Meddig tart az újévi lelkesedés?

Azért buksz el, mert hülyeséget fogadtál meg

A fogadalmak egy részét már megszegted? Segítünk, hogy tovább bírd!

Vége a januárnak, és szépen lassan elfogy a tömeg az edzőtermekben, vége a száraz januárnak, és az idén kevesebbet cigizem fogadalom sem állja már meg igazán a helyét. Valamiért az újévi fogadalmakat csak ritkán tudják tartani az emberek. Van, akinek bejön az a fajta narratíva, hogy az új év egy új kezdet lehetőségét hozza el, ők azok, akik még áprilisban is hisznek abban, hogy amennyiben egész hétre megfőzik maguknak az irodai ebédet, akkor rövidesen összejön az ausztrál nyaralás. Sokuknak össze is jön, de a legtöbben hiába kezdenek bele, mégsem érzik azt, hogy feltétlenül szükséges a februári kondibérletet is megvenni, vagy az egészséges étrendbe egyre többször bukkan fel újra a pizza és a lángos. 

Olyanokról mondunk le, amit szeretünk

Az esetek többségében a káros dolgok, amikről le akarunk mondani, tulajdonképpen összességében és éppen abban a pillanatban jók, azért csináljuk őket. Jobb otthon a kanapén nézni egy filmet, mint amikor egy tökéletes testű edző kiabál veled és még húsz másik szerencsétlennel, hogy gyorsabban ugráljon. Jólesik az a cigaretta, mikor felidegesít a főnököd, te pedig lerohansz elszívni azonnal vagy két szálat, miközben végiggondolod, mit kellett volna válaszolnod neki, és aztán persze nem mondasz semmit, mert cigizés közben lenyugodtál. Jólesik az a sör a barátokkal, koktél a csajokkal, miközben mindenkit kipletykáltok, és jólesik megvenni azt a táskát a leárazáson, még akkor is, ha pontosan tudod, hogy nincs szükséged rá. Mikor ezeknek a szokásoknak megálljt akarunk parancsolni, akkor pedig hirtelen minden rosszabb lesz. Egy darabig el lehet hitetni magaddal, hogy ami most éppen rossz neked, az hosszú távon jó lesz, hiszen mindenki tudja, nem cigizni sokkal jobb, mint igen, de mégiscsak az a helyzet, hogy meg kell szabadulnod valamitől, amit egyébként szeretsz. 

Nehéz lemondani arról, amit egyébként szeretsz
Nehéz lemondani arról, amit egyébként szeretszShutterstock

Száraz január

Ez az egyik legsikeresebb újévi fogadalom. A decemberi dömpingben a céges bulin italozgatás, a karácsonyi csokilikőr túlzásba vitele, valamint a szilveszteri kínos buli és a másnapi zombiüzemmód miatt sokan úgy gondolták, hogy egy kicsit visszavesznek. Januárban egy kicsit kevésbé terhelik meg a szervezetüket, legalábbis megkímélik az alkoholtól. Nos, ez az egyik legsikeresebb újévi fogadalom. Talán azért, mert csak egy hónapig tart, talán azért, mert olyan nagy lemondással nem is jár, mindenesetre egy 2016-os statisztika szerint az emberek 63 százaléka sikerrel vette. 

Edzés

Talán a legnépszerűbb újévi fogadalom. Januárban megtelnek az edzőtermek, jönnek is az öltözőben lőtt szelfik. A szakértők szerint azért ez a legnehezebb újévi fogadalom, mert míg a legtöbb arról szól, hogy mit nem csinálsz mostantól, itt ténylegesen csinálnod kell valamit. Össze kell szedni magad, el kell menned az edzésre, ott fáradhatatlanul küzdened kell, majd haza kell menned, vagyis szükséged van a motivációra. A The Guardian 2015-ös cikke szerint tíz emberből egy marad, aki valóban rendszeresen sportolni fog, illetve később is tartja az újévi fogadalmát.

Ha megfogalmazódott benned, hogy többet kellene mozognod, akkor az valószínűleg így is van, de ahelyett, hogy drasztikusan belevetnéd magad, inkább kisebb lépésekben haladj. Ne válts ki előre egy éves bérletet úgy, hogy igazából azt sem tudod, milyen mozgásforma való neked, miben leled örömöd. Inkább legyen az az elhatározásod, hogy kipróbálsz néhány új sportot vagy edzést, aztán amelyik megtetszik, azt űzöd rendszeresen. Vagy fogadd meg azt, hogy minden nap, ébredés után egy fél órát otthon tornázol. Ezek nem drasztikus váltások, sikerélményed is lesz, és talán tényleg az lesz a következő lépés, hogy még ennél is több vagy másmilyen testmozgáshoz is lesz kedved. 

Több alvás

Népszerű fogadalom. Mostantól lefekszem időben, hogy másnap friss legyek, kipihenten ébredjek. Vannak erre különböző applikációk, figyelheted az aktivitásmérőddel, ahogy különböző praktikákat is bevethetsz illóolajoktól kezdve a füldugón át a tökéletes elsötétítésig. A valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbben már akkor elbukják ezt a fogadalmat, mikor először hívják el őket egy munka utáni kis beülős sörözgetésre. Aztán ott van az az este, mikor buliba vagy hivatalos, mikor koncertre vagy színházba mentél, a mozis este, vagy amikor csak egészen egyszerűen nem tudtál elaludni. Ez az újévi fogadalom ebben a formában kudarcra van ítélve, ezért ne is bánkódj, ha nem jött össze, így már január második hetében éjfél után kerültél ágyba. Azt viszont továbbra is megfogadhatod, hogy próbálsz a hét jelentősebb részében időben ágyba kerülni, kicsit hamarabb fekszel le, és mindent megteszel a minél jobb alvás érdekében. 

Mostantól nem eszem húst

Az állatok cukik, a környezet pedig veszélyben van, így a legújabb statisztikák szerint egyre többen gondolják úgy, hogy a szelektív hulladékgyűjtésen túl is tudnának valamit tenni a világért, és minden gond nélkül le tudnának mondani a húsról. Amennyire nehéznek tűnik ez a fogadalom, annál sikeresebb, ugyanis 82 százalék egy hónapig bírja, 62 százalék pedig sikeresen kivezeti a húst az életéből. Egyre több üzletláncnak vannak tényleg jó és finom vegetáriánus vagy vegán ételei és alapanyagai, úgyhogy a választék is messze túlmutat a rántott sajton és a sajtos pizzán.

Az igazsághoz egyébként az is hozzátartozik, hogy azok többsége, akik sikeresen lemondtak a húsevésről, eleve nem azok a típusok voltak, akik tepertőt rágcsáltak csipsz helyett. Vagyis egy olyan embernek, akinek kolbásszal indul a napja, nem feltétlenül jó ötlet pont ezt megfogadni, mert nem esik majd jól neki. Alapvetően a húsevés nem egészségtelen, így nem kell teljesen kiiktatnod az étrendedből, ha szereted, ha pedig a bolygóért szeretnél többet tenni, akkor szimplán csak csökkentsd a mennyiséget és a rendszerességet, és iktass be a héten húsmentes napokat. 

Nem kell azonnal vegetáriánusnak lenni, de nem árt, ha beiktatsz húsmentes napokat
Nem kell azonnal vegetáriánusnak lenni, de nem árt, ha beiktatsz húsmentes napokatShutterstock

Soha többé cigaretta

Az a helyzet, hogy a nikotinfüggőség létező dolog, és sajnos az is igaz általában, hogy a legjobb pletykák és céges összetartások mindig a dohányzóban zajlanak. Ötből három ember feladja ezt a fogadalmát. Talán az e-cigaretta elterjedésével ez a szám valamivel alacsonyabb, aki komolyan gondolja, és úgy érzi, hogy nem megy neki cigizés nélkül az élet, az adhat az elektromos cigarettának egy esélyt, hátha arról már egyszerűbben szokik majd le teljesen.

A dohányzásról való leszokás kifejezetten nehéz. A legtöbben nem is a nikotinfüggőség leküzdését tartják a legnehezebbnek, hanem magát a rituálét, ahogyan rágyújtanak egy cigire, az ezzel járó szociális életet, vagy csak azt a néhány percet, amíg a munkahelyi stresszből kiugorva szinte meditáció helyett elszívnak egy cigit. Közben megnyugszanak, éppen elkerülnek egy felesleges munkahelyi konfliktust. Vagyis a cigiről leszokni nehéz, sokaknak nem is megy azonnal, de ha már csökkenteni tudod az egy nap alatt elszívott cigaretták számát, át tudsz térni más alternatívára, az már jó. Aztán lassan eljuthatsz arra a pontra is, amikor ugyanúgy lemehetsz levegőzni a többiekkel, csak éppen nem gyújtasz rá. Nem állítjuk, hogy ez nem tesz rosszat az egészségednek, de legalább a szociális életed megmarad. 

Egészségesebb étkezés

Az egyszerűbb fogadalmak sikeresebbek, vagyis egészen addig biztosan jó vagy, amíg azt fogadod meg, hogy mostantól a heti bevásárlásnál veszel gyümölcsöt is, vagy hogy nem állati zsírban sütöd a húst. A legtöbben ott bukják el ezt a fogadalmat, hogy túl gyorsan akarnak túl sokat, vagyis egy teljesen új étrendet kezdenek követni, amibe az eddigi kedvenc ételeik nem férnek bele. Abigail Wilson, az Isoshealth dietetikusa szerint a legfontosabb, hogy úgy változtasd meg az étrended, hogy az beleférjen az életstílusodba.

Vagyis hiába találod ki, hogy este hat után nem eszel semmit, ha akkor végzel a munkahelyeden, és legalább a vacsorát a családoddal szeretnéd eltölteni. Ne néhány hét alatt próbáld meg lefogyni azokat a felesleges kilókat, amiket évek alatt szedtél fel magadra. Ha sikeresen akarod venni ezt a fogadalmad, akkor inkább abban gondolkodj, hogyan tudod kicsit egészségesebbé tenni a kedvenc ételeidet, vagy próbálj ki minden héten egy új ételt, ami nem hizlal, és talán az új kedvenced lehet. Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot, és különböző applikációk vagy az okoseszközeid segítségével kövesd nyomon, hogy mennyi kalóriát viszel be a szervezetedbe, és mekkora lenne számodra az egészséges adag, illetve hogy aznap mennyi kalóriát égettél el. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek