A legkomiszabb baktériummal szennyezett sajtot hívtak vissza: meg ne edd

szennyezett-sajt-valogatas
Olvasási idő kb. 2 perc

E. coli jelenléte miatt hívta vissza a Nébih az Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajt 25 dekagrammos kiszerelésű változatát. Ha neked is van a hűtődben, vidd vissza bármely áruházukba.

Blokk nélkül is visszaadják a sajt árát, mely a 24156104 termékazonosítóval rendelkező, július 24-i lejárati dátummal rendelkező csomagokat érinti.

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok, közte a K- és a B-vitamin termelésében. Jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

Az E.colival szennyezett sajt fogyasztása veszélyes lehet
Az E.colival szennyezett sajt fogyasztása veszélyes lehetannick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges, azonban egyes kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzsek megbetegíthetnek bennünket. 

Ezek ugyanis olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és annak kapcsán súlyos szövődményeket okozhatnak.

Ezért veszélyes a szennyezett sajt

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (STEC) fertőzés tünetei közt hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes, esetenként véres hasmenés is szerepelnek, esetleg hányingerrel, hányással vagy lázzal kísérve. A gyógyulás a legtöbbek esetében egy-két hét, de vérzéses vastagbélgyulladás, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó trombotikus trombocytopéniás purpura, vagy vesekárosodás, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma is kialakulhat szövődményeként.

Amennyiben valaki shigatoxin-termelő Escherichia colit tartalmazó élelmiszert fogyaszt, a baktérium okozta fertőzés tünetei a 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek