Ezzel a trükkel biztos lehetsz benne, hogy elkészült a grillen a hús

A hús megpuhulásának ideje sok mindentől függ: a szeletek vastagságától, a pácon és hőfokon át egészen addig, hogy egyáltalán melyik állat mely részét készítjük el. A halak és tengeri herkentyűk készülnek el a leggyorsabban, őket követik a szárnyasok, majd a legtöbb esetben a sertés és a marha húsa zárja a sort. De van valami módja annak, hogy szeletelés, trancsírozás nélkül is lássuk, hogy vajon elkészült-e a hús? Utánajártunk.

Azok sem járnak jobban, akik a biztonság kedvéért jó sokáig sütik a szeleteket, hiszen minden extra másodperc a kiszáradás és a rágós végeredmény felé kormányozza a gondosan bepácolt grillhúsaink hajóját. A megoldás tehát az lenne, hogy épp akkor vesszük le a tűzről, amikor elkészült, és utána néhány percig pihentetjük a szeleteket tálalás előtt.

Jó, de honnan tudom, hogy elkészült a hús?

A tutibiztos módszer a maghőmérő. Régen működött nélküle az élet, és még ma is elsütögetünk nélküle, ám a tökéletes végeredményhez valóban nagy segítség, sőt elengedhetetlen szereplő a konyhában, ha arról szeretnénk meggyőződni, hogy rendesen átsült-e a hús. Leginkább a vastagabb hússzeleteknél könnyű vele ellenőrizni, hogy állunk éppen. De ha ilyened nincs, akkor sincs minden veszve, főleg, ha tisztában vagy az egyes húsfélék sütési idejével. Ez persze a szeletvastagságtól is függ, így szentírásnak nem vehető, de kiindulópontnak tökéletes. 

Az első és legfontosabb szabály, hogy lehetőleg szobahőmérsékletű és semmiképpen ne hideg vagy félig fagyott szeleteket süss. Ezek már kívül rég megégnek, amikor belül még alig olvadtak ki.

A csirkemellnek elég 5-8 perc, ha több időt adsz neki, kiszárad. Akkor is ez történik, ha túl magas hő éri, így szerencsés, ha a parázstól kissé távolabb grillezed. A csirkecombnak adj legalább 10 percet, főleg, ha a csont is benne van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A sertéshúsok grillezési ideje változó. A szűzpecsenye gyakran 10-12 perc grillezés után kész, és a tarjának sem kell 15 percnél több, ám egy borda akár 20-25 percig is sülhet. Kolbászok, hurkák és virslik a legtöbbször elkészülnek 10 perc alatt, az enyhén átsült marhahúshoz megfelelő hőfokon sokszor elég 5 perc, az átsültnek legalább dupla annyi kell. 

És végül lássuk a szuper trükköt, ami egy kis nyomogatással deríti ki, hogy épp hogy áll a steak a grillen.

A módszer hívei azt mondják, hogy amikor a hús még nyers, épp olyan tapintása van, mint a hüvelykujjunk alatti résznek, amikor a tenyerünket kinyitva tartjuk, vagyis kifejezetten puha. Ahhoz, hogy nyerstől indulva a közepesen átsült állapoton át eljussunk a teljesen kész húsokig, elég a hüvelyujjunkat sorban a többivel összecsípni és megtapintani ugyanazt a területet. Amikor a kisujjunkhoz érünk, vagyis egészen kemény lesz a tapintása, akkor lesz teljesen átsült a hús. 

Íme a módszer videón:

Egyszerűbb változatban a rutinos, de nem hőmérőző grillszakácsok egyszerűen időnként megnyomják a húsok tetejét, és ha megfelelően kemény állagú, akkor leveszik a rácsról és pihentetik még néhány percig a szeleteket. A grillszakik azt vallják: tapintással megállapítható, hogy megsült-e már a hús: ha a legvastagabb részén nyomjuk meg, és ott kemény, akkor megfelelően átsült. A hal húsa akkor van kész, ha a színe már nem áttetsző.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek