3 hiba, ami miatt belebetegedhetsz a nyári grillezésbe

GettyImages-1282675169

A jó hangulatú szabadtéri grillezések alkalmával könnyű megfeledkezni a higiéniai szabályokról, ám ez igen kellemetlen következményekkel járhat.

A legtöbb ételmérgezéses eset a nyári hónapokban történik a kinti sütögetések kapcsán, ezért ha ilyesmit tervezel, nem árt elővigyázatosnak lenned. Mutatjuk, hogy mik azok a rendszeresen előforduló hibák, amelyekkel felesleges kockázatot vállalsz, és megnövelheted egy megbetegedés esélyét.

1. Túl sokáig hagyod kint az ételt

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy az ételek hosszú órákon keresztül kint maradnak az asztalon a nagy melegben, ami az élelmiszer-mérgezésekért felelős baktériumok elszaporodásának kedvez.

A meleg ételeket általában melegen, a hidegeket pedig hidegen kell tartani.

Az ajánlások szerint a maradékokat a készítésüktől számított 2 órán belül érdemes eltenni a hűtőbe, de amikor a hőmérséklet meghaladja a 32 Celsius-fokot, ez az időkeret 1 órára rövidül. Az olyan hideg ételek, mint a mártogatósok vagy a krémes saláták, ebből a szempontból különösen érzékenyek, ezért fontos, hogy soha ne töltsenek 1 óránál hosszabb időt a napsütésben.

Ha kint marad az étel, már 2 óra után is kockázatos lehet megenni
Ha kint marad az étel, már 2 óra után is kockázatos lehet megenniBarton / Getty Images Hungary

Ha nincs hűtőgép a helyszínen, vigyél magaddal hűtőtáskát és jégakkukat, hogy időben eltehess minden ételt, amit hidegen kell tárolni, és kétszer is gondold meg, hogy biztosan meg akarod-e enni az utolsó hamburgert órákkal a vendégek távozása után.

A majonéz tényleg érzékenyebb a baktériumokra?

Az élelmiszer-biztonsági aggályok középpontjában gyakran a majonézes fogások állnak, de az igazság az, hogy nem sokkal rosszabbak más ételeknél. Savtartalmuk miatt (ami annak köszönhető, hogy ecetet vagy citromlevet tartalmaznak) a bolti majonézek meggátolhatják a baktériumok gyors elszaporodását. A házi majonéz azonban nyers tojásból készül, ezért nagyobb óvatosságot igényel. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a majonézes ételekre is a 2 órás szabály érvényes.

2. Helytelenül kezeled a húsokat

A nyers hús keresztszennyeződéseket okozhat, ezért előkészítése és sütése során fokozott elővigyázatossággal kell eljárni. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) ehhez a következő tanácsokat fogalmazta meg:

  • A húst különítsd el a többi élelmiszertől (jobb, ha külön tányérra vagy edénybe teszed).
  • Felhasználásáig hűtve tárold.
  • Megérintése előtt és után mindig moss kezet.
  • Ügyelj a kifröccsenő nedvekre.
  • Elkészítése után alaposan takaríts fel.

Ha igazán körültekintő akarsz lenni, érdemes megbarátkoznod a maghőmérő használatával is, hiszen így ellenőrizheted, hogy a húsok belső hőmérséklete eléri-e a biztonságos fogyasztáshoz szükséges értéket. A csirkehúsnál ez 74 Celsius-foknak, a marha- és a disznóhúsnál pedig 63 foknak (a darált húsnál 71 fok) felel meg.

A megfelelő higiénia érdekében a grillezés során sem szabad összefogdosni a húst
A megfelelő higiénia érdekében a grillezés során sem szabad összefogdosni a hústVajirawich Wongpuvarak / Getty Images Hungary

3. Nem vagy elég körültekintő a tálalásnál

Bár a pandémia idején megtanultuk, hogy milyen sok múlhat az alapvető higiéniai szabályok betartásán, a tálalás és az étkezés közepette valahogy hajlamosak vagyunk engedékenyebbek lenni magunkkal, ami megint csak a baktériumok és kórokozók malmára hajtja a vizet. Itt van néhány tipp, ami segíthet megelőzni a bajt:

  • Kérd meg vendégeidet, hogy evés előtt mossanak kezet.
  • Készíts ki szedőeszközöket az ételekhez.
  • Ne fogdosd össze a kenyérszeleteket és hot dog kifliket sem.
  • Figyelj oda, hogy mindenkinek legyen külön pohara és tányérja.
  • Ha betegségre utaló tüneteid vannak, inkább mondj le a grillezésről.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra