Ha ezt az ételt eszed, rémálmod lesz: legenda vagy valóság?

GettyImages-188027082

Itt a tudomány válasza arra, hogy van-e összefüggés a sajtfogyasztás és a rémálmok között.

Talán te is hallottad, hogy késő este már nem szabad sajtot enni, mert rémálmaid lehetnek tőle. Ezért gyakran a kéksajtot jelölik meg bűnösként, azt állítva, hogy baktériumkultúrái megzavarhatják az álmokat. De van ennek tudományos alapja? Lássuk, mit lehet kihámozni a kutatásokból.

Okozhat rémálmokat a sajt?

Bár rengeteg elmélet létezik, amely azt boncolgatja, hogy a sajtfogyasztás miért okozhat rémálmokat, egyelőre kevés tudományos bizonyíték van, ami hitelt érdemlően alátámasztaná ezt. A leggyakrabban idézett 2005-ös kutatás során 200 önkéntest kértek fel, hogy lefekvés előtt egyenek meg 19 gramm sajtot, majd készítsenek feljegyzéseket tapasztalataikról.

Egyetlen résztvevőnél sem jelentkeztek rémálmok, de az eredmények azt sugallták, hogy a különféle típusú sajtok különféle jellegű álmokhoz vezethetnek.

A Red Leicester például a megkérdezettek 65 százalékát az iskolában töltött időkbe repítette vissza, míg a brie sajt a nőknél pihentető képsorokat, a férfiaknál pedig rejtélyes álmokat hozott elő.

A rémálmokért a kéksajtot hibáztatják, de más sajtok is kihatással lehetnek az álmokra
A rémálmokért a kéksajtot hibáztatják, de más sajtok is kihatással lehetnek az álmokraProstock-Studio / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a tanulmányt soha nem publikálták lektorált tudományos folyóiratban, és végkövetkeztetése nem vágott egybe az alapfelvetéssel, a média felkapta a témát, ami azt az elképzelést erősíthette az emberekben, hogy a sajt és álmok között tényleg kapcsolat lehet.

Egy másik, széles körben idézett történet 1964-ben jelent meg a British Medical Journalben. Ebben valaki arról számolt be, hogy minden éjjel szörnyű álmokat látott (szemléletes, hogy az egyikben húskampóról lógott), miután a vacsorájához 30-60 gramm sajtot evett, de amint felhagyott szokásával, elmaradtak a rémálmok is.

Egy viszonylag friss, 2015-ös tanulmány, amely az étrend és az álmok kapcsolatát vizsgálta, aztán úgy találta, hogy a megkérdezettek többsége a tejtermékeket hibáztatta nyugtalanító, bizarr álomképeiért. De ez megint csak a résztvevők szubjektív beszámolóin alapult, ezért nem lehet sziklaszilárd bizonyítéknak tekinteni.

A feltevést az is gyengíti, hogy egy 2020-as tudományos felülvizsgálat megállapította, hogy a tejet és tejtermékeket tartalmazó kiegyensúlyozott étrend nemhogy nem rontja, hanem javíthatja az alvásminőséget. Hogy a sajtra miért mondják azt, hogy befolyásolhatja az álmokat, arról a következő elméletek születtek.

Triptofán

Vannak, akik szerint a titok nyitja az lehet, hogy számos sajtféle gazdag forrása egy triptofán nevű aminosavnak, amely a szerotonin előfutáraként arról ismert, hogy élénk álmokat okoz. Másfelől viszont, erről az aminosavról elmondható, hogy serkenti az alvási ciklusokat szabályozó melatonin nevű hormon termelődését.

Tiramin

Egy másik magyarázat a sajtban lévő tiramin elnevezésű aminosav szerepét sejti a háttérben. Ebből ugyanis egy noradrenalin nevű hormon jön létre, ami stimulánsként hat az emberi agyra, és rontja az alvásminőséget.

A képet tovább árnyalja, hogy a tiraminból előállított dopamin részt vesz az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, a magasabb dopaminszint pedig

hatással lehet az álomtevékenységre.

Az emésztés

Más vélekedések szerint az, hogy a sajt nehezen emészthető, arra sarkallhatja a szervezetet, hogy hosszabb ideig maradjon a REM alvási fázisban, amelynek során az álmok is jelentkeznek.

Más ételek

Az, hogy mit eszel a sajt mellé, szintén hatással lehet az alvásodra. A keksz például magas szénhidráttartalmú, ezért nagyobb mennyiségben arra készteti a szervezetet, hogy extra inzulint szabadítson fel, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet, ami letargikus érzéseket kelthet benned.

Az alkohol nagyobb eséllyel okoz rémálmot, mint a sajt
Az alkohol nagyobb eséllyel okoz rémálmot, mint a sajtAleksey Serikov / EyeEm / Getty Images Hungary

Ha a klasszikus receptet követve a sajt mellé bort iszol, az is hátrányosan befolyásolhatja a pihenésed, hiszen az alkoholfogyasztás megzavarhatja az alvást, illetve a REM fázist.

Tejtermék-intolerancia

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy a furcsa álmok a laktózintoleranciában gyökereznek. Egy tanulmány szerint a laktóz olyan tüneteket okoz, mint a gázképződés, a puffadás és a hasmenés, ami kihatással lehet az álmokra, amelyek ilyen szomatikus forrásokból merítenek.

Ha az intolerancia miatt éjszaka többet ébredsz fel, nagyobb valószínűséggel emlékszel az álmaidra, így azok élénkebbnek tűnhetnek.

Kajakóma

A nagy zabálásokat követő letargikus álmosságot valószínűleg neked sem kell bemutatni. De az újdonság lehet, hogy a „kajakóma” a pihentető alvás útjában állhat, mivel befolyásolhatja az emésztést, csökkentheti a vérnyomást, gyomorégést és emésztési zavarokat okozhat, sőt szerepet játszhat akár a reflux kialakulásában is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek