Közel 100 éve a magyarok kedvence a Medve sajt

GettyImages-874055290
Olvasási idő kb. 5 perc

A Medve sajt, noha még napjainkban is tartogat pár megválaszolatlan kérdést, például, hogy mitől háromszög alakú egy kockasajt, ami kerek csomagolásban kapható, mégis a hazai közértek hűtőpultjának sok évtizedes állócsillaga, és hovatartozás-érzésünk, identitástudatunk kiforrásában a túró rudiéhoz fogható szerepet tölt be.

A Medve sajt lassan 100 éves múltja során néhány kérdésre már választ kaptunk: a sajtcikkek által formált lapos köralak a sajtok eredeti formáját igyekszik emlékezetünkből előhívni és ezzel biztosítani tudatunkban, hogy éppen annyira sajtkészítménnyel van dolgunk, mint egy nagylyukú malomkeréksajt esetében. A mackósajt medvetorzója azért van szmokingba öltöztetve, mert mint a teljes alakú verzióból kiderül, egy lelkes felszolgáló mackóról van valójában szó, amely az illem jó ismerőjeként elegáns ruhában siet szervírozni kedvenc sajtunkat. Kocka pedig talán attól lehet, hogy egy időben négyzetes formába történő sajtöntéssel is kísérletezett a répcelaki macisajtüzem.

A legkedveltebb magyar sajt svájci gyökerei

Ez a mackó távoli rokonságban áll azzal a svájci barnamedvével, amely Bern kanton szimbóluma, és amelyet emiatt a svájci származású Stauffer Frigyes, honvágyból vagy nosztalgiából, Magyarországra településük után új sajtmárkájuk emblémáján feltétlenül meg akart jeleníteni. A céget Stauffer úr 1908-ban jegyeztette, s fia, Vilmos 15 évvel később, 1923-ban vette át édesapjától. A gyár kiváló működése nemcsak a sajtimádók, de az üzemben dolgozók és a térség teljes lakosságának életére rögtön kihatott. 1930-tól pedig a dobozsajtok már az ikonikus medve képével ellátva hódítottak.

Sandbox Miniapp

Hála a medvének

Nemcsak Répcelak lakosságának nagy része lelt ott biztos megélhetésre, de az egész környező vidék életére pezsdítően hatott, sőt, még a sportéletet és a sertéstenyésztést is serkentette. A már akkor napi 10 000 liter tej feldolgozására képes üzemben a gyártás során melléktermékként keletkező savó ugyanis a sertéshizlalás kiváló eszköze volt, a szervezett sportolás pedig a gyár égisze alatt 1948-ban szerveződő labdarúgócsapattal indult. Az összefonódás mértékét jól leírja, hogy a helyi sportkör élén egészen 1965-ig a gyár igazgatója állt. A kommunizmusban államosított gyárat 1994-ben privatizálták, 90. születésnapját pedig 2020-ban tartotta.

Tartalomhoz a forma

A mi medvénk, de még a mackó sem egyedülálló azonban e világon. Elődjének számít ugyanis a francia Léon Bel világhíressé vált sajtmárkája, mely a nevető tehén nevet viseli. A francia „la vache qui rit” létezik spanyol („la vaca que ríe”) és angol („The Laughing Cow”) változatban is az egyes nemzetek hűtőpultjaiban és a családok hűtőszekrényeiben.

Hiába nevet a tehén világszerte, a magyarok kedvenc sajtja egy másik emlőshöz fűződik
Hiába nevet a tehén világszerte, a magyarok kedvenc sajtja egy másik emlőshöz fűződikGodong / Getty Images Hungary

Úgy került oda a vidám szarvasmarha, hogy Bel az első világháború után, üzeti ötletektől duzzadva meglovagolta azt a kormányzati szándékot, mely a nép tejfogyasztásának ösztönzésére irányult, s sajtgyártásba fogott. Még ennél is okosabb volt, hiszen kitalálta, hogyan lenne érdemes kis adagokban kiporciózott, biztonságosan szállítható és tárolható, könnyen csomagolható és higiénikusan fogyasztható, praktikus kis kiszerelést létrehozni. Megalkotta a nagy sajtkarikák darabolt, előrecsomagolt kistestvérét, s 3, 8, 12, 16 és 24 darabos pakkokat állíttatott össze.

Így lesz sok háromszögből egy kör
Így lesz sok háromszögből egy körYevgen Romanenko / Getty Images Hungary

Örkény István és a fegyvernek látszó sajt

Egy izgalmas urbánus legenda szerint amikor Örkény Istvánt tartalékos tisztként a visszacsatolt észak-erdélyi részekre gyakorta visszahívták, felesége, a sokak által bálványozott szépségű Gönczi Flóra egyszerre felhagyott a magányosan búslakodó feleség nem neki való szerepével. Mikor ennek gyanúja az író tudomására jutott, azzal fenyegetőzött, hogy kioltja életét a lebukott pár mindkét tagjának. A pikáns történet szerint a hűtlenségről és saját ádáz tervéről unokahúgának panaszkodó Örkény egy pillanatra őrizetlenül hagyta övtáskáját, s ez elegendő volt az elővigyázatos rokonnak arra, hogy a benne lévő fegyvert egy korong medvesajtra cserélje. Így a felindult író fegyver helyett kedvenc tejtermékünkkel fenyegette halálra a rajtakapott fiatalokat.

Medvéből mackó, mackóból medve

A Stauffer Frigyesék által levédetett Medve márkanév az államosítás után nem kerülhetett már használatba, ezért akkor megjelent a mackósajt. A Medve sajt gyártása az 1970-es években indult újra, a csomagolás s ezzel a medve is legutóbb utoljára 2005-ben esett át ráncfelvarráson. Azóta is folyamatosan barátunk a Medve sajt

Ha a Medve sajt készítése is érdekel, olvasd el róla ezt a korábbi cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek