SZÜLŐSÉG

Így változik az élet az első baba után

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 24., hétfő 18:39

Ha erről a kérdésről beszélünk, az ismerőseink között gyakran találunk szélsőséges véleményeket, a skála két végéről. Az egyik csoport tagjai homokba dugják a fejüket, és úgy képzelik, a gyerek születése után minden ugyanúgy folytatódik, ahogy előtte volt, csak épp ott lesz egy csecsemő is. A másik csapat képviselői sok-sok évig halogatják a gyermekvállalást, mert rettegnek, hogy semmi sem marad a régiben. Ismeretségi körükben előforduló példákkal rémisztgetik magukat, Lujzával és Bélával, akik onnantól fogva nem mozdultak ki, hogy megjött a baba, Lujza csak szoptatott, Béla mosta a szennyest, nem volt szex, az anyós a nyakukon lógott, s amikor nem bírták tovább, végül elváltak.

Az előbbi csoportnak a gyerek megszületése után van nehéz dolga, főleg, ha hajlamosak a bűntudatra, vagy éppen a másik hibáztatására, és azt hiszik, valamit elrontottak, hogy nem minden az elképzeltek szerint alakult. Mert lehet, hogy náluk van szex, és eljárnak moziba is, de azért mégis más az élet, hiszen ott van az a napi 24 órás készenléti ügyelet, ami sok egyéb szempontot felülír.

Az utóbbi csoportnak inkább ahhoz kell egy kis segítség, hogy bele merjen vágni (ilyenkor jönnek jól a jó példák, amiket azért szintén lehet találni), ők utólag rendszerint megkönnyebbülnek, hogy nem is dőlt össze a világ. Hogy melyik csoport a realistább, nehéz eldönteni. Azok kedvéért, akik szeretnek előre készülni, nézzünk néhány alapvető változást, amivel biztosan számolni kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kérem vissza a nőt, akit lenyeltem!

mikkamakka 2013. június 23., vasárnap 11:41

Picsogás on

Dagadt vagyok. Akik kedvelnek, azok persze rögtön azzal jönnek, hogy ugyan már, nem vagy te dagadt, csak terhes, de ugyanezek az ismerőseim szokták más kedveltjük legelőnytelenebb, legrondább fotóihoz is odakommentelni a Facebookon, hogy "szép vagy", úgyhogy ezt a dumát én nem veszem be. Csináltam is nemrég egy fotómontázst előtte/utána kombóból, aztán kínomban csak röhögni tudtam, hogy a sorrend felcserélésével bármelyik közösségi oldalon milliós megosztású fogyasztószer-reklámarc lennék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kánikulatúlélés kis- és friss mamáknak

Koncz Andrea 2013. június 22., szombat 16:03

Aki azt gondolja, a TERHESSÉG az várandósság, meg áldott állapot, az próbáljon ki pár kánikulai hetet 7-8-9 hónapos hassal. És ha élvezte, vésse erősen az eszébe, hogy mi sem szólunk be soha, amiért áldott állapotnak hívja a terhességét, úgyhogy legyen szíves, és ő se szóljon be senkinek, aki meg nem.

És az még csak az egyik fele, hogy ember lánya megdöglik a hőségben, a háromszorosára dagad a bokája, és alig kap levegőt. Mert ilyenkor mindenki paráztat is, jaj, biztosan nem árt a gyereknek ez a nagy hőség? Milyen konstruktív, köszi!

shutterstock 114618247

De nem járnak jobban azok sem, akik nemrégiben szültek. Egyfelől, simán lehet, hogy ők is a nők azon - elég nagy - százalékába tartoznak, akik a szülés után egy-két héttel elkezdenek ipari méretben izzadni, és ezt nem is hagyják abba egy egészen az ipari hajhullásig. Hűvös időben is undorító, de kánikulában végképp.

És akkor ott az újszülött, akit a tuti tanács szerint egy réteggel több/egy réteggel kevesebb ruhába kell öltöztetni, mint magunkat. Akinek mindenképpen muszáj pluszban inni adni/akinek egyáltalán nem kell pluszban inni adni. És mindenképpen kell rá sapka, kocsikabát. Vagy nem. Akinek árt a légkondi, esetleg a légkondi hiánya.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen egy királyi szülés

Koncz Andrea 2013. június 20., csütörtök 16:23

Ahogy közeledik Katalin hercegné július közepére várt szülése, úgy lesz a szigetország (és most már az USA) sajtója is egyre izgatottabb, és foglalkoznak egyre többet a témával. Összeszedtük a legérdekesebb tényeket.

Katalin és Vilmos a királynő születésnapi ünnepségén június 15-én, ez volt a hercegné utolsó hivatalos megjelenése a szülés előtt
Katalin és Vilmos a királynő születésnapi ünnepségén június 15-én, ez volt a hercegné utolsó hivatalos megjelenése a szülés előtt
Fotó: Max Mumby/indigo / Europress / Getty
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért stresszelnek folyton az anyák

nora 2013. június 20., csütörtök 08:26

Minden második német anya azt mondja, a gyerek egy igazi stresszforrás - állítja egy reprezentatív kutatás. A mindig önfeledten mosolygó, már pusztán csak az anyaság tényétől hihetetlenül boldog nő képe ezzel homályba is vész. Mert akinek gyereke születik, egyszer csak aggódni kezd. Még akkor is, ha nem egy paramami. A kutatást olvasva arra is kíváncsiak lettünk, miért aggódunk mi, magyar anyák? Ugyanazokért a dolgokért? Ikszeljenek, hogy kiderüljön!

shutterstock 97841513

Min stresszelnek a német anyák?

Elsősorban a gyereknevelés, a háztartás és a karrier körüli teendők azok, amelyek a leginkább teherként hárulnak a német anyákra. A válaszadók 75 százaléka említette ezeket életének fokozottan stresszes területeként [Nahát!]. Tízből kilenc főállásban, teljes munkaidőben dolgozó anya mondta azt, hogy elsődleges stresszforrása az, meg tud-e felelni a munkában és otthon is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az otthonlévő anyák legnagyobb hazugságai

Dívány 2013. június 19., szerda 14:43

Otthon lenni egy-két gyerekkel, ellátni őket, egyben tartani a lakást, kaját varázsolni az asztalra napi 3-8 alkalommal, mosni, vasalni, teregetni, takarítani, bevásárolni - nem sétagalopp, ezt mindannyian tudjuk, akik próbáltuk ezt pár évig. És milyen végtelenül bosszantó, amikor mindenkitől azt halljuk, hogy könnyű neked, egész nap otthon vagy.

De ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor azért lássuk be azt is, hogy van egy sor szöveg, amit az otthon lévő anyák mély meggyőződéssel mondogatnak, pedig kamu. Olyan kifogások, amiknél esetleg mi magunk is csak évekkel később döbbenünk rá, hogy amit mondtunk, csak duma volt.

Az eredeti ötlet a BlogHer bejegyzéséből származik, de úgy látszik, az amerikai anyukák legalábbis részben más szövegekkel kábítják magukat és környezetüket, mint a magyarok. A lentiek természetesen nem vonatkoznak a speciális nevelési igényű gyerekek, az ikrek és hármasikrek szüleire, és a nagyon sok gyerekes anyukákra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az általános iskolás ByeAlex lett a net új sztárja

julien 2013. június 17., hétfő 20:36

Amikor már azt hittük, ByeAlex németeknél oly népszerű Kedvesemjét nem lehet elégszer feldolgozni, akkor jött a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata, és odavert a kétkedőknek. A 3.C osztály zöme egy kórusba rendeződött az évzárón, eléjük leült az egyik kissrác egy dobozgitárral, és bejött a törpe ByeAlex (bár a fiú a sapkában valamelyik Belga-tagra is emlékeztet). A következő internetkedvenccé vált dal lett a vége, a címe: A kettesem.

Ui.: Reméljük, Kati néni kevesebb kettest fog ezután beírni, az énekes pedig leszokik az orrtúrásról.

A csecsemőszínház vajon mi?

Rádai Andrea 2013. június 17., hétfő 13:25

Amikor először próbáltam elképzelni, hogy milyen lehet a csecsemőszínház, színpadon kúszó-mászó, nagy, piros labdák után nyúló, elégedetlenül nyávogó, síró-rívó kisdedeket láttam magam előtt. A valóság persze egészen más, hiszen ha bármi is igaz lenne a fenti képből, nem lenne szülő, aki jegyet venne csecsemőszínházra. Pedig a műfajra folyamatosan nő a kereslet: a budapesti Kolibri Színház előadásai mindig teltházasok, és vidéken is egyre több színház és bábszínház érzi fontosnak, hogy minden évadban bemutasson valamit a legkisebbeknek.

shutterstock 139172219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Apák napja? Az meg mi?

Koncz Andrea 2013. június 16., vasárnap 10:09

Amikor azzal szembesültem, vasárnap apák napja lesz, elszégyelltem magam. Elvileg persze tudtam, hogy létezik ilyen, de mi még sosem ünnepeltük. Az anyák napja, az persze más, műsorral készülnek az oviban, ajándékkal a suliban, árat emelnek a virágosok, amellett nehéz elmenni.

shutterstock 76463809
Fotó: Shutterstock

Körbekérdeztem hát az ismerőseimet, szerzőinket, anyákat és apákat, van-e náluk apák napja, és ha igen, az milyen? Azt kell, hogy mondjam, az apák napja ezek szerint egy nem létező ünnep. A legtöbben nem is hallottak róla, és úgy tűnt, igény sem igen lenne rá. De vajon miért? Nem érdemelnek meg az apák is egy napot?

Egy amerikai oldalon olvastam, hogy az apák szerint a legjobb ajándék nekik egy üveg gin. Esetleg pár üveg sör. Vagy egy lapostévé. Csak azért mondom, ha esetleg mégis ajándékon gondolkoznának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon már egy kis felelősséget az a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 14., péntek 15:27

Minden szülő szeretné, ha gyermeke elvégezné feladatait, és felelősségteljes ember válna belőle, a tapasztalat mégis az, hogy a legjobb szándék mellett is sokszor tesznek az anyák és apák olyasmit, amivel ellenkező hatást érnek el. Például a jutalmazás egyes formáival, a gyermek magára hagyásával, mikor épp nem kéne, és a helyzetből való kimentésével, ugyancsak: mikor épp nem kéne.

shutterstock 82872454
Fotó: Shutterstock

A tét pedig nagy, mert akitől túl sokat várnak, szorongani fog, vagy ami még rosszabb, elhiszi, hogy nem elég jó, és depresszió alakul ki nála, akitől pedig keveset, annak életéből kimarad a sikerélmény, és idővel egyre csökken a motivációja. Valójában, mikor tanulási problémák miatt keresik fel családok a szakembert, az esetek nagy részében derül ki, hogy nem kap megfelelő önállóságot, és az életkorhoz passzoló felelősséget a gyermek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kullancs, az új közellenség

Koncz Andrea 2013. június 13., csütörtök 12:04

A kullancs megítélése az egyik szép példa arra, hogy régen minden jobb volt. Gyerekkorunkban rendszeresen szedtünk össze kullancsokat, amiket aztán anyukánk-apukánk éterrel (orvoscsalád) vagy zsírral (nem orvoscsalád) megfullasztott, és ha ez megtörtént, szemöldökcsipesszel kitépett. A feje gyakran beleszakadt, és akkor pár napig kis piros pukli jelezte a kullancs helyét. Olyan eljárás volt ez, amire ma már szülőként álmunkban is rávágjuk, hogy szigorúan tilos. Minimum kullancs-csipesz, de egyre többször védőoltás.

így néz ki egy kullancs, amikor a feje nincs a bőrünk alatt
így néz ki egy kullancs, amikor a feje nincs a bőrünk alatt
Fotó: Shutterstock

De miért félünk a kullancstól? Ez a kis vérszívó több betegséget is terjeszt, elsőre mindenki a Lyme kórt vágja rá, pedig ez a két fontosabb közül a kevésbé veszélyes - egyszerűen azért, mert igen látványos tünetei vannak, és antibiotikummal simán gyógyítható. Persze ezt sem kívánjuk magunknak.

De a nagyobb gond a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás - szép orvosi szóval encephalitis. Ez a legritkább, de a legsúlyosabb a kullacs által terjesztett betegségek közül. A vírus a központi idegrendszert támadja, az agyat, az agyhártyát, vagy mindkettőt. Korábban évente 3-400, mostanában ennél kevesebb esetet regisztrálnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fuldoklás nem néz ki fuldoklásnak

Koncz Andrea 2013. június 11., kedd 17:31

Mario Vittone 1991-ben lépett be a parti őrséghez, négy évvel ezelőtti visszavonulásáig dolgozott helikopteres vízimentőként, oktatott és foglalkozott vizibalesetek kivizsgálásával is. Tapasztalatai alapján pedig egy cikkben foglalta össze, miért olyan gyakori az, hogy az emberek akkor sem veszik észre, hogy valaki fuldoklik, ha az eset mindössze néhány méterre tőlük történik. Egészen röviden az ok az: a fuldoklás nem néz ki úgy, mint a fuldoklás - ahogy azt mi elképzeljük.

shutterstock 53837995
Fotó: Shutterstock

Ez az egyik fő oka annak, hogy annyian megfulladnak: azt várjuk, egy fuldokló úgy viselkedjen, mint a tévében: kiabáljon, integessen, drámai módon csapkodja maga körül a vizet. Csakhogy a fuldokló semmi ilyesmit nem tesz, a viselkedésük a szerző szerint az "ösztönös fuldoklási reakció" által meghatározott, vagyis minden ember nagyjából ugyanúgy viselkedik, amikor vízbefúlás veszélye fenyegeti.

Szülők, figyelem, érdemes elolvasni, és megnézni a videót a strandszezon előtt, ebben egyébként happy end van, de tanulságos, hogy a fuldokló fiú közvetlen közelében mennyien vannak, és egyiküknek sem tűnik fel, hogy mi történik éppen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt ne mondd, ha frissen szült anyát látsz

Vackor Virág 2013. június 10., hétfő 17:09

Azt tényként kell kezelni, hogy az újdonsült anyukák, akárhányadik gyereküket is szülték, jó pár hétig, hónapig maguk a megtestesült időzített hormonbombák, s úgy járnak-kelnek, mint egy zombi.

shutterstock 136105790
Fotó: Shutterstock
Hamarosan nálunk is jön a kistesó, és próbálom már előre felkészíteni magam, hogy a frissen szült anyaként mellbevágónak megélt kérdések, megjegyzések egy cseppet se törjék le a kedvem, vagy éppen ne váltsanak ki haragos indulatot. A lista összeállításában a Parents.com 10-es listája adott ihletet, az általam összeírt listát bizonyára mindenki tudná még folytatni, aki szült már legalább egy gyereket. Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukorbeteg gyerekek az oviban: áldás vagy horror

Koncz Andrea 2013. június 9., vasárnap 14:32

Az óvoda, óvónőválasztás stresszes feladat hétköznapi esetben is. De akkor jöttem rá, hogy mennyire sehol nincs ez, amikor találtam a cukkerberg blogon jó néhány beszámolót, ahol cukorbeteg kisgyerekek szülei vallanak arról, hogyan kezelik a gyerek diabéteszét az oviban. Az ovis történetek között van teljesen pozitív és nagyon negatív is, és leginkább az derül ki, hogy minden az óvoda vezetőjén és a pedagógusokon múlik.

A bloggazdák, és az annak szakmai hátterét biztosító egy csepp figyelem alapítvány hozzájárulásával átvettünk két történetet, afféle vitaindítónak: mit várhatunk el egy ovitól, és mit nem. Szándékosan két olyan történetet választottam, amelyek önkormányzati ovikról szólnak, mert a magánintézmények a tapasztalatok szerint rugalmasabbak, de ez az összehasonlítás nem lenne igazságos, ráadásul az az opció a legtöbb család számára nem érhető el.

A negatív példaként hozott Dóri története mellett viszont azt is fejben kell tartani, hogy sok gyereket egyáltalán fel sem vesznek az óvodába, ha cukorbeteg, esetleg felveszik, de csak azzal a feltétellel, hogy ne egyen az oviban, vagyis érkezzen reggeli után és távozzon még ebéd előtt.

Fontos tudni, hogy az 1-es típusú, gyerekkkorban kialakuló cukorbetegség nem életmód-betegség, tehát a gyerekek és a szüleik nem hibásak azért, hogy ebbe a helyzetbe kerültek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Árthat a gyereknek a terhesen szedett D-vitamin

Toma 2013. június 8., szombat 10:49

Bár eddig minden hír szinte az egekig magasztalta a D-vitamint, hiszen többek között csökkenti a diabétesz kockázatát, erősíti az immunrendszert, valamint segíti a csontképződést is, azonban az etelallergiasoknak.hu szerint a legújabb kutatások igazolták, hogy ha a terhesség alatt szedi a kismama, akkor az veszélyes lehet a babára nézve!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Janikovszky slam és klasszikusok a könyvhéten

Rigoberta 2013. június 7., péntek 18:48

Csütörtökön kezdődött a 84. Ünnepi Könyvhét, és tart egészen vasárnapig. A gyerekkönyv-kiadók kínálatában éppúgy helyet kapnak a kortárs ifjúsági regény feltámasztására tett (igen jól sikerült) kísérletek és az örök klasszikusok legújabb kalandjai.

A Könyvhét szervezői készülnek hagyományos programokkal (mint a Kaláka vagy Gryllus Vilmos koncertje), és szerencsére már egy-egy újító kísérlet is csillog a láthatáron, vasárnap például Janikovszky Éva szöveire készült slam-változatokat hallgathatunk.

Programban és könyvben idén sem lesz hiány, de a hosszú évek tapasztalata azt mondatja velünk, hogy készüljünk edzett idegrendszerrel, és tegyünk nyomkövetőt a gyerekekre, mert a rendzevény rég kinőtte a Vörösmarty teret, és tömegben a sok csábító kiadvány között könnyű szem elől téveszteni őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A felnőttkori csípőprotézis gyerekkorban megelőzhető

Toma 2013. június 7., péntek 08:00

A gyerekkori ortopédiai problémák gyakoribbak, mint hinné, ennek ellenére sok szülő mégis fél gyermekét elvinni rendszeresen szűrővizsgálatokra, illetve kezelésekre. Pedig amennyiben időben észreveszik a gondokat, akkor maradéktalanul helyre is tudják állítani azokat, ezzel pedig számtalan, később esetleg súlyossá váló rendellenesség előzhető meg vagy korrigálható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg lehet nem észrevenni egy terhességet???

Vackor Virág 2013. június 5., szerda 20:52

Még tinédzser voltam, amikor egy ismerős lányról hallottam, hogy korombeliként egyszer csak fájdalmai lettek, bevitték a kórházba, és egy babát szült. Mindenki megdöbbent, mert sem ő, sem a szülei nem tudtak arról, hogy terhes lett volna. Mindig is kis duci lány volt, a kerek hasa senkinek nem tűnt fel. Az ő esetében még valahogy meg lehet magyarázni, hogy miért nem vehette észre, mert hát ilyen fiatalon, ha voltak is gyanús jelek, biztos nem tudta, hogy ezek terhességre utalnak.

Aztán sokáig nem is hallottam ilyesmiről, mígnem egy estén véletlenül egy műsorra akadtam, ahol olyan felnőtt, olykor többgyerekes nőket mutattak be, akik a szülés pillanatáig nem is sejtették, hogy babát várnak. A furcsa az, hogy akármennyire is hihetetlen, hogy valakinek 9 hónapon át nem tűnik fel egy terhesség, az egyes történetek között egészen sok a meggyőző. Mert nyilván máshogy viszonyul például a jelekhez az, akinek már három orvostól van papírja arról, hogy sosem lehet gyereke.

Van az a túlsúly, ahol tíz kilo plusz már nem oszt, nem szoroz...
Van az a túlsúly, ahol tíz kilo plusz már nem oszt, nem szoroz...
Fotó: Shutterstock

Volt, akinek megvolt a havi vérzése, csak egy pár kilót hízott, de igazi, nagy hasa nem lett még a kilencedik hónapban sem (ezt fotóval igazolták), eljárt szórakozni, dolgozott, aktíván élt, mígnem egyszer csak rosszul lett, erősen görcsölni kezdett. Egy másik nő, akit bemutattak, eleve erősen túlsúlyos volt, s mivel már jó pár hónapja szakított barátjával, a szinte kibírhatatlan hasi görcsölésekor és vérzéskor is csak egy erősebb menstruációra vagy valami betegségre gondolt.

Körbenéztem hazai fórumokon, és lám, az amerikai dokufilm sorozatot akár itthon is leforgathatták volna, mert bizony, több olyan esettől is olvastam, ami filmbeillő. Például valaki mesélte, hogy a vesegörcsös nőhöz kihívott orvos már mire kiért, egy újszülöttet talált a panaszos karjaiban vagy volt olyan is, aki ötven kilósan, lapos hassal, gyomorgörccsel ment orvoshoz, és végül, ott, helyben egy egészséges, érett csecsemőt szült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Röppennek a tízezrek, ha beteg a gyerek

Koncz Andrea 2013. június 5., szerda 19:50

Érdekes sajtóközleményt kaptunk a napokban, az egyik bank azt próbálta kiszámolni, mennyibe kerül nekünk, szülőknek, ha beteg a gyerek. Mivel a Poronty környékén sok a szülő, a gyerek (és a nyári októberben sajnos a betegség is), mi is kiszámoltuk, mennyi az annyi. Egyébként körülbelül ugyanarra jutottunk, mint a közlemény.

A gyógyszerek és más patikai dolgok

Ha beteg a gyerek, ott vannak először is a triviális kiadások, pl a gyógyszerek és majdnem gyógyszerek, amiket a gyerekorvos előír. Egy egyszerű, antibiotikumot nem igénylő taknyos köhögésnél is számíthatunk arra, hogy könnyedén otthagyunk jópárezer forintot a patikában. Én legutóbb például 8 ezer forintot, mert pont egyszerre fogyott el otthon a Nurofen, a sós vizes orrspray de még a C-vitamin is. Erre jött rá a javasolt orrcsepp, és máris 7800 forintot fizettem.

shutterstock 91371236

Ha ugyanaezt a betegséget nem ússzuk meg olyan könnyen mint mi, hanem mondjuk rámegy a gyerek fülére, mint ahogy a barátainknál történt, hamar jöhet az antibiotikum, ami a felírt gyógyszer fajtától függően még 3-6-8 ezer forint is lehet.

A házipatika csodaszerei

De a gyerek betegségének költségei is korántsem érnek véget, még ha a többi nem is jut rögtön az eszünkbe. Nekem legalábbis a közlemény nélkül nem jutott, pedig igaz, hogy pénzben mérhetőek a házi patika csodaszerei is, mint a méz, a tea, a húsleves vagy éppen a frissen facsart narancs-grépfrút-mandarinlé. Ez sincs ingyen. Mint ahogy a pihepuha papírzsepi, és a piros orrocskára kent neogranormon sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mondatok, amivel nem ütöd, mégis neveled

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 3., hétfő 17:33

Egy korábbi cikk bemutatott tíz mondatot, ami gyakran elhagyja kétségbeesett, vagy csak meggondolatlan szülők száját, és ami komoly fájdalmat, sérülést okozhat a gyereknek, akin csattannak a szavak. Nagyon sok olvasó írta kommentben és e-mailben is, hogy örülne annak, ha azt is megtudná, mit mondjon ezek helyett. Megkértük a Poronty pszichológusát, Karolinát, írjon erről.

Nagy félreértés volt azzal a cikkel kapcsolatban, hogy sokan a nevelés és az idomítás közé egyenlőségjelet tettek, és úgy értelmezték, a cikk a nevelés ellen szólt. Holott nem, nevelni nyilván kell, csak nem mindegy, hogyan.

Volt, aki azt kifogásolta, ezek szerint már hozzá sem szabad szólni a gyerekhez. Remélhetőleg, azért nem csak az a tíz mondat jön a legtöbb szülő szájára, de az élethelyzetek, amikben ezek felmerülhetnek, mindenki számára ismerősek, ezért érdemes azzal is foglalkozni, mit tegyünk, mondjunk helyettük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit mondjunk örökbefogadott és lombikbébiknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 2., vasárnap 18:12

A legtöbb szülő számára kérdés, mikor és mit mondjon a gyermeknek fogantatásáról és születéséről, hát még azoknak a szülőknek, akik története valamiben eltér a hagyományostól, akik úgy érzik, az ő válaszaik bonyolultabbak lennének. Ilyen helyzet, ha örökbefogadás útján került a gyermek a családba, vagy ha lombikbébiről van szó.

Fontos leszögezni: ezek a történetek nem elsősorban a gyermek, hanem sokkal inkább a szülő szemszögéből bonyolultak. Leszámítva azt az esetet, mikor a pár természetes úton is vállalt gyermeket, majd, hogy segítsenek egy nehéz sorsú gyermeken, örökbe is fogadtak egy vagy több kicsit, a lombik és örökbefogadás mögött rendszerint szomorú, traumatikus, kapcsolatot és identitást próbára tévő, évekig nyúló történetek állnak.

shutterstock 67370014

Kezdve azzal, mikor egyre nyilvánvalóbbá vált, nem fog összejönni a fogantatás a hagyományos módon, folytatva orvosi vizsgálatok sorával. Ha fény derült valamilyen testi okra, az érintett fél bűntudatot érezhet, amiért ő az „akadály”, és mindketten érezhetik, hogy felborul a kapcsolat egyensúlya, mert az egyikükkel „baj van”.

A kapcsolat próbája, képesek-e támaszt nyújtani egymásnak. Bizonyos helyzetekben mindkét fél azt érzi, ő az, akinek fokozott törődésre van szüksége: ha a férfi nemzőképtelensége miatt szükséges a lombikprogram, ő is elesettnek érzi magát, mert férfiúi identitása sérült, és ezt nehéz közvetíteni a partner felé, mert az elesettség sem tartozik a kultúra által férfiasként értékelt tulajdonságok közé. Ezért sokan inkább magukba zárkóznak. A nő pedig érezheti: ő, aki vállalja az orvosi beavatkozásokat, hormonkezelést, magára maradt, nem kap támaszt. Nem beszélve a várakozás hosszú időszakáról, ami érinti a lombikprogramban részt vevőket, és az örökbefogadó szülőket egyaránt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hülye betegségek: A látványos, de veszélytelen lepkehimlő

zezse , gzp 2013. június 1., szombat 08:22

Több óvodában is lepkehimlő terjed, erre figyelmeztetik a szülőket a III., a XI. kerület több óvodájában. A viszonylag kevesek által ismert betegséget az ötödik betegségnek is nevezik, a (a rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő négyes után). A főleg a 4-12 éves korosztályt sújtó betegség általában kétévente jelentkezik járványszerűen, de szerencsére enyhe lefolyása miatt nem kell félni tőle.

Az ügyben megkerestük az ÁNTSZ-t is, akik azt a felvilágosítást adták, hogy mivel ez a betegség nem tartozik a bejelentendő fertőző betegségek körébe, ezért nem vezetnek róla nyilvántartást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feldmár és Vekerdy együtt mondják meg a tutit

maze 2013. május 31., péntek 14:35

Nem mindennapi előadásnak lehettek részesei a Soteria-Menedék program keretében megrendezett előadás nézői csütörtökön az IBS-en. A pszichológia iránt fogékonyak két legnagyobbnak mondott ásza, Feldmár András és Vekerdy Tamás ugyanis közös asztalhoz ültek, hogy megosszák a nagyérdeművel tapasztalataikat család, iskola, menedék témában. Rengeteg válaszra éhes szülő és leendő szülő ült a nézőtéren és itta a két rendkívül szórakoztató pszichológus pszichoterapeuta szavait, akik kitettek magukért, megkockáztatom, ha őket tennék inkább a kereskedelmi tévék beszélgetős showműsoraik főműsoridejébe nemcsak, hogy végre leáldozna a sok önjelölt wannabe celebnek a mikrofonok előtt és mögött, de végre lenne is valami értelme az emberekhez eljuttatott üzeneteknek. Persze, ki akarja az igazságot hallani arról, hogy mit kéne jól csinálni ahhoz, hogy ne totál idegbetegeket neveljünk erre a bolygóra, amikor meghallgatjuk a tévék kamerája előtt már kétszer is átment szerencsétlenek megdöbbentő válásáról szóló híreit?

Ahogy az IBS előadóját elnéztük elég sokan. Feldmár messziről közelítette meg a témát, felemlítve kedvenc tanítómesterét Ronald David Laingot, aki felvetette, mi történne, ha egyáltalán nem kezelnék az orvosilag skizofrénnek mondott állapotot, hanem elfogadnánk, hiszen simán lehet, hogy amit mi skizofrénnek nevezünk, az az egyén gyógyulási folyamatának egy állapota. Feldmár szerint azért kezeljük ezt a helyzetet különböző sokkoló vagy kevésbé sokkoló módszerekkel, mert betegnek tartjuk azokat az embereket, akiknek az állapotától mi, normálisnak mondottak szorongunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kríziskommunikációs öngyilkosság a wellnessben

Koncz Andrea 2013. május 30., csütörtök 07:09

Mostanra valószínűleg nincs ember az országban, aki ne hallott volna Levi, az Oxygen Wellness gyerekmegőrzőjéből kitiltott fogyatékos kisfiú történetéről. Ha nagyon hosszan szeretnék elolvasni a teljes sztorit, itt megtehetik.

954634 10201300657386879 1178943570 n

Bevallom, mostanáig haboztam, foglalkozzunk-e a témával. Egyrészt foglalkoznak már vele elegen, a lavinát elindító 444 után az Index, egy rakás blog és más hírportál. Másrészt kíváncsi voltam, milyen mondanivalója lesz az Oxygennek, akik egy napig leragadtak ott, hogy "éppen a kialakult helyzetet elemzik". Aztán közzétették a hivatalos reakciót, és ez volt az, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem fog havi 1 milliót keresni netes munkával

Koncz Andrea 2013. május 29., szerda 20:12

Kétségbeesett és/vagy hiszékeny emberek beugratására számtalan weboldal szakosodott az interneten. Ezek általában olyasmikkel csalogatnak, hogy segítségükkel bárki képes lesz valamicske kevés munkával havi milliós pénzt keresni. Mint például a debreceni anyuka, Müller Katalin, aki havi 4500 dollárt keres, otthonról dolgozik egy keveset, és csak úgy dől hozzá a pénz. A baj csak az, hogy Müller Katalin természetesen nem létezik, ezért természetesen meg sem gazdagodhatott.

Mivel épp a napokban jött szembe velem egy konkrét példa, arra gondoltam, ennek segítségével érdemes lehet végignézni, honnan lehet tudni azt, hogy egy ilyen ajánlat átverés-e.

Azért, mert ismert oldalon hirdet, még nem megbízható

Nézzük, honnan indultam. Ez, a lent pirossal bekarikázott hirdetés az egyik legnagyobb magyar hírportál egyik cikke alatt bukkant fel.

Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés
Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés

Mindjárt itt az első csapdalehetőség. Fontos tudni, hogy az ilyen google hirdetések teljesen automatizálva jelennek meg, vagyis csak azért, mert egy ismert, megbízható híroldalon (vagy más, megbízható helyen) látjuk, még semmivel sem kisebb az átverés esélye.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés