Szomorúbbak, mérgesebbek és nyugtalanabbak vagyunk, mint eddig bármikor

Nem csak te, mindannyian. Egy friss kutatás eredményei szerint a világ egyáltalán nem boldog hely, legalábbis a benne élő emberek szerint.

A Gallup nemrég olyan globális felmérést készített, hogy kiderüljön hogyan érzik magukat az emberek a világ különböző tájain. Vagyis készítettek egy óriási érzelmi hőmérőt. Az eredményekről a ScienceAlert számolt be.

Szomorú adatok 

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy az emberek szomorúbbak, mérgesebbek, illetve többet aggodalmaskodnak, mint a korábban rögzített adatok szerint bármikor, ez pedig hatással lehet az egészségre is.

A 2018-as jelentéshez a Gallup több mint 151 000 interjúval mérte fel nagyjából 140 ország lakosainak állapotát. A kérdőívben a résztvevők választ adtak arra, hogyan érezték magukat az előző 24 óra alatt, mosolyogtak-e, voltak-e szomorúak vagy mérgesek. A korábbi évek eredményeihez képest két százalékponttal nőtt azok száma, akik haragot éreztek a felmérés előtti nap folyamán, míg az aggodalom és a szomorúság érzése egy-egy százalékponttal növekedett. Ezzel pedig rekorderedmény született mindhárom negatív érzéssel kapcsolatban.

Ne csak magunkra, egymásra is figyeljünk oda!
Ne csak magunkra, egymásra is figyeljünk oda!Mixmike / Getty Images Hungary

Több kutatás bebizonyította már, hogy a negatív érzések káros hatással lehetnek az ember fizikai egészségére. Korábbi tapasztalatok szerint a rendszeres harag érzése növeli a szívroham és a stroke kockázatát, míg a krónikus aggodalom és a szomorúság könnyen szorongásos zavarokhoz és depresszióhoz vezethetnek, veszélyeztetve ezzel a szív egészségét is.

Ha az emberek továbbra is egyre gyakrabban tapasztalják ezeket a negatív érzelmeket, elképzelhető, hogy ezek hatására válik majd a társadalom egyre egészségtelenebbé. Érdemes tehát mindent megtennünk azért, hogy ne csak a fizikai, de a mentális jóllétünket is megőrizzük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek