Meghan Markle a pletykák szerint ezzel az isteni fogással szedte fel Harry herceget – már mutatjuk is a receptet!

Ina Garten legényfogó csirkéje állítólag akkora szám, hogy Meghan Markle mellett Emily Blunt is rajongja. Hovatovább, a pletykák szerint annyira finom, hogy az említett celebhölgyek valójában ezzel a fogással szedték fel később párjaikat. Azért reméljük, hogy férjek a jó vacsorán kívül más szempontokat is figyelembe vettek, de akárhogy is, ezt a csirkét ki kellett próbálnunk.

A recept megálmodója Ina Garten, akinek már legalább ötvenéves tapasztalata van a konyhában. A  most 73 éves gasztroblogger és szerző rendre olyan recepteket oszt meg, amik csak kicsit térnek el azoktól a receptektől, amiket már jól ismerünk, az apró csavarral, trükkös megoldással vagy extra hozzávalóval viszont jóval finomabb lesz a végeredmény. Ez a csirke és éppen ilyen fogás. 

A New York Post azt írja: Emily Blunt korábban azt nyilatkozta, hogy ezt a különlegességet készítette el, amikor 2008-ban először kezdett randevúzni jelenlegi férjével, John Krasinskival. Egy év udvarlás után eljegyezték egymást, és 2010-ben összeházasodtak, amit a híresség részben a remek fogás varázserejének tud be.

Blunt az iHeartMedia egy podcastjában így nyilatkozott: „Készítettem valamit, amiről tudtam, hogy imádni fogja. Ennyi, ez minden, amire szükség volt!” 

Az ördög Pradát visel színésznője hozzátette: „Ez nemcsak egy sima sült csirke, hanem a legfinomabb. 

A sült csirke egy klassz fogás, Ina Garten csirkéje viszont egy olyan, aminek elfogyasztása után elvesznek feleségül”

– áradozott Blunt. 

A híresség ezután elmagyarázta a csirke hozzávalóit, amelyek a következők: „citrom, fokhagyma, hagyma a csirkére, kakukkfű, só és bors. 

„A csirke köré szórod a hagymát, de nagyon szorosan kell belepakolnod a sütőtálcába vagy tepsibe” – kezdte. „És aztán nagyon magas hőfokon sütöd őket körülbelül bő egy órán át, és szinte már készen is vannak, és tökéletesek.” 

„Amikor kiveszed a csirkét, egy kis borral összepirítod a hagymás, fokhagymás sütőtálban maradt keveréket. Istenem, ez a legjobb recept” – ájuldozott Blunt.

Garten korábban szerepelt a Sunday Today with Willie Geist című sorozat 2018-as epizódjában, ahol elmondta, hogy a királyi pár akkor ette ezt a csirkét, amikor Harry feltette a nagy kérdést.

„Tudom, hogy Meghan szerette elkészíteni a sült csirkémet, amit eljegyzési csirkének hívunk, mert miután elkészíted, hamarosan feleségül akar venni valaki” – mondta Garten annak idején Geistnek, aki válaszában egyenesen a gasztrocelebet tette felelőssé a királyi esküvőért. 

Hogy így volt-e vagy sem, majdnem mindegy, mert Garten receptje valóban nem rossz. Ahogy azt tőle megszokhattuk, egy hagyományos fogást pimpelt fel úgy, hogy az lényegesen finomabb legyen. 

Meghan csirkéje állítólag verhetetlen
Meghan csirkéje állítólag verhetetlenTim P. Whitby / Getty Images Hungary

A receptben az a legjobb, hogy a mennyiségek sincsenek kőbe vésve: ha épp két adag csirke van otthon és egy fél citrom, úgy is működik, ha pedig egy fűszert kihagysz belőle, akkor is remek lehet a végeredmény. 

A hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 citrom
  • 1 egész fej fokhagyma, elfelezve gerezdenként
  • olívaolaj
  • 2 nagy vöröshagyma, meghámozva és vastagon felszeletelve
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 120 ml csirkealaplé, lehetőleg házi
  • 1 evőkanál sima liszt

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. Szárítsuk meg a csirke külsejét, majd sózzuk, borsozzuk a belsejét. A citromokat negyedekre vágjuk, 2 negyedet a fokhagymával együtt a csirke belsejébe teszünk, a többi citromot pedig félretesszük. Kenjük meg a csirke külsejét olívaolajjal, és szórjuk meg bőségesen sóval és borssal.

Ezek után kötözzük össze a lábakat konyhai zsinórral, és húzzuk a szárnyvégeket a csirke teste alá. Tegyük a csirkét egy kis tepsibe, és helyezzük a félretett citromot és a felszeletelt hagymát egy nagy tálba, és keverjük össze 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál sóval és ½ teáskanál borssal. Öntsük a keveréket a serpenyőben lévő csirke köré.

Süssük a csirkét körülbelül egy és negyed órán át, majd egy tálra szedjük, alufóliával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük, amíg elkészítjük a szószt.

Tegyük a sütőtálat a gázrózsák tetejére, és állítsuk a hőt közepesen magasra. Adjuk hozzá a bort, és fakanállal keverjük össze, hogy a barna, odasült darabok is lejöjjenek. Adjuk hozzá az alaplével elkevert lisztet, folyamatos keverés mellett melegítsük néhány percig, amíg a szósz besűrűsödik, majd ha szükséges, szűrjük le. Szeleteljük a csirkét egy tálra, és tálaljuk citrommal, a sült hagymával és a meleg, fehérboros szósszal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra