Ez az oka annak, hogy a tradicionális sajtok kerek formában készülnek

GettyImages-1076513586

Legyen szó akár tömb, akár kerek vagy henger alakú sajtról, a forma általában az érési folyamatokra, a gazdaságossági tényezőkre és/vagy a történelmi hagyományokra vezethető vissza.

Vannak, akik számára a sajt egyet jelent a boltokban szeletelve kapható olcsó, előrecsomagolt változattal. Csakhogy ez a fajta ömlesztett sajt általában csak fele arányban tartalmaz hagyományos értelemben vett sajtot, a fennmaradó részét pedig adalékanyagok teszik ki. Az ínyencek ezért jól tudják, hogy az igazi sajtokat máshol kell keresni – például a sajtkorongok között. De vajon minek köszönhető, hogy a minőségi sajtoknál éppen a kerek forma terjedt el?

Ezért kerek formájúak a tradicionális sajtok

A kerek sajtok, mint például a brie és a camembert készítéséhez, azonos mértékű sófelvételre, valamint a penészgombák – ebben az esetben a P. camemberti és a P. candidum – egyenletes érési tevékenységére van szükség, hiszek ezek bontják le a sajtban lévő tejfehérjéket, miközben felszabadítják az ízeket. Itt jön képbe a kerek forma, ami mindkét folyamatot megkönnyíti, hiszen a só és a penészgombák így egyenletesebben oszlanak el a sajton, mint ha annak szögletes sarkai lennének, ahol így csak nagyobb arányban összegyűlnének.

A sajt kerek formája fontos szerephez jut az érlelés során
A sajt kerek formája fontos szerephez jut az érlelés soránStefano Gilera / Getty Images Hungary

A második ok, ami a kerek forma mellett szól, az erősebb struktúra. A sajtkorong jobb szerkezetet biztosít a kéreg kialakulásához, amely védelmet nyújt a rovarokkal, a nemkívánatos baktériumokkal és más szennyeződésekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően rozsdamentes acél anyagú sajtformák alkalmazásakor a kerek forma jobban bírja a nyomást a téglalap alakú, tömbös kialakításhoz képest.

Van egy harmadik, történelmi ok is, ami azokra az időkre vezethető vissza, amikor a sajtokat még hagyományosan Európa piacain árulták. A sajtokból akkoriban gigantikus korongokat készítettek, amit szintén praktikus megfontolások indokoltak. Így nem kellett cipelni a sajtot, hanem egyszerűen ki lehetett görgetni a piacra, ahol aztán a kereskedők a vásárlók igényeihez mérten kisebb darabokat vágtak le belőle.

Hagyományok is fűződnek hozzá
Hagyományok is fűződnek hozzáGaps / Getty Images Hungary

Oké, de akkor manapság miért árulnak egy csomó sajtot tömb formában? Leginkább a kiskereskedelmi igények miatt. A tömbsajt könnyebben szállítható, kevésbé kell tartani attól, hogy útközben megsérül, ráadásul észszerűbb a tárolása is, hiszen a polcokra pakolva jobban kihasználható vele a tér.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra