Engedélyezték a laborban készült csirkehús értékesítését: ilyen az íze

GettyImages-1483786377
Vermes Nikolett

Ezúttal nem növényi alapanyagról van szó, hanem állati sejtek felhasználásával kikísérletezett mesterséges húsról. Már vacsorát is főztek a hamis csirkéből. Ilyen lesz a jövőben egy ebéd!

Első alkalommal készítettek ételt a hamis csirkehúsból. A kísérlet célja az volt, hogy a kutatók igazolják, a mesterségesen előállított csirkehús teljes mértékben megegyezik az eredetivel. Mint kiderült, ez csak részben igaz. 

Ilyet még nem látott a világ

Korábban több alternatívát kínáltak a húsfelhasználás csökkentésére. Már a hazai szupermarketekben is árulnak növényi alapú párizsit, kolbászt és húspogácsát. Bár a fűszerek miatt ezek az ételek valóban hasonlítanak az eredeti, húsból készült termékekre, a fogyasztók szerint „nem az igazi”. Az ember az eredetire vágyik. Ezért szükség volt egy megoldásra, ami hamis húst kínál, tehát fenntarthatóbb, és a lakosság is szereti, tehát olyan, mint a megszokott. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerdán engedélyezte a csirkesejtekből előállított hús tesztelését.

Főételt készítettek a mesterséges húsból
Főételt készítettek a mesterséges húsbólGettyImages

Acélkádban készül

A kísérlet alapját az állati sejtek adják, amiket különböző ehető adalékanyagokkal vegyítenek, mindezt laboratóriumi körülmények között, gyakorlatilag egy acélkádban. A végeredmény állagra és ízre is olyan, mint a csirkehús, csupán a színe sötétebb. A friss kísérlet egyik fontos lépése volt, hogy a tudósok egy séf bevonásával tesztelték a hamis csirkemellet. Zach Tyndall mesterszakács csirkesalátát készített majonézzel, mazsolával és dióval. Ezt követte egy újabb csirkés étel, a húst burgonyapüréágyon tálalták gombával és zöldségekkel. Elmondások szerint leginkább a csirkecombra hasonlít. 

Vége az állatok fogyasztásának?

A projektet ökológiai céllal végezték, így szeretnék befolyásolni az állattartás miatt kialakult káros környezeti hatásokat, valamint ezzel akarják védeni az állatokat. Minden jel arra utal, hogy van benne lehetőség. Prognosztizálható a hentesüzemek számának csökkenése és az állatszaporítás visszafogása. Az már más kérdés, hogy nevezhetjük-e húsnak a terméket, ami valójában nem az? Lesz új fogalom a hamis húsra, vagy az unokáink már így fogják ismerni a csirkét? Napról napra közelebb vagyunk az igazsághoz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra