, vajas pirítós mellett egyaránt remek ez a klassz fogás, amivel nyáron és a téli hónapokban is sikert arathatsz.
Csak egy hatalmas adag szójaszószos-fokhagymás saláta kell ehhez a remek fogáshoz. Ha szereted a csípőset, a csilit se hagyd ki belőle.
Egy remek, izgalmas fogás, ami akkor is jó móka, ha a gyerekekkel szeretnéd összedobni. Ezzel a kis mézes trükkel még finomabb.
Grillezd meg néhány perc alatt a csirkét, olvassz rá valamilyen aromás sajtot, majd kerüljön a szendvicsbe egy kanál hideg káposztasaláta társaságában.
A pesto nagyon könnyen megmenti a vacsorát, legyen szó melegszendvicsről, leves ízesítéséről vagy egy gyors, tésztás fogásról. A csirke tetején is remek, főleg egy nagy adag citromhéj és olvadt sajt társaságában.
A csirkemáj viszonylag olcsó, nem tartalmaz túl sok kalóriát, és sokkal változatosabban elkészíthető, mint gondolnád.
Egy kevéske csípős csirke bármikor jöhet, főleg, ha a szabadban, faszenes grillen készül el. Ha már úgyis forró a grill, süss mellé ananászt és mangót, majd egy kevés rukkolával, mézzel és fehérborecettel készíts belőlük salátát.
Ha már citromosan és fokhagymásan is unod, próbáld ki ezt a klassz csirkét zöld szósszal, perui hangulatban. Ha egy kevés sáfrányos rizst is párolsz mellé, el is készült az izgalmas ebéd, amiben az alapanyagok ismerősek, mégis izgalmasabb, mint a jól ismert csirkés fogások.
Csirkével is készülhet klassz hamburger, ahogy remek szendvics is. Mi hideg uborkaszeletekkel, fokhagymás görög joghurttal és egy kis Srirachával készítve szeretjük a legjobban.
Csípősen már ismerjük, de ennél mi izgalmasabb és még finomabb tippeket kerestünk, így jutottunk el a barna cukros és a narancsos változathoz.
Változott az uniós szabályozás, így bizonyos esetekben akkor is bírságot kaphatsz, ha a gumid korábban megfelelt az előírásoknak.
A csillagász lenyűgöző felfedezést tett van Gogh egyik híres művével kapcsolatban.