Mik azok a fehér csíkok a csirkemellen? Bajom lesz, ha megeszem őket?

GettyImages-916588028

A csirkemellen látatható csíkok nem túl bizalomgerjesztőek. A kérdés már csak az, hogy veszélyesek-e?

A csirkemell továbbra is az egyik legnépszerűbb húsféle Magyarországon, ami nem is meglepő, hiszen magas fehérjetartalmához alacsony zsírtartalom párosul, kiterjed rá a hatósági ár, és megszámlálhatatlan elkészítési módja ismert. Ha te is szívesen fogyasztod, akkor azonban feltűnhetett, hogy sokszor fehér csíkok láthatók rajta. Mik lehetnek ezek?

Ezért vannak fehér csíkok a csirkemellen

A csirkemell felszínét borító fehér csíkok általában csak inak, amelyek rostos kötőszövetből állnak, és az izmok tapadását hivatottak biztosítani a csontokhoz. A jó hír, hogy fogyasztásuk teljesen veszélytelen, ám főzés közben kissé megkeményedhetnek, vagy gumiszerű állagot kaphatnak, ezért a hús előkészítése során ajánlott eltávolítani őket.

Az inak kivágásához egy éles szakácskést érdemes használnod, de létezik néhány alternatív, trükkös megközelítés is. Egy raerae738 néven futó TikTok-felhasználó például bemutatta, hogy a villa fogai közé helyezett inat egyszerűen ki lehet húzni a húsból.

A csirkemellen lévő fehér csíkok általában csak inak, amelyeket a főzés előtt érdemes kivágni
A csirkemellen lévő fehér csíkok általában csak inak, amelyeket a főzés előtt érdemes kivágnifotostorm / Getty Images Hungary

Egyre zsírosabbak a csirkék

A Compassion in World Farming nevű állatvédő szervezet úgy gondolja, jó oka van annak, hogy egyre gyakrabban lehet találkozni a csirkemellen fehér csíkokkal. Ez szerintük a megváltozott állattartási körülményekre vezethető vissza. Jelentős különbség figyelhető meg ugyanis a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között.

A csoport tagjai a csirkemellen található fehér csíkokat izom-rendellenességnek tartják.

A deformitásról korábban egy olasz szaklap is írt egy 2013-as tanulmányra hivatkozva, miszerint a csirkemellen párhuzamosan futó csíkok a nagyobb zsírtartalom és az alacsonyabb fehérjetartalom kombinációjára utalnak, ami a forgalomban lévő csirkehús 96 százalékát érintheti.

A génmódosítás kizárható

Bár felmerülhet a génmódosítás gyanúja is, tudni kell, hogy Magyarországon a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása alaptörvénybe van foglalva. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Klímapolitikai Intézet elemzése szerint „a haszonállatok takarmánya érkezhet olyan országból, ahol GMO-növények termesztése zajlik, így egy Magyarországon tenyésztett csirke, sertés vagy marha is kaphat génmódosított növényt tartalmazó tápot”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra