Rákkeltő lehet a magyarok kedvenc húsa, ha így készítik el

GettyImages-479413192
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha meg akarod védeni az egészséged, érdemes kétszer is meggondolnod, hogy a csirkehúst hogyan készíted el, mert a magas hőmérséklet a rákkeltő anyagok képződésének kedvez.

A csirkehús nagyon egészséges, hiszen gazdag fehérjeforrás, emellett pedig olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a szelén és a vas. A magyarok körében is igen kedvelt csirkemell fogyasztása elősegítheti a testsúlyszabályozást is, sőt csökkentheti a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel kapcsolatos kockázati tényezőket – főleg sovány, feldolgozatlan formában. A csirke elkészítési módjának ugyanakkor komoly jelentősége lehet.

Így lehet rákkeltő a csirke

A csirke több népszerű elkészítési módjának is negatív egészségügyi hatása lehet. Ezek közül a legelterjedtebb az olajban vagy zsiradékban való sütés. Ha időnként eszel egy kis rántott csirkét, attól persze nem lesz bajod, gyakori fogyasztása azonban problémás lehet. Egy posztmenopauzás nők bevonásával végzett amerikai tanulmány például úgy találta, hogy azoknál az érintetteknél, akik naponta legalább egy adag sült csirkét ettek, 13 százalékkal volt magasabb a korai halálozás kockázata.

Az olajban sütés és a grillezés közben egyaránt rákkeltő vegyületek jöhetnek létre
Az olajban sütés és a grillezés közben egyaránt rákkeltő vegyületek jöhetnek létreGabi Musat / 500px / Getty Images Hungary

Számolni kell azzal is, hogy amikor a csirkehúst magas hőmérsékleten készítik el – ami igaz a grillezésre, a serpenyőben sütésre, a füstölésre és a barbecue-ra is –, HCA és PAH néven ismert vegyületek képződhetnek. Az előbbiek a hosszú ideig tartó vagy 150 fok feletti hőfokon történő sütés során jöhetnek létre, míg az utóbbiak akkor keletkezhetnek, amikor a grillezett húsból származó zsír lecsepeg, ezzel lángokat vagy füstöt okozva.

Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy ezek a vegyszerek olyan változásokat okozhatnak a DNS-ben, amelyek megnövelhetik a rák kockázatát.

Emellett egyes bizonyítékok arra mutatnak, hogy a fenti elkészítési módok hajlamosító tényezők lehetnek a gyulladás, a szívbetegségek és a cukorbetegség szempontjából. Ezeknek a megállapításoknak a megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.

Ha szeretnéd csökkenteni a kockázatokat, az alábbi tippek segíthetnek:

  • ne hagyd, hogy a csirkehúst közvetlen nyílt láng érje;
  • a mikrohullámú sütőben készítsd elő a csirkét, mielőtt magas hőmérsékletnek tennéd ki;
  • többször fordítsd meg sütés közben;
  • távolítsd el az elszenesedett részeket.

Amennyiben így sem vagy nyugodt, a következő elkészítési módok alkalmazásával még nagyobb biztonságban lehetsz.

1. Párolás

A párolás során a csirke húslevesben vagy vízben készül el, miközben csak közvetett hő éri, így kevesebb HCA jön létre, mint a direkt hőkezelési módok, például a grillezés és az olajban sütés esetében. Ez a főzési technika elősegíti a nedvesség megtartását is, így lédús, puha húst eredményez, ráadásul mindössze 10-15 percet vesz igénybe.

Csak arra kell figyelned, hogy a hőmérséklet alacsony (70-80 fok körül) maradjon.

Ezt egy húshőmérő segítségével könnyedén tudod ellenőrizni.

A párolt és a főtt csirkehús sokkal egészségesebb
A párolt és a főtt csirkehús sokkal egészségesebbJames de Wall / Getty Images Hungary

2. Gőzölés

A gőzölés egy másik egészséges főzési mód, amely forrásban lévő vizet használ, ami gőzzé párolog, és megfőzi az ételt. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten – körülbelül 100 fokon – történő gőzölés alacsonyabb HCA- és PAH-szinttel jár.

A technika további előnye, hogy segít megőrizni a csirkehús nedvességtartalmát és ízét, miközben annak alacsony marad a kalóriatartalma.

3. Főzés

A főzés során a csirkehús hőmérséklete ritkán haladja meg a 100 fokot. Kutatások szerint HCA ilyenkor nem jön létre, vagy csak minimális mennyiségben. Az így készült főtt csirke puha és lédús marad, és könnyen felhasználható, hogy fehérjékkel gazdagíts különféle ételeket. Ha unalmasnak találod az ízét, főzd ki húslevesben, és/vagy ízesítsd fűszerekkel.

4. Nyomás alatti főzés

Ez nálunk leginkább a kuktát jelenti, amelyben nemcsak gyorsabban készül el az étel, hanem a rákkeltő anyagok képződése is csökken.

Sütőben is elkészítheted
Sütőben is elkészíthetedSimpleImages / Getty Images Hungary

5. Sütés

Bár a sütőben jellemzően magasabb a hőmérséklet, mint más megközelítések esetében, ez még mindig egészségesebb opció. Kutatások szerint 200 fokos érték mellett is viszonylag alacsony mennyiségben keletkeznek rákkeltő anyagok.

Apropó, ha grillezel, ne feledkezz meg a grillkészülék tisztán tartásáról sem. Hogy ez miért fontos, arról itt olvashatsz bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek