Így kerüld el, hogy a hús folyton leragadjon a grillen

GettyImages-997081866

A grillrácshoz ragadó húsok problémájára egy nagymama tudja a legjobb megoldást. Lássuk, hogy ő mit ajánl.

A grillezés egyik bosszantó velejárója, hogy a húsok hajlamosak a grillrácshoz tapadni sütés közben, ami nemcsak azért problémás, mert nehéz roncsolás nélkül szétválasztani őket, hanem azért is, mert makacs, ráégett szennyeződések maradnak utána. Szerencsére azonban létezik egy trükk, amivel megelőzhető a leragadás, és csak egy hétköznapi zöldségre van szükséged hozzá, ami valószínűleg egyébként is megtalálható a konyhádban.

Ezt a zöldséget használd a leragadás ellen

A trükk mindenki kedvenc nagymamájától, Babstól származik, aki a TikTokon @brunchwithbabs név alatt osztja meg hasznos főzési és háztartásvezetési tanácsait. Mielőtt rátérne a letapadás ellen bevált házi praktikára, grillezésnek szentelt videójában Babs elmondja, hogy a szezont nem szabad piszkos grillsütővel kezdeni, de óva int attól, hogy megtisztításához drótkefét használj. Az ő titkos fegyvere nem más, mint a hagyma.

Egy villára tűzött hagymával könnyedén megtisztíthatod a grillrácsot
Egy villára tűzött hagymával könnyedén megtisztíthatod a grillrácsotideeone / Getty Images Hungary

Ha megpucolsz egy hagymát, félbevágod, majd egy villára tűzve átdörzsölöd vele az átforrósított grillrácsot, könnyedén letudhatod a piszkos munkát, anélkül hogy attól kéne tartanod, hogy fémsörték kerülhetnek az ételbe. A hagyma ráadásul kellemes alapízt kölcsönöz a grillen elkészített fogásoknak.

A nagymama ezután rátér a letapadásra, ami szerinte tönkreteheti a grillezés eredményét. Ennek elkerüléséhez egy másik zöldséget, a burgonyát ajánlja. Ha ugyanis félbevágsz egy szemet, majd közvetlenül a grillezés előtt bedörzsölöd vele a forró rácsokat,

a burgonyában lévő keményítő tapadásmentes felületet hoz létre.

Ennyi az egész!

A burgonyában lévő keményítő megakadályozza a letapadást
A burgonyában lévő keményítő megakadályozza a letapadástFirn / Getty Images Hungary

A grill beolajozása is segíthet

Az internetes tippekben visszatérő motívum az olajozás, amit a grillrács megtisztítása után kell elvégezni (ez szintén hozzájárulhat, hogy kevésbé tapadjon le az étel).

Kend le a rácsot vagy a lapot olajjal, majd forrósítsd fel, így egy tapadásmentes réteg „sül rá”, képződik a felületén.

A kenéshez egy olajba mártott papírtörlőt vagy ecsetet érdemes használnod, nehogy a lecsöpögő zsiradék lángra lobbanjon. Fontos szabály még, hogy a sütést mindig forró rácson kell kezdeni, mert a hideg felületeken könnyebben letapadnak a húsok és a zöldségek.

Ha nincs otthon burgonya, az olaj is megteszi
Ha nincs otthon burgonya, az olaj is megteszibondarillia / Getty Images Hungary

Az olajbevonat további előnye, hogy a szennyeződések keletkezését csökkentve megkímélhet az órákig tartó suvickolástól, és megelőzheti a rács rozsdásodását. Apropó, ha öntöttvas sütőd van, ne csak a sütés előtt, hanem azután is vigyél fel rá egy réteg olajat, mivel a zsiradék taszítja a vizet, és megvédi a grillt az oxidációtól. Ha nincs kedved ennyit bíbelődni, az is megoldás lehet, ha tapadásmentes, teflon sütőlapon készíted el az ételt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra