A kutatók rájöttek, melyik az az ősi élelmiszer, amit nemcsak étkezéshez, hanem mumifikáláshoz is használtak.
Aki a szennyezett sajtból fogyaszt, csúnyán megbetegedhet.
Ne csak együk kedvenc magyar sajtunkat, ismerjük meg történetét is, érdemes.
Meglepő az oka, hogy miért nem tudunk nemet mondani egy egész pizzára.
Vajon van a legbüdösebb sajtok között magyar?
A puffadástól a görcsökön át a gyomorfájdalomig sokféle kellemetlenséget élhetnek meg sokan, rajtuk segíthet ez a 9-es lista.
Nem is olyan bonyolult, de annál finomabb és megbízhatóbb. Háziasszonyok avatnak be az otthon készülő sajt és túró titkaiba.
Itthon még nem annyira népszerű, pedig kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a fogyásban és az izomépítésben is segíthetnek.
Egy elmélet szerint ebben az ételben olyan baktériumtenyészetek élnek, amelyek rémálmokat okozhatnak.
A camembert sajtot borító fehér réteg olyan penész, amit a sajtrajongók lelkesen el is fogyasztanak. De jól teszik?
Aludttejet, főleg véletlenül, nem is olyan nehéz csinálni, de jó penészes sajtot készíteni annál bonyolultabb…
Van ebben a sajtban valami, amiről kevesen tudnak: a parmezán sötét kis titka.
Van egy jellemző tárolási hiba, ami miatt hamarabb ki kell dobni a sajtot. Mutatjuk, mi az, amit érdemes máshogy csinálnod.
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják. Nem akarunk lemondani róluk.
A sajtokon látható fehér, kéregszerű bevonat nem biztos, hogy penész. Eláruljuk, mi lehet.
Sokan nem is sejtik, hogy bizonyos ételek, italok fogyasztása, sőt gyógyszerek szedése is kiválthatja a kínzó fejfájást.
Elöljáróban legyen elég annyi, hogy amit itthon trappista sajtként árulnak, annak nem sok köze van az eredetihez.
A csipszről tudjuk, hogy magas sótartalmú, de sok ételről nem is sejtjük, mennyire rosszat tesz egészségünknek!
A kerek formának a sajtkészítés során is megvannak a maga előnyei, de történelmi okok is közrejátszanak benne.
Az állatvilág olyan képviselői is anyatejet választanak ki, akikre nem is gondolnál. A csótány teje ráadásul superfood is lehet!
Honnét ered és mit jelent a fotózáskor használt „csíz”?
Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.
Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.
Az eper nagyon jól működhet akár levesben, akár salátákban – utóbbira hoztunk egy példát. A mézzel és a rózsaborssal édeskés ízeket is kevertünk bele, de attól még nagyon finom minden fehér hús, akár egy egyszerű, grillezett csirkemell mellett is.
Ha egy gyors, vega vacsorát készítenél, és van is otthon néhány maradék sajtszelet, próbáld ki a töltött gombát. Akkor a legfinomabb, ha egy adag fűszervajas bagettet is készítesz mellé.
Ünnepek környékén több áruházban is kapható a nem túl édes és nagyon gyümölcsös vörösáfonya-szósz, de akár te magad is egyszerűen elkészítheted a sült camembert mellé. Nem is kell hozzá más, csak néhány friss zellerszár és pár szelet puha, kovásszal készült kenyér.
Ha kihagynád az extra szénhidrátokat, készíts sajtból tacohéjakat. Lényegében formázott sajtcsipszről van szó, amibe aztán a babragutól kezdve a guacamolén át a csípős salsáig bármilyen finomságot beletölthetsz.
Ki gondolta volna, hogy egy olcsó, saját márkás termék fogja ellopni a show-t?!
A fondü az egyik legrégebbi maradékmentő fogás, ami a legjobb módja annak, hogy felhasználd a hűtőben szomorkodó sajtcsücsköket és kissé hibás almákat, tegnapi kenyereket. A háromból együtt olyan menő vacsora készülhet, amit akár vendégváróként is bevethetsz egy-egy hideg napon.
Kiváló reggeli lesz ez a francia hangulatú fogás, ami tökéletes trükk a maradékmentésre, ha épp megfeledkeztél 4-5, szekrénybe tett kifliről, vagy akár néhány szelet kalácsról.
A jó kis nyúlós sajt és a pikáns gyümölcsragu mellé nem is kell más, csak egy-egy pirított kalácsszelet, és már kész is a pofonegyszerű, mégis nagyon fenszi és könnyű nyári vacsora.
Egy rakás jelölés van rajta, amelyek mindegyike a minőségére utal.
Ha szereted a bulgurt, érdemes feldobnod egy nagy adag grillezett padlizsánnal és aromás erdei gombákkal, így menő köretet vagy remek vega főételt tudsz összedobni.
Ne ijedj meg a sós, vagy akár a füstölt sajtoktól – nagyon finom lesz bármelyikkel.
A semleges tésztának és az aromás, sajtos szósznak nagyon jól áll egy kis ropogós mandula és néhány falat édes és fanyar vörös áfonya. Itt a mac and cheese téli változata!
Megmutatjuk, milyen az élet Budapest központjától negyedórányi autóútra.
A trükk legális, de vannak feltételei: így lesz olcsóbb a fűtés.