Sokan azt hiszik, a vitaminok fogyasztása automatikusan felér egy jó fogyókúrával, holott korántsem ez a helyzet. Önmagában egyetlen vitamin sem garantálja a pluszkilóktól való megszabadulást, a megfelelő táplálkozási szokások és rendszeres testmozgás kiegészítőjeként azonban nagyon is hasznunkra lehetnek.

Szervezetünkben rengeteg különböző biokémiai folyamat játszódik le, melyek megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiségben legyenek jelen bennünk a különböző vitaminok. Ennek hiányában a feles kilók leadására tett kísérleteink is rendre meghiúsulhatnak, ezért érdemes fogyókúra közben is gondoskodnunk a megfelelő vitaminellátásról. De mely vitaminok segíthetnek a fogyásban, és honnan szerezhetjük be őket legkönnyebben? A Lifehack cikke ebben nyújt segítséget.

Mire jók az egyes vitaminok?

D-vitamin

Egy nemrég megjelent tanulmányból az derül ki, hogy azok a túlsúlyos személyek, akiknek szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a D-vitamin, könnyebben szabadulnak meg a pluszkilóktól egy fogyókúra esetén. Ezzel szemben a szóban forgó vitamin hiánya akár kóros elhízáshoz is vezethet – mint több felmérésből kiderült, az amerikaiak többsége például korántsem jut elegendő D-vitaminhoz.

Szerencsére a D-vitamin semmibe sem kerül, nagyon könnyű hozzájutnunk, ha egyszerűen elég időt töltünk a napon. Manapság egyre gyakoribb azonban, hogy sokan alig mozdulnak ki a négy fal közül, ez esetben számos különböző tabletta, csepp és hasonló kiegészítő segítségével pótolhatjuk a kimaradt mennyiséget. Mindemellett a D-vitamin megtalálható például a tonhalban, a májban, a sajtban, a tojássárgájában, a gabonapelyhekben és a tejben is.

C-vitamin

A mindenki által legismertebb vitaminról szintén bizonyították már tudósok, hogy könnyebben voltak képesek lefogyni azok, akiknek szervezetében nagyobb mennyiségben volt megtalálható. A legegyszerűbb, ha egy egészséges zöldség- és gyümölcsdiétával szerezzük be a kellő mennyiségű C-vitamint, melyről az is köztudott, hogy segít szervezetünknek a vas lebontásában. A kivi, a görögdinnye, az ananász, a grapefruit, a papaja, a málna, az áfonya és az eper mind-mind tele van ezzel az alapvető vitaminnal.

Így segítenek a vitaminok a fogyásban
Így segítenek a vitaminok a fogyásbanFotó: IGphotography / Getty Images Hungary

B12-vitamin

A B12, más néven kobalamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek, illetve az idegsejtek megfelelő termelődéséhez és működéséhez, de táplálkozásunkban is fontos szerepet játszik, ugyanis szabályozza bizonyos tápanyagok helyes lebontását. A B12 hiányában a szóban forgó tápanyagok zsírszövetekké alakulnak ahelyett, hogy energiaként égetnénk el őket, vagyis minél több van belőle szervezetünkben, annál sikeresebben védhetjük ki az elhízást. A kobalamin kizárólag az állati szervezetekből származó húsokban és egyéb termékekben található meg, például a szardíniában vagy más halételekben, a marha- és szárnyashúsban, a tejben és a tojásban, így a vegetáriánusok egyes típusainak és vegánoknak nem ajánlható fogyókúrás kiegészítő.

B1-vitamin

Ez a vitamin, melyet tiaminként és aneurinként is ismerünk, étvágyunk szabályozásában játszik szerepet, tehát ha nem rendelkezünk megfelelő mennyiséggel belőle, többet kívánunk enni, gyorsabban felhalmozódnak rajtunk a zsírpárnák. Emellett a B1-vitamin a szénhidrátok lebontásához is hozzájárul. A tiamin sokféle élelmiszerben megtalálható, többek közt a tejben, a tojásban, a különféle gabonákban és magokban, a narancsban, a disznóhúsban, a tésztában, a kenyérben és a rizsben is, emellett tablettaformában is kapható.

Mindemellett fontos megemlítenünk a különféle ásványi anyagokat is. A kalcium például hozzájárul az anyagcsere szabályozásához, és féken tartja vércukorszintünket. D-vitaminnal párosítva remekül segíthet a fogyásban – a tejtermékekben mindkettő bőségesen megtalálható. A vas fontos szerepet játszik sejtjeink oxigénellátásában, hiányában pedig vérszegénység léphet fel, minek következtében könnyebben kifáradunk egy zsírégető torna alkalmával. A magnézium hiánya szintén igencsak hátráltatja diétánk sikerességét, ugyanis ez az anyag rendkívül fontos szervezetünk energiaellátása szempontjából. Legkönnyebben a különböző gabonafélék fogyasztásával pótolhatjuk.

Mustra