Jó lenne az egyszerű limonádénál és jeges teánál izgalmasabb üdítőkkel átvészelni a nyarat? Csinálnál valami sütit, de eszedben sincs bekapcsolni a sütőt a dög melegben? Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomoskert létrehozója árulta el nekünk kedvenc nyári receptjeit.
Bazsalikomos-szamócás pohárkrém
Az eper és a bazsalikom vitathatatlanul remek párost alkotnak, akár egy frissítő limonádéról, akár egy desszertről van szó. A pohárkrémben az a legjobb, hogy még sütni sem kell, így igazán jó választás a nyári melegben. Ha nagyon szeretjük a bazsalikomot, akár még a krémbe is tehetünk belőle.
Hozzávalók (4 személyre):
- 250 g keksz (pl. teljes kiőrlésű Győri édes)
- 250 g mascarpone
- 2 dl joghurt
- 100 g méz
- 1 narancs kifacsart leve
- 1 citrom kifacsart leve
- 200 g eper
- bazsalikom és menta levelek ízlés szerint
A kekszet apróra összetörjük, kisméretű tálak aljára szórunk kb. 1 cm vastagon belőle. Robotgépbe tesszük a mascarponét, a joghurtot, a mézet, a narancs-és citrom levet, és alaposan összekeverjük. A krémmel megtöltjük a kis edényeket, a tetejére rászórjuk a szamócát, bazsalikom és menta levelekkel díszítjük. Felszolgálás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük (ha kibírjuk).
~ Bikiniszezon tipp: Készíthetjük kekszmorzsa és méz nélkül is. Ebben az esetben a gyümölcsből használjunk dupla mennyiséget, és azt is keverjük a krémhez.
Mentás jeges tea
Menta teát nem csak szárított levelekből készíthetünk, ugyanis a frissen leszedett levelek is ugyanolyan erőteljes ízzel rendelkeznek, sőt, a tea színe így még szebb lesz. A mentához remekül passzolnak a citrusok, de a bogyós gyümölcsök is jól mutatnak mellette.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 dl víz
- 10 szál friss menta
- 1 citrom
- 1 narancs
- 1 lime
- 1 l víz
A 2 dl vizet felforraljuk, majd a menta szálakra öntjük, lefedjük, és 8-10 percig hagyjuk ázni. Kivesszük a mentát, majd felöntjük a forrázatot 1 liter hideg vízzel. Hozzáadjuk a citrom-, narancs- és lime levét, ha szeretnénk, mézzel ízesíthetjük. 2 órára hűtőbe rakjuk, tálalásnál jeget teszünk hozzá és néhány friss menta levelet, citromkarikát.
Lila frissítő kakukkfűvel
A színes és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök szuper kiegészítői lehetnek a frissítőknek, főleg ha illatos és friss fűszerekkel kombináljuk őket. Készíthetünk belőle dupla adagot is, így egész nap egészséges italt szürcsölhetünk.
Hozzávalók (4 személyre):
- 100 g áfonya
- 100 g feketeszeder
- 100 g málna
- 5 dl hideg víz
- 1 csokor kakukkfű
A gyümölcsöket és a vizet turmixgépben homogénre daráljuk. Poharakba töltjük, kakukkfűvel szolgáljuk fel.
~ Forró napokra: Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, jeges, hűsítő finomság készíthető belőle.