Sokkal több a kórokozó egy átlagos gyerekülésen, mint egy WC-ülőkén

A különböző testnedvekkel a hevederre és az ülésekre kenődő baktériumokból még a vécéülőkénél is több tanyázik a gyerekülések környékén.

Összességében nem túl meglepő persze, hogy a fejtámlát és az övet számottevő mennyiségű nyállal, takonnyal és egyéb testnedvekkel beterítő kicsik ideiglenes ülőalkalmatossága elég undi hely, de azt tudtad, hogy még a vécéülőkéknél is többféle baktérium tanyázik a gyereküléseken?

Kóliülés

A gyerekülésekről és a jóval gyakrabban lefertőtlenített ülőkékről vett mintákat letesztelő Which? szerint ez az igazság. A fejtámláról és a hevederekről származó mintákban ugyanis 30 különböző, fertőzéseket okozó kórokozót fedeztek fel a tesztek során a bélflórából származó kólibaktérium, a C. difficile és társai után kutató laborosok.

Egy átlagos gyerekülés koszosabb, mint egy WC-ülőke
Egy átlagos gyerekülés koszosabb, mint egy WC-ülőkeFotó: Shutterstock

Az ülésekről megfeledkezünk

A vécéülőkéken ezzel szemben csak 16-féle hasonló kórokozót találtak a kutatók, ami azért egy kissé meglepő eredmény. Ez persze valószínűleg annak köszönhető, hogy a mocskos vécéktől rettegő szülők arrafelé sokkal gyakrabban takarítanak, az ártatlannak tűnő ülésekről viszont hajlamosak megfeledkezni, ami idővel oda vezet, hogy egész kis kórokozó-hadsereg gyűlik össze az autóban.

Takaríts!

A vécében persze elkerülhetetlen, hogy feltűnjön itt-ott néhány kakibaktérium is, a gyereküléseket viszont nem kéne, hogy ellepjék a kórokozók. A potenciális fertőzések elkerülése érdekében nem árt tehát időnként alaposan lemosni az üléseket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.