Grilleztetek? Így űzd ki a bűzt a ruháidból!

Bár eddig nem az idei legjobb sütögetős szezon, mi mégis – szigorúan naptári alapon – kihirdetjük a grillszezont! A grillezés szót jelen esetben az úgynevezett sütögetés szinonimájaként értelmezzük, és nemcsak a rácson fordítgatást, nyárson tekerést, de minden tűzveszélyes kerti főzőcskét ebbe a kategóriába sorolunk. Ha a naptár júniust mutat, itt az ideje bográcsozni, grillezni, barbecue-zni és szalonnát sütni, nem igaz?

A sütögetést mindenki szereti. Jó társaság, finom falatok, jó ételek és illatok.... Részben legalábbis. A jó illat ugyanis csak az ételekre értendő. Arra a masszív füstszagra, ami egy ilyen este után a ruhába, sportcipőbe, a derekunk köré tekert pokrócba és a hajunkba vackolja magát, már nem annyira. Ha a felvetésre, miszerint hogy a csudába lehet a masszív füstszagot kiűzni az érintett ruhákból, egy egyszerű dobd be a gépbe a válaszod, nem füstölődtél még meg igazán. Az átható ájer egy alapos megfüstölődés után ugyanis olyan erős, hogy a szennyestartóban tanyázó többi ruha is átveszi a szagot, és sokszor több mosás alatt is megmarad, használhatatlanná téve ezzel a ruhát.

 

De semmi gond. Amerikában, ahol a grillezésnek a miénknél is jóval nagyobb hagyománya van, és ahol a különböző szmókermasinák mellett álló szakikat már évezredekre tartósította a füst, nemcsak magához a sütögetéshez, de az azzal keletkezett szag eltüntetésére is tudnak tippeket adni. Mutatjuk, hogyan veheted elejét kedvenc nyári ruhád tönkremenetelének!

1. Gondold meg, mit veszel fel!

Az addig rendben, hogy a sütögetős kerti buliban jól akarsz kinézni, de ha ránk hallgatsz, nem ezen az estén debütáltatod a vadiúj hernyóselyem felsőd, vagy más méregdrága holmit. Az se nagyon tesz neki jót, ha a füstszag eltávolításához sokszor kell kimosni, hiszen egy érzékeny anyag minden egyes mosással veszít a minőségéből, de az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem jön ki belőle a vastag szag. Annyit meg nem ér az egész, igaz? Ha te magad leszel a grillmester, vagy tábortüzet tervezel körbeülni, akkor még inkább érdemes figyelned, mert tuti, hogy a ruhád rengeteg füstöt szív majd magába. Ilyen esetekre inkább rendszeresíts egy grillpólót/sütögetős felsőt, aminek nem árt meg, ha egy szezonban többször összefüstölöd. 

2. Első lépés a füstölés után: szellőztess!

Ha sikerül többkilónyi füstöt a ruhádba szedned, jól teszed, ha a holmit egy darabig be se viszed a lakásba: hihetetlen, de tapasztalati szakértőként én is meg tudom erősíteni, hogy simán átadja más holminak, lakástextilnek is a szagot. 

Füstszennyezett ruháidat lógasd inkább ki a szabadban. Ha van ruhaszárító köteled, akkor oda, ha erkélyed van, tedd ki a szárítót, ha minden kötél szakad, rögzítsd az ablakkilincsre kívülről. A lényeg, hogy néhány napig nyugodtan hagyd levegőzni, és tedd lehetővé azt is, hogy elegendő napfény érje. Ha eleve szoktál a szabadban teregetni, nem is kell soká győzködnünk, ugye: a napos szellőn száradt ruhák frissebbek, ropogósabbak és utánozhatatlanul napszagúak is lesznek. Szemben a te füstszagú felsőddel, amitől ilyen csodát nem, maximum a szag enyhülését várhatod. 

3. Szódabikarbóna

Ökoanyukáknak és a nagymamák tippjeire még emlékezőknek nem kell bemutatni a szódabikarbónát, amit a háztartásban egy sor áldásos hatásáért szeretünk. Jobb állagú lesz tőle a süti, kiválóan fehérít, ráadásul még szagot is űz, ha arról van szó. Most arról van. Fogd a füstös ruhákat és tedd őket egy nagy zsákba, majd boríts rájuk egy csomag szódabikarbónát. Alaposan rázd össze a keveréket, és legalább egy éjjelre hagyd, hogy hasson a fehér por. Egy másik lehetséges megoldás, hogy bedobsz egy szódabikarbónás mosást a gépbe. Más szert ilyenkor ne adj hozzá, csak a szódabikarbónát tedd az öblítőadagolóba, majd indíts el egy langyos mosást, a szagűzés után pedig egy rendeset. De vigyázz! Selyem és gyapjú holmijaidat semmiképp ne tedd ki ennek az eljárásnak! 

4. Szájvíz

Igen, elsőre valóban furcsának hangzik, de állítólag még kisebb lakástüzek után, az épen maradt textilek füstmentesítésére is használják a szájvizet. Ha egy ennyire direkt füsthatás ellen jó, nincs okunk kételkedni, hogy a kisebb balesetek esetén is segítségünkre lehet. Persze soha nem direktben, hanem a mosógépbe vagy áztatóvízbe adagolva. Itt is úgy érdemes eljárnod, mint a bikarbónás mosásnál. Egy mosás minden más szer nélkül, majd jöhet a rendes program. 

5. Ecet

Az ecetet szintén jól ismerjünk háztartási sokoldalúságáról. Van egy olyan érdekes jellegzetessége is,  hogy bár önmagában nagyon erős szagú (kémiaórán biztosan csak a legyezgetős módszerrel engednének beleszagolni), ez a szag egy idő után elpárolog, és magával visz más, oda nem illő kipárolgatásokat is. Nem véletlen, hogy kevésbé elkötelezett hentesek rendszeresen vetik be a hanyatlásnak indult húsárú megmentésére is. Vizes oldatával te is segíthetsz bajba jutott cipődön vagy más ruhaneműdön: előbbieken akár közvetlen ecetes-vizes dörzsöléssel, vattapamacs segítségével. Fontos viszont, hogy mielőtt ecettel állsz neki a mentésnek, végezz foltpróbát, nehogy a színt is kivigye a cucc. Ellenkező esetben kedvenc ruhádon már tényleg csak a langyos, ecetes olló segíthet. 

6. Zacc

Kevesen tudják, de a kávézacc is nagyon jól felszívja a kellemetlen szagokat. Rutinos állattartók például ezzel szórják be a kutyabalesetes szőnyeget, amit aztán kis idővel később átporszívózva máris csökken a kellemetlen szag. A zaccos módszert a szódabikarbónáshoz hasonlóan érdemes alkalmazni: tedd a szagtalanítandó ruhák mellé és várj pár napot. Utána alapos szabad téri rázogatás, és jöhet egy szokásos módon történő mosás is. 

7. Vodka

Jó, ha van a háznál, egyrészt kapóra jön, amikor a kedvenc, de a füsttől menthetetlenné vált ruhadarabodat siratod, de állítólag a szájvízhez hasonlóan használható szageltávolításra is. Bár ezt a módszert még nem próbáltuk, úgy gondoljuk, nagy baj nem lehet belőle. Szagtalan, nagyon illékony anyagként valószínűleg tényleg csak a rossz szagokat veszíthetjük vele. Mosáskor az öblítős rekeszbe érdemes adagolni, más szer ilyenkor nem kell, és ha kész, jöhet a sima langyos mosóprogram is. Egy színpróbát itt is érdemes elvégezni.

8. Hogy mossuk egyáltalán? 

És még egy tipp. Akármilyen előzetes szagtalanító módszert is alkalmaztál, fontos, hogy a füsttel átitatott ruhákat külön mosd a többitől. A tantárgy iránti tiszteletből most nem megyünk bele a füst kémiájába, de annyi biztos, hogy a szürkén szálló légtömeg szilárd, szagos részecskéket is tartalmaz, amik megtapadnak a szöveten és közös mosáskor a másik szövetre is átkerülhetnek, vagyis más holmit is könnyen bebüdösíthetnek. A cél pedig nem az, hogy minél több, enyhén füstös szagú ruhátok legyen, ugyebár. 

Érdekel minden, ami grill? Ide kattintva további sütögetéssel kapcsolatos érdekességeket olvashatsz!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra