Vannak, akik számára a sajt egyet jelent a boltokban szeletelve kapható olcsó, előrecsomagolt változattal. Csakhogy ez a fajta ömlesztett sajt általában csak fele arányban tartalmaz hagyományos értelemben vett sajtot, a fennmaradó részét pedig adalékanyagok teszik ki. Az ínyencek ezért jól tudják, hogy az igazi sajtokat máshol kell keresni – például a sajtkorongok között. De vajon minek köszönhető, hogy a minőségi sajtoknál éppen a kerek forma terjedt el?
Ezért kerek formájúak a tradicionális sajtok
A kerek sajtok, mint például a brie és a camembert készítéséhez, azonos mértékű sófelvételre, valamint a penészgombák – ebben az esetben a P. camemberti és a P. candidum – egyenletes érési tevékenységére van szükség, hiszek ezek bontják le a sajtban lévő tejfehérjéket, miközben felszabadítják az ízeket. Itt jön képbe a kerek forma, ami mindkét folyamatot megkönnyíti, hiszen a só és a penészgombák így egyenletesebben oszlanak el a sajton, mint ha annak szögletes sarkai lennének, ahol így csak nagyobb arányban összegyűlnének.

A második ok, ami a kerek forma mellett szól, az erősebb struktúra. A sajtkorong jobb szerkezetet biztosít a kéreg kialakulásához, amely védelmet nyújt a rovarokkal, a nemkívánatos baktériumokkal és más szennyeződésekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően rozsdamentes acél anyagú sajtformák alkalmazásakor a kerek forma jobban bírja a nyomást a téglalap alakú, tömbös kialakításhoz képest.
Van egy harmadik, történelmi ok is, ami azokra az időkre vezethető vissza, amikor a sajtokat még hagyományosan Európa piacain árulták. A sajtokból akkoriban gigantikus korongokat készítettek, amit szintén praktikus megfontolások indokoltak. Így nem kellett cipelni a sajtot, hanem egyszerűen ki lehetett görgetni a piacra, ahol aztán a kereskedők a vásárlók igényeihez mérten kisebb darabokat vágtak le belőle.

Oké, de akkor manapság miért árulnak egy csomó sajtot tömb formában? Leginkább a kiskereskedelmi igények miatt. A tömbsajt könnyebben szállítható, kevésbé kell tartani attól, hogy útközben megsérül, ráadásul észszerűbb a tárolása is, hiszen a polcokra pakolva jobban kihasználható vele a tér.

Mentes Anyu szakácskönyvek
„A kevesebb több. A mentes jobb."
Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.
A könyvekbe most betekintést nyerhetsz.
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:
- Tartalomjegyzék
- Előszó
- Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
- + 1 recept is!
Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!
hirdetés