Így grilleznek sörrel a profik

Kárai Dávid gasztroblogger már nagyon készül a grillszezonra, és most velünk is megosztja apróbb titkait, amivel lenyűgözi vendégeit!

blanc majus-7063

Szerintem jelenleg az egyik legkiválóbb baráti program egy grillparti vagy egy otthoni sütögetés. Várható, hogy idén nyáron sokkal többen és még intenzívebben hódolnak majd e szokásnak, mint korábban. Ettől pedig én azt is várom, hogy maga a műfaj új életre kel, ami örömteli. Azt gondolom, hogy az otthoni sütögetésben sokkal több a lehetőség, mint azt gondoljuk: például saját izgalmas recepteket fejleszthetünk. Lehet játszani az ízekkel, az alapanyagokkal, sőt még azzal is, hogy az ember grillezik vagy éppen barbecue-zik-e. Már itthon is hódít ez utóbbi, ami a húsok lassú sütésének tudománya. Ráadásul a grill ételek mellé készülő saláták, köretek is lehetnek színesek, kreatívak, izgalmasak. Szerintem egy ilyen parti igazi társasági esemény, és én személy szerint örülök, hogy most egy kicsit nagyobb hangsúlyt fog kapni.

Ha grillezésről beszélünk, akkor legtöbbünknek a különböző húsok jutnak eszébe. Itt mindenki eldöntheti, hogy melyik az a fajta, amit leginkább szeret. Van, aki a csirkemellre esküszik, míg más a tarját vagy éppen a marhahúst szereti. Emellett az is fontos, hogy a húst könnyed salátákkal, köretekkel tálaljam, így a vendégeim nem nehezülnek el. Ez az egyik oka annak is, hogy szerintem jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani a grillezett zöldségeknek, gyümölcsöknek. Én mindenkit főzésre, kísérletezésre bíztatok. Az a filozófiám, hogy aki teheti, próbáljon saját maga alkotni. Az előre pácolt, bolti grillételek csak akkor érdemes a polcról leemelni, ha esetleg nincsen időnk előre pácolni, de ezzel elveszítjük az egyediség lehetőségét.

blanc majus-7108

A grillezéshez én mindenképpen a faszenet favorizálom, ha elegendő idő áll rendelkezésre. Itt a grill begyújtásához és a parázs létrehozásához legalább fél-egy órát kell szánni (a sütés megkezdése előtt), tehát a „gyorsan finomat” grillétel nem így fog készülni, ugyanakkor ezzel lehet a legkiválóbb ízeket elérni szerintem. A szabadtéri sütésre alkalmas az elektromos vagy gázos grill is, ott azonban nem számíthatunk hozzáadott ízekre. Ugyanakkor jóval egyszerűbb vele bánni, így kezdőknek mindenképpen ezt ajánlanám. Aki szeret kísérletezni a sütögetéssel, az kipróbálhatja a barbecue-t is, nem is feltétlenül méregdrágán. Ez egy teljesen új világ, új műfaj itthon, aminek hatalmas tudás anyaga van már most is.

Nálam a grillezés elmaradhatatlan kelléke a sör, ami minél könnyedebb, annál jobb. Az 1664 Blanc sört is éppen ezért szeretem, mert egy könnyed búzasör, amit a citrusos íz még frissebbé tesz. Nem nehezít el, így még jobban lehet élvezni a társaságot. Ennek megfelelően nem is nagyon tudok olyan grillételt említeni, amihez ne passzolna ez a búzasör. A könnyű húsokat kiválóan kiegészíti, míg a testesebb marhaételeket képes egy kicsit fellazítani. Ráadásul összetevőként is érdemes vele számolni, hiszen salátaöntetben, páclében, sőt még a húsok sütés közbeni locsolásához is remek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek