A kávé csökkenti a depresszió kockázatát

Napi 2-3 csésze kávé fogyasztása mellett csökken a depresszió kialakulásának lehetősége – állapították meg az amerikai Harvard Egyetem kutatói.

Már csak ezért is igyál kávét

Egy másik új kutatás szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is!

Érdekes, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztása már nem járt ilyen előnnyel, ezért a kutatók azt gondolják, a hatás azon keresztül jön létre, hogy a koffein megváltoztatja az agy kémiáját.

Michael Lucas és kutatócsoportja az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertette tanulmányát, amelyben 50.000 amerikai ápolónő egészségi adatait elemezték, akiknek az átlagos életkora 63 év volt. Tíz éven át követték nyomon a nők egészségét, akiket kávéfogyasztási szokásaikról is megkérdeztek. Ez alatt a 10 év alatt mintegy 2600 nőnél jelentkezett depresszió. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik legfeljebb napi egy kávét ittak, 15 százalékkal nagyobb volt az esélye arra, hogy depresszió alakul ki náluk, mint azoknak, akik napi két-három koffeines kávét ittak. Húsz százalékkal csökkent a depresszió kockázata azoknál, akik napi négy kávét, 550 milligramm koffeint fogyasztottak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek