Mostantól nem eszed majd olyan kedvvel a parmezánt: gusztustalan összetevő rontja el

GettyImages-1170370806

Ha abban a boldog hitben éltél eddig, hogy a parmezán vegetáriánusok számára is biztonsággal fogyasztható étel, elrontjuk a napodat: ez a sajt nem vega, ahogyan több más társa sem.

Az igazi olasz parmezánban az állati eredetű tejoltó enzim rontja el az összképet, de az a helyzet, hogy ha eláruljuk, milyen forrásból származik ez az egyik kedvenc olasz keménysajtunkban, sokan lesznek, akik soha többé nem tudnak majd ugyanolyan szemmel tekinteni a parmezánra.

A parmezán sötét titka

Parmezán helyett talán mást teszel majd mostantól a pizzádra
Parmezán helyett talán mást teszel majd mostantól a pizzádraEugene Mymrin / Getty Images Hungary

Le kell szögeznünk, hogy az alább leírtak az eredeti olasz módszerrel készített parmezánra vonatkoznak: léteznek olyan, általában saját márkás alternatívái is a sajtfajtának, amelyek esetében nem bajlódnak annyit a tradicionális recept követésével. Ha viszont az eredeti olasz ínyencséget szereted, akkor a lentiek sajnos a valóságot fedik.

Nem húzzuk tovább: az állati eredetű tejoltó enzim tradicionálisan a borjak gyomornyálkahártyájából származik. A levágott borjú gyomornyálkahártyáját kimossák, megszárítják, majd négy-öt napon át lágyítják bórsavban. Borzalmasan hangzik, mégis: ez a valóság.

Más sajtokkal is vigyázni kell

Ha a fentiek olvastán forogni kezd a gyomrod, megértjük. Jó tudni, hogy létezik növényi eredetű alternatívája is az oltóenzimnek: ha ezt használják, azt fel kell tüntetni a sajt csomagolásán. Az ezekkel készült sajtok teljesen vegetáriánusok, és kegyetlenségtől mentesek lehetnek.

Nagyon nem mindegy, mit teszel abba a szendvicsbe
Nagyon nem mindegy, mit teszel abba a szendvicsbeLauriPatterson / Getty Images Hungary

Jó tudni, hogy a lenti sajtok is tartalmazhatják ezt az összetevőt:

  • Grana padano
  • Rokfort
  • Gorgonzola
  • Ementáli
  • Gruyére
  • Camembert

Legközelebb tehát nagyon figyelj, ha garantáltan állati eredetű adaléktól mentes sajtot keresel a közértben: könnyen lehet, hogy amit eddig ettél, nem volt az.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra