Meglepően magas sótartalmú ételek: ezért kell vigyáznod még a hallal is

GettyImages-1257849165

Előfordulhat, hogy épp azért választunk valamilyen élelmiszert, mert úgy véljük, az egészséges életmód követésébe is illeszkedik annak fogyasztása, ám nagyobbat nem is tévedhetnénk – íme, néhány magas sótartalmú étel, melyről talán nem is hitted, hogy az.

Legfeljebb napi 5 gramm só fogyasztását ajánlja jelenleg a WHO: ennek be nem tartásával a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázata nőhet meg. Az irányelv tavaly májusban született, nyilvánosságra hozatalakor a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról beszélt, nagyon sokan nem is tudják, mennyi sót fogyasztanak el nap mint nap. Könnyen lehet, hogy veled is ez a helyzet – ismerd meg azokat a sós élelmiszereket, amelyeknél fel sem tűnik, mennyi nátrium-kloridot viszel be szervezetedbe evés közben!

A magyarok szeretik a magas sótartalmú fogásokat

Sajnos nem véletlen, hogy a népmesében a királylány arról beszél, hogy úgy szereti édesapját, mint a sót: nagyon sok magyar érkezéséhez szorosan hozzátartozik a sós íz iránti kifejezett rajongás. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot felmérés 2019-es adatai egyelőre nem érhetők el, a 2014-es adatok viszont azt mutatják, sokszorosát visszük be sóból a WHO által ajánlottnak. A magyar nők 12 gramm, a férfiak 17,2 gramm sót fogyasztanak naponta, ami csökkenés a 2009-es értékhez képest, de még mindig rengeteg. A 2009-es vizsgálat szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint harmadáért a kenyérfélék, közel negyedéért a húskészítmények, mintegy 10 százalékáért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek.

Magas sótartalom a tudtodon kívül: a kenyérre igaz az állítás
Magas sótartalom a tudtodon kívül: a kenyérre igaz az állításPhil Boorman / Getty Images Hungary

Sóbevitelünk javát a feldolgozott élelmiszerek jelentik nap mint nap, az utósózás csak 10-15 százalékáért felel annak. Persze segít a mérséklésben az is, ha nem kerül minden étkezésnél az asztalra a sószóró, de ahogyan a fentiek mutatják, ennél jobban is kell figyelnünk arra, hogyan jut szervezetünk túl sok sóhoz.

Ételek rengeteg sóval

Az Európai Rákellenes Kódex szerint meglepő lehet, hogy mely élelmiszerek sótartalma igazán magas. A szervezet a következő listát állította össze azokról az ételekről, amelyek meglepően magas sóbevitelhez juttathatnak a tudtod nélkül téged is:

  • Kenyér
  • Reggelizőpelyhek
  • Konzerv- vagy zacskós levesek és mártások
  • Füstölt és érlelt hús- és halkészítmények
  • Sajtok
  • Egyes zöldségkonzervek
  • Ketchup
  • Leveskocka

Hogy a szójaszósz, a szalonna, a csipsz vagy a perec sok sót tartalmaz, az már nem olyan meglepő, de a fentiekről nem mindenki feltételezné.

Kevesebben gondolnák, hogy tíz dekagramm kemény sajtban akár több mint egy gramm só is lehet, a lágy sajt pedig ennél is többet tartalmazhat, akár két grammot.

A halrudacskák is rengeteg sót tartalmaznak: akár 1,25 gramm is lehet tíz dekagrammnyiban, tíz deka kenyérrel pedig akár 1,75 grammot is bevihetünk anélkül, hogy gondolnánk rá. A kukoricapehely az igazán meglepő: tíz deka akár 2,5 gramm só bevitelével is járhat!

A gyerekek egyik kedvence is roppantul sós lehet
A gyerekek egyik kedvence is roppantul sós lehetRichard Drury / Getty Images Hungary

Így kerüljük ki a sót

Érdemes tehát minden alkalommal ellenőriznünk a sótartalmat is, ha feldolgozott élelmiszert választunk, de a legjobb, ha ezek fogyasztását minimalizáljuk, és lehetőség szerint magunk, otthon készítjük el azokat az ételeket, amelyeket elfogyasztunk. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint sokat segít a sófogyasztás visszaszorításában az is, ha nem tesszük ki a sószórót a tányér mellé az asztalra, illetve azon túl, hogy kerüljük a fenti, igen magas sótartalmú élelmiszereket, csökkentett nátriumtartalmú sót veszünk a boltban. Vigyázat: a tengeri só semmiben sem tér el a hagyományostól, így annak beszerzésével még nem tettünk semmi azért, hogy egészségesebben étkezzünk!

A sós íz kiváltására zöldfűszerekkel ízesíthetjük ételeinket, illetve érdemes újragondolni azt is, hogy mit választunk köretként. Párolt, grillezett, minél kevesebb sóval ízesített zöldségekkel is kiváltható a tészta vagy a krumpli, és általánosságban véve is érdemesebb több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, akár snackként is, kikerülve a sós ropogtatnivalók világát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra