Ezért veszélyes, ha soha nem tisztítod ki a grillt: az étel is rossz ízű lesz tőle

GettyImages-117148203
Olvasási idő kb. 3 perc

A grillsütő tisztítása nem túl szórakoztató feladat, de a potenciális veszélyek miatt nem szabad a végtelenségig halogatni.

A grill tisztítása néha több erőfeszítést kíván a rácson lévő maradék zsír és ételmaradványok lekaparásánál, de ennyit mindenképp érdemes megtenni, mert ha nem foglalkozol vele, annak komoly következményei lehetnek. Mutatjuk, hogy a piszkos grillsütő milyen veszélyeket rejt magában.

Zsírfoltok

A grillkészülékek aljánál általában egy zsírfogó található. Ha ez nincs megfelelően kitisztítva, a zsír könnyen túlcsordulhat, ami amellett, hogy tűzveszélyes, csúnya foltokat hagyhat maga után a betonon vagy a burkolaton, amelyeket szinte lehetetlen eltávolítani.

A zsíros szennyeződések több szempontból is veszélyesek lehetnek
A zsíros szennyeződések több szempontból is veszélyesek lehetnekAlexey Krukovsky / Getty Images Hungary

Fura mellékíz

Az ételek hajlamosak leragadni a grillen, így ha elmulasztod tisztítását, a rácson maradó zsírmaradványok és húsdarabkák szenesre éghetnek, majd a frissen készített fogásokra tapadva kellemetlen, kesernyés mellékízt kölcsönözhetnek azoknak.

Baktériumok

Ha nem takarítod le az ételmaradványokat, az nem csak az előbbi szempontból problémás. A nagyobbik gond, hogy a tisztítatlan grillsütőben hagyott húsdarabkák hónapokat tölthetnek a szabadban a nyári melegben, ami a baktériumok elszaporodásának kedvez.

Azt gondolhatod, hogy pusztán a melegítés vagy az „autoclean” funkció használata elegendő lehet ahhoz, hogy megszabadulj tőlük. A hő azonban elsősorban a sütési területre koncentrálódik, így az égők alatti rész például nem feltétlenül tud annyira felmelegedni, hogy az ott megtelepedő mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Rákkeltő hatás

Számos tanulmány kimutatta, hogy a hús sütésekor – különösen magasabb zsírtartalom esetén – rákkeltő anyagok, úgynevezett PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) keletkezhetnek. Újabb oka arra, hogy ne égesd oda az ételt, és mielőbb eltávolítsd a grillrácsról az elszenesedett maradványokat.

Ha a grill látványosan szennyezett, már csak egy mélytisztítás segíthet
Ha a grill látványosan szennyezett, már csak egy mélytisztítás segíthetImagesines / Getty Images Hungary

Penészedés

Ha egy darabig nem használod a grillsütőt, és fehér foltokat találsz rajta, könnyen lehet, hogy penésszel van dolgod, ami igen veszélyes lehet. A penész szereti a nedvességet, a zsírt és a sötét, fülledt helyeket, ezért a zárt burkolat alatt minden feltétel adott számára. Ezért is fontos, hogy ne hagyd felhalmozódni a zsírt.

Az intenzív hő az egyetlen, amely valóban elpusztítja ezeket a spórákat.

A súrolással ezért csak a grill begyújtása után érdemes próbálkozni. Ekkor minden felületet szappanos vízzel kell átmosni, majd alaposan leöblíteni. Itt tényleg érdemes nagyon körültekintőnek lenni, mert ha kimarad valami, akkor a penész újra elterjedhet. A biztonság kedvéért érdemes lehet beiktatni egy másik begyújtást is.

Rágcsálók

Az elhanyagolt grill csábító lehet a rágcsálók, így a patkányok, egerek és mókusok számára, hiszen éppen megfelelő a méretük, sötétek, csendesek, és tele vannak zsíros falatokkal. Ez újabb problémákat szülhet, hiszen vizeletük és ürülékük beszennyezheti azt. Mindezek fényében szeretnéd alaposan kitisztítani a grillsütőd? Itt egy kis segítség hozzá:

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek