Teszt: nem mindegy, hogyan sütöd a virslit, így lesz a legtökéletesebb

A virsli remek, gyors vacsora, és a tavasztól őszig tartó grillszezonban percek alatt elkészül a kissé füstös ízű változata is. Hot dogban és saláták tetején is szuper, de vajon hogyan érdemes elkészítenünk úgy, hogy a legfinomabb végeredményt hozza?

Mielőtt az ember még véletlenül azt gondolná, hogy virslit sütni pofonegyszerű és maximum kétféleképpen lehetséges, jön a TheKitchn csapata, akik szerint legalább hat megfelelő módszer van rá. Szerencsére ezek közül nyomban ki is választották azt, amelyikkel a legegyszerűbben lesz a legfinomabb a virslink. A csapat ezúttal azt vizsgálta, vajon változik-e valami attól, ha különbözőféleképpen vagdossuk be a virsliket – és az eredmények szerint igen. Nem mindegy a vagdosás, mert az egyikkel időt spórolhatunk, a másikkal időt pazarolhatunk, ha úgy tetszik. Ha rosszat választunk, egyes részek megéghetnek, ha jól okoskodunk, akár a világ leglédúsabb, legroppanósabb végeredményét is összehozhatjuk. 

Néhány megjegyzés a módszertanról

A tesztelés során minden alkalommal ugyanazt a fajta virslit használták, amely egy korábbi ízteszt győztese volt. Kültéri gázgrillt használtak az összes elkészítéséhez, és mindegyik módszert négy rudacska segítségével próbálták ki. Végül természetesen a kóstolás döntötte el, hogyan befolyásolják egyes módszerek a végső ízt és állagot. Feljegyezték a felkészülési időt és a grillezési időt is, mert az is beleszámított az értékelésbe. 

A halpikkelyesnek nevezett módszer nevét nem érdemes megtanulni

A keresztezve, lefelé alaposan beirdalt virslik módszere nem lett épp népszerű. Két oldalról kell bevagdosni a darabokat, aztán közepes-nagy lángon kell grillezni őket. 6 perc grillezés után, időnként megfordítva, a vágások mindegyik rudacska két oldalán kitüremkedtek, a szerzők szerint egyfajta „ananászos megjelenést keltve”. Az alapos bevagdosás nem jött be: a kilógó részek a megadott idő eltelte után elszenesedtek és ropogósak lettek, ráadásul kissé ki is száradtak. 

A keresztezett módszer a legrosszabbnál csak kicsit lett jobb

Ebben az esetben nem lefelé vagdosták be a virsliket két oldalról, hanem egyenesen egymás felé csíkozták a darabokat. A látvány már kevésbé volt ananászos, kevesebb kilógó darabka akadt, így kevesebb is égett meg. A viszonylag sok munkának azonban túl sok értelme nem volt: a csapat szerint ennyire beirdalni a virsliket maximum akkor lehetne hasznos, ha valamibe pácolnánk őket, hiszen a rengeteg vágás miatt jobban átjárnák az ízek a húst, de ezenkívül nem lett finomabb tőle a végeredmény. 

Hot dogban és saláták tetején is remek.
Hot dogban és saláták tetején is remek.Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A pillangós módszernek szerencsét hozott a menő név

Ez az a technika, amikor egyszerűen hosszában vágjuk el a darabokat, majd kilapítjuk és így sütjük meg őket. Mivel alapvetően megduplázza a felületet, sokkal jobban, szebben megpakolható egy hot dogban a kilapított virsli. Ráadásul hamar elkészültek a darabok, amik kívül ropogósak, belül lédúsak maradtak. Nagy baj nem volt vele, de akadt jobb és szebb módszer a pályán.

Az egyszerű grillezéssel időt spórolsz

Ha elég lusta, praktikus és kellőképpen minimalista vagy, hagyd a francba a vagdosást és grillezd meg a virsliket úgy, ahogy vannak – vallják a módszer hívei. Szerintük a hot dogokat semmilyen módon nem kell előkészíteni, nem kell szeletelni, vágni vagy előfőzni – lényeg, hogy közepes lángon, gyakran forgatva süsd meg őket, amíg „elkezdenek nőni, de még mielőtt elkezdenek fröcsögni”.

Az eredmények szerint ezeknek a daraboknak lett leginkább grillezett íze, mellé meglepően lédúsak is maradtak. De még ennél is akad jobb módszer. 

Miért ne lennénk kíváncsiak arra, hogyan lesz a legfinomabb?
Miért ne lennénk kíváncsiak arra, hogyan lesz a legfinomabb?The Good Brigade / Getty Images Hungary

A buggyantott megoldás csodát tett a virslikkel

Hogy mi? Előfőzni a darabokat? A módszer hívei szerint nagyon megéri 1-2 percet adni nekik forró vízben, ugyanis ezzel a megoldással lettek a leginkább roppanósak, lédúsak a virslik. Mivel ez a módszer kissé időigényes, így csak a második helyet sikerült behúznia. 

Mivel ezek után nagy lángon grillezték őket, még egy kevéske túlsült, ropogós rész is jutott mindegyikre. 

A spirálozással megéri molyolni, így lesz a legfinomabb a virsli

Nem is olyan nehéz: egy hurkapálcára kell felszúrni mindegyiket, majd óvatosan, a kést ferdén tartva körbevágni, és mehetnek a grillre a virslik. A rugókat közepes-magas lángon, időnként megforgatva, grillezzük. Kívül ropogósra, belül lédúsra sültek, és egészen látványos lett a végeredmény, ami így egyértelműen az első helyet szerezte meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra