6 hiba, amivel akaratlanul is tönkreteszed a nyár egyik legjobb szabadtéri programját

GettyImages-1557141660

Mutatjuk, mi az a 6 hiba, amit soha nem kéne elkövetned a grill tisztítása és karbantartása során.

A nyári időszak egyik legkedveltebb programja a szabadtéri grillezés, ami kellemes, füstös ízt kölcsönöz az ételnek, miközben időtöltésnek sem utolsó. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a grillsütő rendszeres tisztításra, karbantartásra szorul, amelynek megvannak a maga szabályai. Még ha időnként ki is takarítod a grillt, könnyen megjárhatod, ha nem a megfelelő technikát használod.

1. A legtipikusabb hiba: nem tisztítod meg a grillrácsot

A teória, miszerint a grillrácson felhalmozódó ételmaradékokat nem kell eltávolítani, mert a következő sütésnél úgyis leégnek, hatalmas tévedés. Igen, előbb-utóbb valóban leégnek, de közben táptalajként szolgálnak a baktériumok és a penész elszaporodásához, és a kártevőket is vonzzák.

Hiba azt gondolni, hogy a grillrácsot nem kell megtisztítani
Hiba azt gondolni, hogy a grillrácsot nem kell megtisztítaniMariya Borisova / Getty Images Hungary

Ráadásul amikor a zsíros szennyeződések beleesnek a hőforrásba, az kellemetlen mellékízt kölcsönözhet az ételnek, és fellángolásokat okozhat, ami szintén elronthatja a végeredményt. A szakértők ezért is mondják azt, hogy

a grillrácsokat minden sütés után meg kell tisztítani.

2. Drótkefét használsz

A drótkefék hátránya, hogy sörtéik az idő múlásával elhasználódhatnak, így eljöhet az a pont, amikor apró fémdarabkák kerülnek az ételbe, ami nem szolgálja éppen az egészséged javát.

Ha nem akarsz kockáztatni, használj egy speciális, sörtementes grillkefét. Ha nem akarsz rá költeni, a célnak akár egy alufólia golyó vagy egy fél hagyma is megfelel. Már rendelkezel drótkefével? Akkor legalább ellenőrizd, hogy nincsenek-e meglazulva a sörtéi, és egy évnél tovább ne nagyon halogasd a cseréjét.

Egy hasznos tipp: bármilyen eszközt is választasz a grillrács tisztításához, azt minden használat után mosd le forró, szappanos vízzel, hiszen arra is rátapadhatnak az ételdarabkák.

3. Nem kezeled a grillrácsot

Az öntöttvas grillrácsok remekül vezetik a hőt, de ahhoz, hogy tartósak maradjanak, tisztításuk után érdemes őket növényi olajjal lekenned, hogy megakadályozd a rozsdaképződést. Ezzel a lépéssel az ételek letapadását is megelőzheted.

4. Alufóliába csomagolva tisztítod a grillrácsot

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a gázgrillek tisztításához alufóliába kell csomagolni a rácsot, majd begyújtani a sütőt, ám jobban teszed, ha ezzel inkább nem kísérletezel.

A fólia felfoghatja a gázfüstöket, ami túlmelegítheti a tűzteret, károsíthatja a szelepeket és az égőket, így a grill tűzveszélyessé válhat.

5. Nem takarítod ki a hamut

Ha elhagyod ezt a lépést, és a hamu túl sokáig marad a grillsütőben, felszívhatja a levegőből a nedvességet, így sokkal nehezebb lesz eltávolítani.

A hamut nem szabad a grillsütőben hagyni
A hamut nem szabad a grillsütőben hagyniDani Serrano / Getty Images Hungary

6. Elmulasztod az évente esedékes mélytisztítást

Ahhoz, hogy a grill használata biztonságos maradjon, és ne befolyásolja kedvezőtlenül az étel ízét, nem szabad megspórolni éves mélytisztítását, amelynek legfontosabb lépéseiről alábbi cikkünkben írtunk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra