Ez az oka annak, hogy a tradicionális sajtok kerek formában készülnek

GettyImages-1076513586

Legyen szó akár tömb, akár kerek vagy henger alakú sajtról, a forma általában az érési folyamatokra, a gazdaságossági tényezőkre és/vagy a történelmi hagyományokra vezethető vissza.

Vannak, akik számára a sajt egyet jelent a boltokban szeletelve kapható olcsó, előrecsomagolt változattal. Csakhogy ez a fajta ömlesztett sajt általában csak fele arányban tartalmaz hagyományos értelemben vett sajtot, a fennmaradó részét pedig adalékanyagok teszik ki. Az ínyencek ezért jól tudják, hogy az igazi sajtokat máshol kell keresni – például a sajtkorongok között. De vajon minek köszönhető, hogy a minőségi sajtoknál éppen a kerek forma terjedt el?

Ezért kerek formájúak a tradicionális sajtok

A kerek sajtok, mint például a brie és a camembert készítéséhez, azonos mértékű sófelvételre, valamint a penészgombák – ebben az esetben a P. camemberti és a P. candidum – egyenletes érési tevékenységére van szükség, hiszek ezek bontják le a sajtban lévő tejfehérjéket, miközben felszabadítják az ízeket. Itt jön képbe a kerek forma, ami mindkét folyamatot megkönnyíti, hiszen a só és a penészgombák így egyenletesebben oszlanak el a sajton, mint ha annak szögletes sarkai lennének, ahol így csak nagyobb arányban összegyűlnének.

A sajt kerek formája fontos szerephez jut az érlelés során
A sajt kerek formája fontos szerephez jut az érlelés soránStefano Gilera / Getty Images Hungary

A második ok, ami a kerek forma mellett szól, az erősebb struktúra. A sajtkorong jobb szerkezetet biztosít a kéreg kialakulásához, amely védelmet nyújt a rovarokkal, a nemkívánatos baktériumokkal és más szennyeződésekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően rozsdamentes acél anyagú sajtformák alkalmazásakor a kerek forma jobban bírja a nyomást a téglalap alakú, tömbös kialakításhoz képest.

Van egy harmadik, történelmi ok is, ami azokra az időkre vezethető vissza, amikor a sajtokat még hagyományosan Európa piacain árulták. A sajtokból akkoriban gigantikus korongokat készítettek, amit szintén praktikus megfontolások indokoltak. Így nem kellett cipelni a sajtot, hanem egyszerűen ki lehetett görgetni a piacra, ahol aztán a kereskedők a vásárlók igényeihez mérten kisebb darabokat vágtak le belőle.

Hagyományok is fűződnek hozzá
Hagyományok is fűződnek hozzáGaps / Getty Images Hungary

Oké, de akkor manapság miért árulnak egy csomó sajtot tömb formában? Leginkább a kiskereskedelmi igények miatt. A tömbsajt könnyebben szállítható, kevésbé kell tartani attól, hogy útközben megsérül, ráadásul észszerűbb a tárolása is, hiszen a polcokra pakolva jobban kihasználható vele a tér.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra