SZÜLŐSÉG

Veszélyes mértékű hétvégi cukiság

Koncz Andrea 2013. március 22., péntek 16:17

Aya Sakai, a tokioi anyuka gigantikus instagram képfolyamban örökíti meg kisfia, Takasu és Muu, a család francia bulldogja barátságát. Muu alvó-, evő- és játszótárs, lábtartó, takaró és párna is egyben. A képekhez nem szükséges magyarázat, nézegessék, és csak akkor kommenteljék be, hogy gyereket és kutyát márpedig nem szabad összeengedni, ha tényleg nagyon muszáj!

Áron agyműtéte: nem tudtuk, kit kapunk vissza

Koncz Andrea 2013. március 21., csütörtök 12:08

Emlékeznek még Áronra, a kisfiúra, akinek egy ritka agyi rendellenesség miatt egy különleges műtét volt az egyetlen esélye a normális életre, és akinek édesapja elmondta nekünk, hogy alkut kötne akár az ördöggel is? Nos, Áron túl van a műtéten, azóta nincsenek rohamai, és látványos fejlődésnek indult. Ismét beszélgettünk Katona Lászlóval, Áron édesapjával, mi minden történt velük,  hogyan élték meg az elmúlt hónapokat, és van-e tanulsága az ő történetüknek.

Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Távolról sincs vége, olvasson még »

Belülről is érdemes nézegetni a spermákat

Toma 2013. március 20., szerda 12:25

Ha nem jön a gyerek, először mindig a nőt kezdik el vizsgálgatni, pedig az uniós átlag szerint a férfiak kb. 7 százaléka küzd meddőséggel. Az elmaradó gyerekáldásnál közel azonos arányban áll fent valamilyen rendellenesség a férfiaknál és a nőknél, az esetek ötödében pedig közös oka van a meddőségnek.

A közelmúltban két olyan új eljárás is elérhetővé vált, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a spermiuk minőségét az eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. Ezzel nem csak könnyebben lehet kiválasztani, milyen segítség szükséges a teherbeeséshez, de egy csomó felesleges beavatkozást is el lehet kerülni, ami a kisebb macera mellett kisebb költséget is jelenthet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágódás helyett tanulni kéne a hibáinkból

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 19., kedd 13:30

Nemzetközi környezetben dolgozó ismerősöm mesélte, míg mi, magyarok általában múlt időben, megváltozhatatlanként beszélünk hibáinkról, egy angolszász kultúrából érkező ember inkább arra utal, a hogyan változtatna viselkedésén. Például, míg a magyar azt mondja, „ha nem kiabáltam volna a főnökömmel, adott volna fizetésemelést”, egy angol vagy amerikai valószínűleg úgy fogalmaz, „egy következő alkalommal nyugodtabb hangon beszélnék a főnökömmel, ha fizetésemelést akarnék”. Ez sugallja, hogy levonta a tanulságot a múltbéli tapasztalatból, és legközelebb felkészültebben kezelhet egy hasonló helyzetet. A másik fogalmazás inkább azt üzeni, hogy „baj van, elszúrtam, most ennek a levét iszom”.

stockfresh 1549206 young-troubled-couple-isolated-on-white sizeM

Hogy valóban általánosítható-e a kultúrákra ez a különbség, vagy csupán egyéni tapasztalatról van szó, nem tudom, az azonban biztos, hogy sok-sok ember szorongásos problémáiban szerepet játszik a hibázáshoz, saját tévedéseihez való szerencsétlen viszonyulás. Bár nekünk is vannak megszívlelendő mondásaink, például, hogy „tévedni emberi dolog”, vagy hogy „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”, a hétköznapokból mintha hiányozna ez a bölcsesség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs pénzed, vegyél ki a gépből!

Koncz Andrea 2013. március 18., hétfő 09:57

A kisgyerekeknek egyáltalán nem könnyű felfogni a pénz fogalmát, de nem csak a mi-mennyit, a sok-keveset, hanem az olyan, ehhez kapcsolódó jelenségeket sem, mint az ATM, vagy a bankkártya. Érdekes anyagot kaptunk a K&H Banktól, amiben arról írtak, hogyan segíthetünk a gyereknek, hogy reális elképzelései legyenek a pénzről.

Ahogy azt mindannyian megtapasztaljuk, a legkisebbek még csak a darabszámra képesek figyelni, vagyis, ha a boltban odaadunk egy százast, majd visszakapunk négy húszforintost, szerintük valójában több pénzünk lesz, mint korábban. Ugyanígy, ha felváltunk egyetlen papírpénzt sok apróra, az a szemükben több lesz.

Ugyanilyen, tipikus - és teljesen érthető - gyerekgondolat az is, hogy az ATM valamiféle pénzcsináló varázsmasina: ha elfogy a pénzed, csak odamész, és az ad. Biztos nem az én gyerekem volt az egyetlen, aki, amikor valamire azt mondtam, hogy most nem nagyon van pénzem, derűs segítőkészséggel javasolta, hogy akkor vegyek ki a gépből, és majd lesz. Márpedig egy ovisnak elmagyarázni a munkáért kapott fizetés és a bankszámla fogalmát nem is olyan egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

olvir 2013. március 17., vasárnap 09:12

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több

Koncz Andrea 2013. március 16., szombat 10:02

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el. A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

stockfresh 743106 money-woman sizeM

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás, és az otthonteremtés elősegítése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Védőnéni felszívja magát

Dívány 2013. március 14., csütörtök 09:44

Védőnéni múltkor kissé rossznéven vette, hogy jó néhány kommentelő szerint nem is létezik, ezért felszerelkezett remek, bár fotózásilag időnként kissé hátrányos helyzetű mobiltelkójával, és fényképezett nekünk jó párat, hogy megmutassa, milyen is az élet az ő falujában. Bónuszként pedig mutatunk képet, ahol a falubeli kisgyerekek büszkék parádéznak olvasónk, Kata által küldött ajándék ruhákban, aki már az első cikk után vette a fáradságot, és kinyomozta, hogyan tudna kapcsolatba lépni Védőnénivel. Ha valaki segíteni szeretne, küldjön egy emailt nekem, és én megteremtem az összeköttetést.

Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Fotó: Védőnéni
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiam, én meleg vagyok - mondja apa

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 12., kedd 08:58

Akinek van legalább tizenöt ismerőse, nagy valószínűséggel ismer meleg - homoszexuális - embert. Sokan vannak mégis, akik nem tudnak róla, hogy baráti, rokoni, ismeretségi körükben volna akár egy meleg is. A rejtőzködés sokak számára biztonságosabbnak tűnik, különösen, ha nem tudják, milyen reakcióra számítsanak környezetüktől. Számos kellemetlenség, fájdalom megelőzhető, ha időben beszélnek a szülők a gyerekekkel erről a kérdésről. Előbb-utóbb találkozni fog a melegség kérdésével, és jó, ha nem a média által tálalt, meglehetősen torz kép él a fejében.

stockfresh 1780667 lesbianwedding-couple sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

„Ha nem az anyagi oldalát nézzük, akkor jó móka a nagycsalád"

nora 2013. március 10., vasárnap 08:17

Van egy mondás, miszerint két gyereknél csak kicsivel több a három. Ezt egy nagycsaládos ismerős apuka erőteljesen cáfolta, azt mondta, hogy nehogy azt gondoljam, ez így van. Azt mesélte, hogy náluk a három gyerek már komoly nehézségeket jelent anyagi és logisztikai értelemben is. Példáként említette, hogy nyáron nem tudnak úgy elmenni strandra, hogy ne vinnének magukkal még egy felnőttet, aki segít felügyelni a gyereket, vagy, hogy ilyenkor már két autóval kell menniük, s egy ilyen kiruccanás a plusz fővel komoly anyagi vonzattal is jár.

Szöget ütött a fejembe ez a fajta megközelítés, és gondoltam, megkérdezek másokat is, ők vajon hogyan élik meg a nagycsaládos létet, számukra mi az, ami egy ilyen kérdés kapcsán elsőre eszükbe jut. Nagy tanulságok, nagy igazságok nincsenek, talán csak azt lehet biztosan kijelenteni, hogy mielőtt valaki „belevág” a nagycsaláddá válásba, jobb, ha előre tájékozódik, utánajár, megismeri, mi is ez az intézmény valójában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki jól van, annak a gyereke is jól lesz

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 8., péntek 11:12

Valaki azt mondta, úgy érzi, nincs igazán jóban az anyjával, noha elismeri, mindent megtett érte. Többet is, mint más anyukák. Mesélt neki, játszottak, gondoskodott róla testi, lelki értelemben. Némi morfondírozás után arra jutott: „Azt hiszem, az zavart, hogy anyám számára mindig is tehertétel volt az élet. Feladat, amivel meg kell birkózni.”

tk3s 5807990

Képzeljünk el egy hétköznapi példát: valakivel beülünk egy kávéra. Vajon kivel érezzük jobban magunkat, azzal, aki udvariasan érdeklődik hogylétünk felől, elismerően nyugtázza minden szavunkat, sőt, még ki is fizeti a számlát, de közben végig feszültnek tűnik, nehogy valamit elrontson, vagy azzal, aki láthatóan jól érzi magát a bőrében, és ez a jókedv még akkor sem rendül meg, mikor magára borítja a kávéját? A példa meglehetősen súlytalannak tűnik a gyereknevelés felelősnek és komolynak kikiáltott témájához képest, de éppen ezért mutatja olyan egyértelműen: azzal szeretünk lenni, aki jól érzi magát. Igen, egy család, a szülő-gyerek viszony más, de miért ne lenne igaz ez ott is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: Huszonévesen minden jobb volt

mikkamakka 2013. március 6., szerda 11:35

Most biztosan sokan morogni fognak a kijelentésemen, de 32 évesen egyszerűen lestrapáltak érzem magam a terhességhez: fizikailag és szellemileg is jóval nehezebben viselem, mint tíz évvel ezelőtt bármelyikkel is. Pedig akkor aztán jöttek másfél évente a gyerekek, és nem volt szinte semmi segítségem. A női test úgy van kitalálva, hogy fiatalon hordja ki a babát, később meg már nem véletlen, hogy kevesebb eséllyel esnek teherbe, itt fáj, ott vizesedik, ide szédülnek, oda hánynak, a genetikai betegségek többletkockázatáról nem is beszélve.

Régen minden jobb volt

Cirka két hónap gyötredelmes fetrengés (értsd: amint megmozdultam, egyből hánytam) közben egyébként azon töprengtem, hogy le a kalappal azok előtt a nők előtt, akik velem ellentétben nem tudják otthonról is elvégezni a napi munkahelyi feladatokat. Mit csinálnak, hogyan oldják meg azok a terhesek, akiknek ugyanilyen extra rosszullét ellenére minden nap időben meg kell jelenni a cégnél? Hogyan tolerálják ezt a munkaadók, amikor a nők még egymást közt is képesek lenézni azt, akinél a terhesség nem habostorta, és panaszra nyitja a száját?

Hiába vagyok túl az első trimeszteren, a közérzetem még mindig pocsék, de ha össze kell hasonlítanom ezt a terhességet a korábbi hárommal, most, tíz évvel később úgy érzem, biztosabb lábakon állok érzelmileg is. Jóval érettebben, komolyabban és felelősségteljesebben viszonyulok a dologhoz. Visszagondolva azért okoz némi derültséget, hogy mennyi galibát követtem el kezdő anyaként, és sokgyerekesen mennyire szét tud esni az ember egyik pillanatról a másikra. Amióta ismét babát várok, esténként összekucorodva örök téma, hogy "Anya, meséld el megint kérlek, hogyan öltél meg majdnem minket!"

Minden kezdődik elölről

És olyankor előjön például Botond története. A pár napos gyerek annyira hasfájós volt, hogy kétségbeesetten nyúltam a gyógyszertári görcsoldóhoz, amiből egy mokkáskanálnyi látszólag azonnali és hatásos megoldásnak bizonyult: a baba ugyan először bevörösödött és levegőért kapkodott (új íz, majd megszokja, gondoltam), de aztán egyből kifeküdt a karomban és elaludt. Pár perccel később anyámnak tűnt fel, hogy a horkoló Botond lehelete mint egy kocsmatölteléké. Kiderült, szerencsétlen kölyöknek görcsoldó helyett a köldöktisztító folyadékot adtam be, amit bár különböző felirattal, de ugyanolyan üvegben adott ki a gyógyszertár. Akkor, abban a pillanatban én tényleg azt hittem, hogy kinyírtam a saját gyerekem, úgyhogy mindaddig, míg a doktornőnk meg nem erősítette, hogy nagy baj nem lesz, legfeljebb alszik egyet a baba (ráadásul nem is az első hülye anyuka vagyok, aki ezt csinálja), hisztérikusan zokogva rohangásztam a lakásban.

Botond volt egyébként az is, akinek a játszótéren kiütött középső metszőfogát órákon át kerestük a homokozóban, mert meggyőződésem volt, hogy a csontfoga repült ki a hintának közönhetően, aztán késő este bejártuk a várost ügyeletes fogászatért, majd kiderült, hogy a gyereknek mindössze a tejfoga esett ki: hármuk közül akkoriban a nagyobbik rendelkezett még csak felül csontfoggal, de ki tudta már ezeket számon tartani?! Lényeg, hogy a pánik felesleges volt, én pedig megint a közröhej tárgya lettem. Kevésbé ostoroztam magam már amiatt, amikor szintén Botond fürdetés után merte nekem csak bevallani, hogy délután egy apró autógumit dugott fel az orrába, amit fel is szippantott, de így is az ügyeletig hol visítva sírtam, hogy milyen anya vagyok én, hogy nem figyelem a gyerekem minden mozdulatát (és megint lemaradok a Barátok köztről!!!), hol visítva röhögtem, hogy ilyen is csak velünk történhet meg.

Az igazat megvallva kicsit sokkol, hogy ezt a korszakot mindháromnál szinte egyszerre letudva most minden kezdődik elölről megint, de már most egyértelmű, hogy ha végre nem gazdatestként leszek használatos, minden sokkal könnyebb lesz - feltéve, ha hamar túllépnek azon az elképzelésen, hogy a babát legelőször verekedni tanítják meg, hogy egymásra tudják majd uszítani. A legmókásabb persze még mindig a gyerekem apja, aki már most össze akarja szerelni a kiságyat és babakompatibilissé tenni a hálószobát. Mondtam ugyan neki, hogy még az is lehet, hogy nyár végén elköltözünk innen, feleslegesen meg ne szereljünk már össze mindent, meg ne cipeljük át a bútorokat. "Hát szerintem meg de" - így a válasz. Lehet ezzel vitába szállni?

Kapunyitási krízis - a fiatal felnőtteket érinti

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 5., kedd 19:12

Gyakran találkozunk olyan fiatalokkal, akik valahogy nem merik elkezdeni életüket. Toporognak, belekezdenek egy képzésbe, félbehagyják, másba fognak, egy ideig dolgoznak, aztán megint valami újat keresnek, és egyikben sem érzik otthonosan magukat. Van, akinél a párkapcsolatban jelenik meg a bizonytalanság: nem meri igazán beleengedni magát a kapcsolatba, így ki sem derül, hogy milyen lehetett volna, ha közel engedi magához a másikat. Biztosan közrejátszanak társadalmi szintű okok is, mégis, az újabban kapunyitási krízisnek nevezett jelenség a gyermekkori élményeken is nagyban múlik.

stockfresh 2597662 my-dady-and-me sizeM

Ha egy kicsit alaposabban faggatjuk ezeket a huszonéveseket, hamar kiderül, az önbizalmuk az, ami nagyon ingatag. Nem merik igazán beleengedni magukat semmibe, mert akkor derülne ki igazán, milyenek is ők, mire képesek. Ez egy egészséges önértékelésű ember számára vonzó lehetőség, ám aki lelke mélyén azt hiszi, kiderülhet, hogy nem is olyan érdekes, értékes személyiség, nem szívesen vesz részt ilyen helyzetben. Viszont amíg az ember nem köteleződött el érzelmileg egy tevékenység vagy kapcsolat mellett, addig nincs nagy vesztenivalója: ha nem megy jól, mondhatja, persze, mert ez még nem az igazi. Ahhoz, hogy bátran belevesse magát új helyzetbe, szükséges, hogy biztos legyen értékeiben. Más szóval, tudja, hogy ki ő. Ez pedig a legkisebb kortól kezdve formálódik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt kell tudni, mielőtt kerékpárt vesz a gyereknek

nora 2013. március 2., szombat 18:41

Az idei Bringaexpo a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb kiállítóteret kapott, nevezetesen 10 ezer négyzetmétert, ami jól jelzi a kerékpározás iránti egyre fokozódó érdeklődést. A kiállításon láthatunk profi, milliókat érő csúcskerékpárokat, versenyzésre és városi kerékpározáshoz használatos bringákat és felszereléseket mindenféle árkategóriában, de minket most elsősorban a gyerekbringa választék érdekelt.

Már csak azért is, mert jön a szezon, és mi is, akárcsak sok más kisgyerekes család, most készülünk a gyereket (négyévest) meglepni egy igazi kétkerekűvel. Némi kerékpáros tapasztalattal a tarsolyomban körbenéztem, mire számíthatok árban és választékban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Big Brother szülés, az új reality műfaj

Vackor Virág 2013. március 2., szombat 09:36

A német RTL televíziós társaság egy olyan műsorötlettel állt elő, amelynek a központjában maga a szülés áll, főszerepben a szülő nővel, a szülészet csapatával, és az újszülöttel. A Babyboom-Wilkommen im Leben (Babyboom- Üdvözlet az életben) névre keresztelt műsorhoz az adta az ötletet, hogy a brit One Born Every Minute címen futó doku-sorozat hatalmas sikereket ért el szülőhazájában, Franciaországban és az USA-ban is, így remélik, hogy ez a doku-szappanopera a német nézőket is megfogja.

stockfresh 1801892 pregnant-woman sizeM

A felvételek java részét a berlini Friedrichshain városrészben működő Vivantess klinikán veszik fel, ahol évente mintegy 2400 újszülöttet segítenek a világra. A műsorban azok vehetnek részt, akik önként vállalják, hogy a szülés minden percét kamerák rögzítik (amit a stúdiómunkák során vágnak, majd úgy kerül adásba), és a szülés előtt és után is ellátogat egy stáb az otthonukba. De nem elég a szándék, a csatorna saját szempontjai szerint válogat majd a jelentkezők közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nejlon az ételben, dohos, állott: ilyen a menza

Koncz Andrea 2013. március 1., péntek 20:37

Közétkeztetésben résztvevő gyerekintézményekben vizsgálta az ebédet szúrópróbaszerű ellenőrzésen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Január 18 és február 14 között 44 intézményben vizsgálták meg érzékszervi szempontok alapján a kaját, amiről aztán részletes értékelést is adtak. (Magyarországon csaknem 10 ezer gyermekétkeztető helyszín van.)

A jó hír az, hogy több helyen jó a kaja, mint ahány helyen kifejezetten pocsék. A rossz meg az, hogy szép számmal vannak átlag alatti minősítést kapott menük, sőt, egy nem megfelelő is akadt. És akkor azon ne is akadjunk fent, hogy a közétkeztetés vonatkozásában az átlagos tulajdonképpen mennyire jó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Yahoo nagyasszonyának maga felé hajlik a keze?

Koncz Andrea 2013. február 28., csütörtök 21:14

Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója hónapok óta ellátja témával az amerikai mamabloggereket. A nő, aki áttörte az "üvegplafont" terhes lett. Aztán visszautasította, hogy terhes képével szerepeljen a Forbes magazin címlapján, amikor a legbefolyásosabb üzletasszonynak választották. Aztán crowdsourcing módszerekkel támogatta meg a gyerek nevének kiválasztását, és bejelentette, hogy két hét szülési szabadság után visszatér majd a munkához. Csupa olyan esemény, amivel napokig, hetekig foglalkoztak az újságok és a blogok.

Marissa Mayer. Sokkal keményebb, mint amilyennek látszik.
Marissa Mayer. Sokkal keményebb, mint amilyennek látszik.
Fotó: Johannes Eisele / AFP

Most pedig újabb gumicsontot dobott a sajtónak, tulajdonképpen egyszerre rögtön kettőt is. Néhány nappal ezelőtt szivárgott ki az a Yahoo-s belső memo, amelyben a HR igazgató Mayer utasításainak megfelelően közli a cég minden távmunkásával, hogy júniustól kötelesek lesznek a cég valamelyik irodájába bejárni. Akinek ez nem tetszik, annak pedig kalap, kabát.

Ezzel párhuzamosan pedig - egyébként saját pénzén - az irodája mellett kialakíttatott egy gyerekszobát a gyereke, és annak nevelőnője részére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen az iskolaérett gyerek?

Koncz Andrea 2013. február 26., kedd 18:19

Idén, a változó szabályok miatt "három hónapnyi gyerek" iskolakezdése ugrott előre egy évet. Azok, akik május 31 és augusztus 31 között lesznek hat évesek, hirtelen iskolakötelezetté váltak, holott eddigi ovis pályafutásuk annak jegyében telt, hogy ők majd betöltött hét évesen kezdik az elsőt.

Az érintett anyukák között több az aggódó, mint a nyugodt. Ennek nem csak az az oka, hogy nem erre készültek, de az is, hogy a szabályváltozást követő, átmeneti időszakban az éppen csak hat éveskék jóval idősebbekkel kerülhetnek össze az első osztályban, hiszen a 2013 szeptemberben induló első osztályokban olyanok is lehetnek, akik az iskolaév során már nyolc évesek lesznek.

stockfresh 1369982 two-cute-school-boys-working-on-their-homewor

De nem csak a nyári gyerekek szüleiben merülnek fel kétségek, az ovinkban elég sok tavaszi születésű gyereknek is kértek iskolaérettségi vizsgálatot a nevelési tanácsadóban, és köztük szép számmal voltak olyanok, akiknek inkább még egy év ovit javasoltak a szakemberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kecsketejszappan, biopamut, mosható pelus

nora 2013. február 25., hétfő 10:30

Minden évben Nürnbergben rendezik meg a világ egyik legnagyobb öko szakkiállítását, a BioFach-ot, és mellékrendezvényét a Vivaness-t, idén 24 országból 204 kiállító érkezett ide, hogy bemutassa ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó összetevőkből készült kozmetikumait, babaápolási és fair trade termékeit.

A bio, fairtrade dolgokkal kapcsolatban elég vegyes hozzáállást találhatunk a magyar családoknál. Sokan hisznek benne, sokan nem, de még a szkeptikusok is gyakran mondják azt, ha megengedhetik, megengedhetnék maguknak, vennének bio dolgokat, mert abból baj nem lehet. Készítettünk egy válogatást, miket kínál a gyerekes családoknak ez az órási Nürnbergi biokiállítás, és melyik termékcsoportot miért szokták ajánlani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kabátba épített gyerekek

Vackor Virág 2013. február 24., vasárnap 13:43

Az utóbbi időben egyre több olyan anyukát látok, akinek kabátjába van „beépítve” a gyerek, és csak a csak a kis fejbúb kandikál ki, hol elöl, hol hátul. Olyan lehet ott bent, mint a kengurumama erszényében. Mi már kinőttünk ebből a korból, de megkérdeztem az anyukákat, és utánanéztem, mi ez az új módi. Kiderült, nem is olyan új, gyerekhordozóval egybeépített ruhákból egész sokfélét kapni már, kabát, mellény, poncsó, pulcsi, mindbe beépíthető a baba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevés a szex? Tíz tipp gyerekes szülőknek

Dívány 2013. február 22., péntek 21:40

Néhány év házassággal és pár gyerekkel a hátunk mögött a legtöbben nosztalgiával gondolunk vissza a kezdeti vihánc időkre, amikor naponta akár többször is, amikor még ismeretlen volt az, hogy éppen túl fáradtak vagyunk, vagy nincs kedvünk, vagy ébren van a gyerek, vagy már mi nem vagyunk ébren. És ha mindez nem lenne elég, egy sor helyen elolvashatjuk, hogy a tartós házasság titka a heti minimum egy (máshol kettő, esetleg négy) kiadós szex.

stockfresh 1015102 happy-couple-kissing sizeM

Máshol pedig azt, hogy a legtöbb gyerekes házaspár havonta legfeljebb egy-két alkalommal szeretkezik. És a legtöbben, ha megkérdezik, azt is elmondják, hogy nem a szándék hiányzik, szinte mindenki szeretne több szexet, csak valahogy aztán mégsem lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne tedd túl korán felnőtté a gyereket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. február 21., csütörtök 14:23

Senki nem örülne, ha a gyerek nem lenne képes felnőni és önállósodni. De siettetni sem érdemes, mert ha túl hamar teszünk túl nagy terhet, felelősséget a gyerek nyakába, később vissza fog ütni. Nem az ő dolga állást foglalni a párkapcsolati viszályban, ellenőrizni a tesó bepakolt táskáját, vagy felkelni, ha annak asztmás rohama van.

stockfresh 2583364 young-girl-thinking-against-a-white-backgroun
Távolról sincs vége, olvasson még »

Visszavonták a szülők az erkölcstanáros javaslatot

Koncz Andrea 2013. február 21., csütörtök 10:56

Visszavonta nagy derültséget keltő javaslatát a Magyar Szülők Országos Egyesülete. Az erkölcstanárok milyenségéről szóló útmutatáson egy napig röhögött az ország, a poénra pedig az tette fel a koronát, amikor Kálmán Olga ATV-s interjújában az egyesület elnöke először ugyan tagadta, majd beismerte, hogy elvált, és utalt arra, hogy ő is nézett már szexfilmet. A javaslattól több más szülőszervezet is azonnal elhatárolódott.

stockfresh 2339735 strict-look sizeM

A kínos interjú végén Keszel Sándor viszont egy huszárvágással elismerte a hibát, és közölte, hogy elhibázott volt a javaslat, így azt "visszaszívják". Magyarázatként még annyit tett hozzá, hogy a a feddhetetlenséget igazoló kérdőív - amelynek alapján eldöntenék, melyik pedagógus alkalmas az erkölcstan oktatására - a pedagógusokat védené meg az esetleges szülői kifogásoktól, támadásoktól.

Keszei Sándor azt is mondta: az  erkölcstan oktatása különleges dolog a magyar közoktatásban, "az első generációt most építjük föl, és se a rendelet nem jó, se a kerettanterv nem jó arra, hogy ez hiteles legyen". Ezzel a kijelentésével viszont csak egyetérteni tudunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvált, gyerektelen tanár ne tanítson erkölcstant!

Koncz Andrea 2013. február 20., szerda 13:36

Napok óta próbálom megérteni, ki és mit fog tanítani a gyerekemnek erkölcstan címén jövőre. A hittant most tegyük félre, mert úgy érzem, arról - ideális esetben - pontosabb elképzelésem van. Olvastam a kerettanterveket (magasztos blabla), a NAT-ot, de nem lettem sokkal okosabb. Remek célok, amik heti egy órában akkor sem fognak egy gyereket sem megváltani, ha maga Teréz anya tartja az órát, aki pedig tényleg ütős példakép, alkalmas az azonosulásra.

stockfresh 2422349 sad-man-with-chalkboard sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

A folsav csökkentheti az autizmus esélyét

Koncz Andrea 2013. február 19., kedd 11:51

Egy 85 ezer fős, több éves norvég vizsgálat nagyon érdekes eredményre jutott: a teherbeesés előtt, és a terhesség első nyolc hetében szedett folsav 39 százalékkal csökkenti a súlyos autizmus megjelenését. Bár a folsav szedése amúgy is javasolt a nyitott gerinc elkerülése érdekében, ez egy olyan ritka rendellenesség, hogy a várandós nők elég kis százaléka veszi komolyan a folsav szedését - emelte ki a kutatás. Az autizmus azonban egyes országokban már körülbelül a gyerekek egy százalékát érinti, így veszélye jóval reálisabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés