Orchidea gyerekek – lehet, hogy a tiéd is az?

Van a gyerekeknek egy csoportja, akiknél a szülői bánásmód minősége kifejezetten fontos. Ők azok a gyerekek, akik egy olyan génvariációt hordoznak, ami arra predesztinálja őket, hogy vagy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak, vagy lecsússzanak. Orchidea gyerekek. Mi tegyél velük?

Dália és Balázs orvos dinasztiába születtek. Szép gyerekek voltak, okosak, egy gyönyörű rózsadombi villában éltek. Életük mégsem volt olyan csodás, mint hihetnénk. Édesanyjuk már a gyerekek előtt is labilis volt, első babája, Dália születése után pedig depressziója elhatalmasodott. Alig-alig bírt gondoskodni a mindig síró babáról, majd később a második gyerekről. Persze a tökéletes családban nem lehetett vállalni, hogy probléma van, így a kínzó betegségét házilag, alkohollal, nyugtatókkal kezelte. Gyakorlatilag nem volt jelen a gyerekek életében. Már egész kicsiként ők gondoskodtak betegeskedő édesanyjukról, és nem fordítva. Az apának sok volt az otthoni pokol, ezért teljesen belemerült a munkájába, aludni járt csak haza. Dália és Balázs magukra hagyva, figyelem és támogatás nélkül cseperedtek. És egészen különböző felnőttekké váltak. Míg Balázs ösztönös optimizmusát és emberszeretetét megtartva társasági életet élő, felelősségteljes családapa, addig Dália teljesen elkallódott. Nem is érettségizett, itt-ott csövezik, és már évek óta drogfüggő.

Ha megnéznénk a génállományát a testvérpárnak, egy különbséget valószínűleg látnánk: a CHRM2 nevű génnek más variációját találnánk náluk. Kutatók régóta keresik az alkoholizmusért, és egyéb önpusztító magatartásokért felelős genetikai beállítottságot, vagyis hogy van-e genetikai különbség azok között, akik önveszélyes életmódba kezdenek, és azok között, akik nem. Egyelőre ez a CHRM2 gén a találat. Van a génnek egy olyan variációja, ami a függőségekkel, életvezetési nehézségekkel küzdő embereknél megjelenik. Igen ám, de van sok olyan kiemelkedően sikeres, kiegyensúlyozott ember, akiknél szintén megtalálható ez a génváltozat. Kutatók alaposan végignézték, hogy hogyan lehetséges ez.

Orchidea gyerekek

Ezoterikus könyvekben szoktuk meg a gyerektípusok hasonló hangulatfestő elnevezéseit, minthogy orchidea-gyerek. Ezúttal azonban természettudományos kutatók adták ezt a költői elnevezést. Azok a gyerekek, akik a CHRM2 génjükben ezzel a bizonyos orchidea-változattal rendelkeznek, nagyon érzékenyek, szenzitívek. Ha a szüleik, a környezet, amiben felnőnek, jól kezeli ezt az érzékenységet, akkor nagy dolgokra lesznek képesek. Kiemelkedően kreatívok, fegyelmezettek, csodálatosan helytállnak. Ha azonban rosszul bánnak velük, elhanyagolják, vagy bántalmazzák őket, akkor nagyot sérülnek, és nem lesznek képesek kiegyensúlyozottan élni.

Az orchidea gyerekek rendkívül sérülékenyek
Az orchidea gyerekek rendkívül sérülékenyekShutterstock

Pitypang gyerekek

A hasonlat a másik gyerek-típussal, a pitypang-gyerekkel együtt válik teljessé. A pitypang gyerekeknek jobb a lelki ellenálló-képességük, nehéz családban is képesek egészségesek maradni. Olyanok, mint a pitypang, ami boldogan virágzik az aszfalt két centis repedésében is. Míg a pitypang bármilyen környezetben jó eséllyel „elég szép” lesz, addig az orchidea, megfelelő körülmények között a virágok királynőjévé válik, míg ha nem a tökéletes bánásmódot kapja, akkor elpusztul. A fenti történetben Balázs valószínűleg pitypang, míg Dália orchidea gyerek volt.

Egy kutatás…

Egy négyszáz gyereket érintő hosszútávú vizsgálatban megnézték, hogy mit jelent a gyerek viselkedése, fejlődése szempontjából, ha az adott gén orchidea (leegyszerűsítve alkoholistákra jellemző) változatával rendelkezik. Kisgyerekkorban nem volt számottevő különbség köztük, és a többi gyerek között. De serdülőkorra, míg a piytpang-gyerekek átlagos formát hoztak, addig az orchidea-gyerekek viselkedés és teljesítmény szempontjából a skála két végén helyezkedtek el. Azok az orchidea-gyerekek, akik rossz szülői bánásmódban részesültek, a lehető legkétségbeejtőbb serdülőkori viselkedést produkálták: ittak, lógtak, agresszívak voltak. Akik viszont megértő, szerető, egészséges környezetben nőttek fel, a legjobban teljesítő tinédzserek lettek.

Az orchidea gyerekeknél TÉNYLEG fontos, hogy milyen szülő vagy

A szülői felelősség súlya alatt megroppanó anyákat gyakran nyugtatják a pszichológusok azzal, hogy nem tudod a gyereket elrontani. Hatalmas lelki ellenálló-képessége van egy kicsinek, egy-két szerencsétlen szülői megnyilvánulásodtól nem lesz örök életére boldogtalan. Ez a stramm, reziliens, pitypang gyerekeknél igaz is lehet. Azonban, ha úgy látod, hogy - akár túlságosan is - érzékeny, visszahúzódó, nehezebben oldódó gyereked van, akkor jusson eszedbe az orchidea gyerekek tábora. Ha sok empátiával és elfogadással hagyod, hogy a maga, néha furcsának tűnő útját járja, akkor kivirulhat, mint az orchidea – de ha sok sérülést szenved, akkor lehet, hogy nem marad ereje boldog felnőtté válni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra