7 gyakori főzési hiba, ami elválaszt a tökéletes csirkemelltől

GettyImages-502975074

A csirkemell az egyik legnépszerűbb húsféle, sokaknak azonban még mindig nehézséget okoz úgy elkészíteni, hogy tökéletesen átsüljön, de közben szaftos is maradjon.

Attól, hogy néhányszor elszúrtad a csirkemellet, még nem késő tanulni a hibáidból. A legtöbb esetben már néhány apró változtatás is elegendő lehet ahhoz, hogy a csirkéd omlósra és szaftosra sikerüljön. Lássuk, hogy melyek a legtipikusabb hibák, illetve hogyan lehet javítani rajtuk.

1. Bőr nélküli csirkemellet veszel

Az emberek gyakran a csont és bőr nélküli csirkemellet keresik a szupermarketekben, hiszen könnyebb vele dolgozni. Csakhogy a bőröstül elkészített csirke sokkal szaftosabb maradhat – írja a Reader's Digest. Bár korábban úgy tartották, hogy a csirke bőre túlzottan zsíros, ezért egészségtelen a fogyasztása, ez tévhitnek bizonyult. A kutatások rámutattak, hogy nagyrészt egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, tehát nincs miért tartanod tőle.

Ha a bőrével együtt készíted el a csirkemellet, szaftosabb lesz
Ha a bőrével együtt készíted el a csirkemellet, szaftosabb lesznastya_ph / Getty Images Hungary

2. Nem pácolod be 

A csirkemell nem olyan zsíros, mint más húsfélék, ezért könnyebben kiszáradhat. Ha viszont előre bepácolod, akkor nemcsak ízesebb lesz, hanem szaftosabb is. Nem is kell nagyon túlbonyolítani a dolgot, már egy só- és borsalapú páccal is jó eredményt érhetsz el, de a lehetőségek száma szinte végtelen. Édesanyámnak például az a taktikája, hogy előző este fokhagymás tejbe áztatja a csirkemellet, majd reggelig beteszi a hűtőbe, ami csodásan puha és szaftos állagot kölcsönöz neki.

3. Nem klopfolod ki

A klopfolás fellazítja a hús izomszöveteit, arról nem is beszélve, hogy minél vékonyabb a csirkemell, annál hamarabb tudod elkészíteni. Ez azért is hasznos, mert így kisebb az esélye, hogy túlsütöd.

4. Nem figyelsz az egyenlő vastagságra

Ha egynél több csirkemellel dolgozol, akkor a klopfolásnál próbálj arra törekedni, hogy hasonló vastagságúak legyenek. Ezzel elkerülheted, hogy eltérő méretük miatt a sütés közben némelyik hamarabb kiszáradjon.

A tökéletes csirkemell egyik előfeltétele a klopfolás
A tökéletes csirkemell egyik előfeltétele a klopfolásKonstantin Karpov / Getty Images Hungary

5. Túl sokáig sütöd

Oké, senki nem szereti a félig átsült csirkét, a szalmonellát meg aztán végképp nem, de azért ne ess át a ló túloldalára sem. A túlsütött csirke menthetetlenül kiszáradhat, ezért nem lesz sok örömöd benne. A receptek ugyan néha hasznos tippekkel szolgálnak, de még így is nehézséget okozhat annak eldöntése, hogy meddig kell főzni, sütni a csirkét.

Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy húshőmérőt. Sok szakács szerint a csirke akkor tekinthető késznek, ha a belseje eléri a 70 Celsius-fokos maghőmérsékletet, amely a pihentetés közben aztán 74 fokig emelkedik.

6. Nem hagyod pihenni

Előfordult már, hogy amikor elkezdted felvágni az elkészült csirkemellet, kifolyt belőle a leve? Na, annak a lének jobb helye lenne a húsban, hiszen éppen az a cél, hogy minél lédúsabb legyen. Ezt úgy tudod elérni, ha a sütés után fóliát teszel a húsra, majd 10 percig pihenni hagyod.

7. Nem adsz mellé szószt

Ha úgy érzed, hogy a csirkemell még mindig nem elég szaftos, akkor sincs veszve semmi. Ha valamilyen finom szósszal együtt tálalod, akkor kevésbé fog szemet szúrni, hogy egy kicsit szárazabb.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra