Sokan viszolyognak tőle, pedig igen egészséges étel, és még olcsó is

GettyImages-1331696305
Olvasási idő kb. 5 perc

A test kellő oxigénszállításához komoly segítség, és a vérszegénység is megelőzhető a csirkemájjal, ráadásul ez a fontos vasforrás, mely vitaminokban és nyomelemekben is gazdag, könnyen elkészíthető, és az ára is kedvező.

Van néhány hasznos figyelmeztetés, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a csirkemáj fogyasztásának élettani hatásai kapcsán. Ám néhány szem előtt tartandó óvintézkedést leszámítva fontos tápanyagokat tartalmazó étel lehet mindazok étrendjében, akik nem ódzkodnak a belsőségektől. 

Egészséges étel vagy visszataszító és mérgező belsőség?

Megoszlanak a nézetek. Vannak nemzetek, amelyek egy emberként maradnak távol az egyébként fontos tápanyagokat tartalmazó belsőségek fogyasztásától kulturális, vallási vagy pszichológiai megfontolásból. De még ahol dívik is fogyasztásuk, mint például nálunk, ott sem az összes belsőség örvend ugyanakkora népszerűségek a potenciális fogyasztók körében. A sült vér vagy akár a véres hurka is egyaránt a legmegosztóbb, belsőségből készült ételek közé tartozik, ahogyan a rántott velő vagy a marhanyelv is, amelyekre pedig egyesek kifejezetten ínyenc fogásként gondolnak. De egy jó pájsli, szalontüdő, egy ízletes szív-, zúza- vagy kakasherepörkölt is kellően különböző fogadtatásra tud találni, ahogy vagy a pacal sem mindenkinek a kedvence, így vendégváráskor érdemes ezektől tartózkodni. És hát, nincs mit szépíteni, a csirkemáj is e megosztó élelmiszereknek számító belsőségek sorát erősíti.

Nem mindenki tartja egészséges ételnek a csirkemájat, de ugyanilyen megosztó a kinézete vonzóságát illetően is
Nem mindenki tartja egészséges ételnek a csirkemájat, de ugyanilyen megosztó a kinézete vonzóságát illetően iskarimitsu / Getty Images Hungary

Egészséges étel, de csak ha mértékkel, megfontoltan fogyasztjuk

A belsőségek még azok táborát is képes kettészakítani, akik egyébként élhetnének áldásos hatásaival, ezen ételek jelentős részének sajátságos állaga, főzés közben előtörő erős „szaga”, gondoljunk a pacalra, vagy csak a tudat, hogy gyomrot, szívet, májat, valamilyen belső szervet, esetleg herét eszünk, sokakat taszít. Ízlés dolgában nincs helye a vitának, de ami jogos kritika lehet a belsőségek túlzásba vitt fogyasztásával szemben, az az, hogy elsősorban az állat táplálkozásából következően toxinok, nehézfémek gyűlhetnek fel bennük, melyek felhalmozódása az emberi szervezetben sem ajánlatos.

Pedig

a csirkemáj a szervezet egészségének, általános jó állapotának fenntartása szempontjából fontos vitaminok tárháza.

Különösen az anyagcsere folyamatokhoz, az idegrendszer egészséges működéséhez és az energiatermeléshez elengedhetetlen B-vitaminoknak jelentős forrása. A B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitaminok mellett számottevő még A-vitamin-készlete is, mely a szemek egészségének megóvása mellett a sejtnövekedésben is szerepet játszik. Ám az A-vitamin kétélű fegyver lehet, mert túlzott fogyasztása mérgező hatásúvá válhat, ez különösen a várandós kismamáknak észben tartandó. Csak megbízható forrásból származó csirkemájat és azt is mértékkel érdemes fogyasztani, főleg a fiatalabb állatokét.

Nem csak a fokozott vasbevitel-igényű vashiányos betegek, sportolók és várandós nők javára szolgál a csirkemáj magas vastartalma. Mindenkinek jól jön, hiszen a növényi forrásokból származó vasnál hatékonyabban hasznosul a szervezetben a 100 grammonként akár 9 mg vas, amit a csirkemáj rejthet. Ezért itt is igaz a mértékletesség örök érvényű intelme. Egy átlagosan jó egészségügyi állapotnak örvendő felnőtt szervezetnek

a rendszeres, ám mértékkel történő májfogyasztás nem jelent kockázatot,

de túlzott mértékben a felesleges vas lerakódása által a szervezet egyensúlyának felborulását idézheti elő.

Pedig a resztelt májhoz hasonló egészséges és olcsó étel csirkemájból is készül a világ számos pontján, a képen látható például Indiában
Pedig a resztelt májhoz hasonló egészséges és olcsó étel csirkemájból is készül a világ számos pontján, a képen látható például IndiábanRitesh Ranjan Sett / Getty Images Hungary

Ezért is egészséges étel a csirkemáj: antioxidánsok és esszenciális aminosavak

A csirkemáj egyes nyomelemei, mint a szelén és a cink, fontosak immunrendszerünk épsége szempontjából, de antioxidánsként is kiválóak, és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlenek.

A csirkemáj magas biológiai értékű fehérjéi tartalmazzák azokat az esszenciális aminosavakat, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani, de számára mégis szükségesek. A sejtek felépítéséhez, egészségük megóvásához, valamint az izmok növeléséhez és fenntartásához kellő fehérjéknek kimagaslóan jó forrása lehet a csirkemáj, ezért sportolók és nagy mozgásigényűek is előszeretettel válogatják be étrendjükbe. Ugyanakkor, a csirkemáj koleszterinszintje ugyancsak magas, ezért a szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosak, valamint az eleve emelkedett koleszterinszinttel élőknek szintén megfontoltan szabad csak fogyasztania.

Ha érdekel még más belsőség fogyasztásával kapcsolatos javallat és intelem is, ezt a korábbi írásunkat is ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek