Fertőzött hústól féltik a magyarokat: már tragédia is történt miatta

GettyImages-1326159072

Többen megbetegedtek és egy ember meghalt Angliában, miután evett a fertőzött csirkehúsból. Iparági szakértők szerint a magyarok sincsenek teljesen biztonságban, hiába a szigorú szabályok.

Az elmúlt időszakban az Európai Unió területén legalább 23 ember került kórházba, 6-an vérmérgezést szenvedtek, az Egyesült Királyságban pedig egy ember meg is halt, miután ettek a szalmonellával fertőzött ukrán baromfihúsból.

Ugyan egyelőre nincs bizonyíték, hogy hazánkba is kerülhetett a fertőzött húsból, azonban egyre többen ügyeskednek és igyekeznek kijátszani a szigorú magyar szabályokat, ha húsimportról van szó. 

Fertőzött csirkehús került Ukrajnából az EU-ba
Fertőzött csirkehús került Ukrajnából az EU-baBartosz Luczak / Getty Images Hungary

Fertőzött csirkehús árasztotta el az EU-t

Ukrajnából már mintegy 200 ezer tonnányi csirkehús ékezett az Európai Unióba. Az olcsó húsra nagy a kereslet, és a szakértők szerint az ügyeskedőket is csábítja, akik átcímkézéssel próbálják kijátszani a szabályokat. Az ismeretlen eredetű baromfihússal kapcsolatban a szalmonella-fertőzés jelenti a legnagyobb veszélyt, ennek egy brit állampolgár már áldozatul is esett az elmúlt napokban, többen vérmérgezésből lábadoznak azóta is. 

A szalmonella számtalan típusa között kettő van, ami komoly kockázatot hordoz. Az uniós és a magyar szabályok is előírják ezek vizsgálatát, mielőtt az állat vágásra kerül: ha fennáll a fertőződés veszélye, még takarmánynak sem jó az érintett baromfi, meg kell semmisíteni

„Ilyenfajta vizsgálatok azonban Ukrajnában nincsenek. Az egyes országokban jelentősen eltérő szabályozások élnek. Az Európai Unióé nagyon sok téren messze a legszigorúbb, nem véletlen, hogy az európai élelmiszer talán a legmegbízhatóbbnak tekinthető a világon. A közösség szigorú szabályozása elérte azt, hogy ettől a két típustól mentesek az európai állományok, de ezt nem lehet garantálni harmadik országokból érkező baromfihús esetében" – nyilatkozta az Inforádiónak az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetett, hogy van jelenleg egy érintett szállítmány az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban, ami a megbetegedéseket okozta, ám azt még nem tudják, mekkora mennyiségű hús fertőződött meg az egészségre veszélyes szalmonella típussal.

Braunmüller Lajos szerint hivatalosan nem kerülhetett hazánkba ilyen szállítmány, hiszen Magyarország rendeletben szabályozta, milyen termékeket tilos behozni Ukrajnából, és ebben nem csak a különféle gabonafélék és a tojás, hanem a húsok, többek között a csirkehús is szerepel. 

Az uniós élelmiszer a világon az egyik legbiztonságosabb, ám sokan trükköznek és átcsomagolják a kívülről érkező, olcsóbb húsokat
Az uniós élelmiszer a világon az egyik legbiztonságosabb, ám sokan trükköznek és átcsomagolják a kívülről érkező, olcsóbb húsokatManjurul / Getty Images Hungary

„Ám egyes, meg nem erősített hírek szerint – a problémára szakmai szervezetek is figyelmeztetnek – elő-előfordulhat az EU-ban, hogy beérkeznek harmadik országból, például Ukrajnából különböző termékek, így akár baromfihús is, és ezt átcsomagolják, esetleg át is darabolják, és így – jogilag persze kifogásolható módon – már európai uniós csirkehúsként érkezik be Magyarországra. Egyes hírek szerint ehhez hozzájárul, hogy az ukrán baromfinak nagyon jelentős árelőnye van az európai uniós baromfihoz képest, és ez az ügyeskedőket is csábítja. Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarországon lenne ilyen, de kizárni nem lehet” – mondta a szakember.

A Magyarországon érvényes szabályok szerint a behozatalt megelőző 24 órán belül be kell jelenteni ezeket a szállítmányokat, azonban 25 kilogramm vagy 25 liter alatt magánszemélyként bármit be lehet hozni.

A lejelentett adatokat a Nébih összesíti, de hozzáfér a rendőrség és az adóhatóság is. Braunmüller Lajos szerint azonban még így is nagyon nehéz lefülelni az esetleges átcsomagolást. Úgy véli, minden bizonnyal az ügyeskedésekre figyelemmel jelentette be Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón, hogy azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek