Ezek a gyakori hibák akár veszélyesek is lehetnek, de az élményből mindenképp elvesznek.
Neked is visszatérő problémát okoz, hogy a hús leragad a grillen? Itt egy filléres praktika, ami tényleg működik!
Faszenes, gázüzemű vagy elektromos? Mutatjuk, hogy a teszt alapján melyik grillsütőnek milyen előnyei és hátrányai vannak.
Nem mindegy, hogy meddig marad kint az étel, vagy hogy puszta kézzel mihez nyúlsz hozzá. Ezek a legnagyobb higiéniai hibák a grillezés során.
Ha elmulasztod a grill tisztítását, az akár az egészségedre is veszélyes lehet.
A grillezés alapos előkészületet igényel. Nem mindegy, hogy milyen húst sütünk, hogyan fűszerezzük, és az sem, min sütjük meg. Íme néhány praktika.
A grillezhető ételek listáján szokatlan zöldségek, gyümölcsök, tészták, sőt sütemények is szerepelnek.
Vajon hogyan lesz a legfinomabb a grillcsirke?
Mi azért még erőltetnénk egy kicsit a nyári hangulatot, ezért hoztunk erre a hétvégére még egy adag nyári hangulatú fogást.
A hideg estéken a legjobb grillezni, és ha már izzik a faszén, akkor egy-két hosszában felszeletelt padlizsánt sem érdemes lefelejteni róla.
A virsli remek, gyors vacsora, és a tavasztól őszig tartó grillszezonban percek alatt elkészül a kissé füstös ízű változata is.
A csirke bármelyik részéből készítheted ezt a fogást, ha épp mell van otthon, az is remek, és a combfilé is szuper hozzá. Ha előtte pár órát joghurtban pihennek a húsok, még finomabbak lesznek.
Ha egy kicsit elegánsabb grillvacsorát tervezel, amivel nem dolgoznál túl sokat, izzítsd be a szabadtéri sütőt és adj néhány percet az alapanyagoknak. Más dolgod nem is nagyon lesz, de ha még tovább fokoznád, készíts mustáros, zöld borsos szószt a húsnak, és forgasd parmezánba a kukoricát, miután elkészült.
Ha egy pofonegyszerű köretet keresel mellé, csak grillezz padlizsánt, keverd el egy nagy adag görög joghurttal, sóval és egy kevés fokhagymával. Másnap is isteni, legalábbis ha marad belőle valami.
Egy adag az epres rukkolasalátával és a sós kecskesajtfalatokkal a legegyszerűbb sertésszeletből is annyira izgalmas vacsora vagy ebéd készülhet, hogy simán vállalhatod a legelegánsabb, legválogatósabb vendégek előtt is.
Egy remek, izgalmas fogás, ami akkor is jó móka, ha a gyerekekkel szeretnéd összedobni. Ezzel a kis mézes trükkel még finomabb.
Legyen a grill tiszta, nem langyos és nem is túl forró, a húsok előre bepácolva... van még valami? Naná!
A titok nem abban áll, hogy az ember felismerje, hogy mindegyik zöldség grillezhető, hanem abban, hogy ezekből a hozzávalókból izgalmas fogás legyen.
Ha grillezni van kedved, nem muszáj a hagyományos pácolt hús-saláta kombót elkészítened, mert faszenes grillen remek, gazdag szendvicsek készülhetnek.
Egy kevéske csípős csirke bármikor jöhet, főleg, ha a szabadban, faszenes grillen készül el. Ha már úgyis forró a grill, süss mellé ananászt és mangót, majd egy kevés rukkolával, mézzel és fehérborecettel készíts belőlük salátát.
A lazac a grillen hamar elkészül, egy kevés narancslével és narancshéjjal még izgalmasabb aromája lesz. Ha már úgyis forró a sütő, kenyér- vagy kalácsszeleteket is grillezz az izgalmas vacsora mellé.
Nagy Bence pitmaster és Zákány Dániel szakács, a Grillakadémia szakértői segítenek.
Szépre száll a füst, de bolond, aki állja, ugye? Meg az is, aki hagyja tönkremenni a legjobb nyári ruháit.
Az enyhén sós halloumi tökéletes a grillezett gyümölcsök mellett, és akkor sincs gond, ha a nektarin nem éppen a legéédesebb. Egy jó mézes öntet mellett fel sem tűnik, ha nem a legízletesebb darabokat fogtad ki.
Ettől minden vega szíve ellágyul. A nem vegák pedig csak simán megeszik.
Csak a tenyered kell hozzá.
Tudtad, hogy veszélyes lehet a kicsöpögő zsír? És azt, hogy a húst nem szabad nyílt lángnak érnie?
Ahogy egy-egy karika ananász, úgy az avokádó is remek alap a grillezéshez. Később vajjal és levendulás mézzel kissé megkenve egy nyári csokifagyi alatt lesz finom, de fehérborecettel és frissen őrölt borssal grillezett paradicsom mellett is érdemes tálalnod, köretként.
Érdemes megfogadni a szakácsceleb tippjeit.
Semmi okunk arra, hogy csak télen használjuk a narancs héját és a szegfűszeget az ételek ízesítésére. Ha elkészült az ebben pácolt hús, egy nagy adag rukkolás salátát kínálj mellé, narancslekvárral és szójaszósszal készült öntettel.
Ez az alig kalóriás köret minden zsírosabb hús mellett tökéletes kísérő, amit ráadásul nagyjából egy perc alatt összedobhatsz, amint a zöldségek elkészültek a grillen. Fűszerezés után friss bazsalikommal és egy-egy nagy marék rukkolával forgasd össze.
Gázgrilles, elektromos vagy a jó öreg faszenes? És mennyit kell áldozni rá?
Te tudod, melyik szerszám mire való, és, hogy melyik kvízkérdés melyikre vonatkozik?
Annak idején a kisebb kínálatból is mindenki megtalálta a maga kedvenceit. Neked mi jött be? Tedd próbára emlékeidet!