3+1 kiváló szűrőprogram a gyerekek védelmében

Naivitás azt gondolni, hogy online mesenézés közben semmilyen veszély nem érheti a gyereket, mert reklámok formájában még akár pornóval is találkozhat. Az ehhez hasonló esetek kivédésére ma már számos szűrőprogram áll rendelkezésre, ezekből mutatunk most be néhányat.

A magyar szülők 90 százaléka mindenféle védelem nélkül adja a gyerek kezébe az okostelefont vagy a tabletet, miközben az interneten számos veszély leselkedik rájuk – hívta fel a figyelmet egy korábbi cikkünkben dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Tapasztalatai alapján hazánkban borzasztóan tudatlanok ezen a területen a felnőttek, és fel sem merül bennük, hogy a gyerek mesenézés közben kéretlen tartalmakkal, például pornóval vagy erőszakkal találkozhat. Pedig ma már számos olyan szűrőprogram létezik, amelyek segítségével nemcsak korlátozhatunk bizonyos tartalmakat, hanem nyomon is követhetjük a gyerekünk aktivitását a különböző közösségi oldalakon, és azt is ellenőrizhetjük, hogy épp merre jár.

Összegyűjtöttünk 3+1 olyan programot, amelyek a legnépszerűbbek ezen a területen, és többségük magyar nyelven is elérhető. Ezek nemcsak a laptopon vagy az asztali számítógépen használhatóak, hanem okostelefonon és tableten is. Ráadásul egyszerre több készüléket is képesek kezelni, így egy füst alatt az összes családi kütyüt az ellenőrzésünk alá vonhatjuk. Minden programnak van ingyenes demó verziója, de az összes funkció eléréséhez előfizetésre van szükség.

Norton Family Premier

Min működik? Windows, Android, iOS.

Mennyibe kerül? Min. 29,99 euro/év.

Ingyenes verzió? Van.

A Tom’s Guide pár nappal ezelőtt közzétett, legfrissebb tesztje szerint a Norton Family Premier a legjobb ilyen jellegű alkalmazás a piacon. A program számos lehetőséget kínál a szülőknek, és telepíthető tabletre, számítógépre, okostelefonra. Használatával nyomon követhető, hogy a gyerek mit csinál az interneten, és könnyedén kiszűrhetjük vele a veszélyes weboldalakat. Figyelmeztetést állíthatunk be azokra az oldalakra is, amiket nem akarunk letiltani, de azt se szeretnénk, hogy túl sokat időzzön rajta a gyerek. Mindenkinek létrehozhatunk egy saját profilt, és egyesével szabályozhatjuk, hogy mikor és mennyit időt tölthetnek a világhálón. Segítségével azt is nyomon követhetjük, hogy gyermekünk (pontosabban a telefonja) épp hol tartózkodik. Hátránya viszont, hogy az alkalmazások használatát egyedileg nem képes korlátozni.

shutterstock 306832862
Shutterstock

ESET Parental Control for Android

Min működik? Android.

Mennyibe kerül? Min. 5991 forint/év.

Ingyenes verzió? Van.

Androidos tabletekre és telefonokra ár-érték arányban a legjobb választás. Kiszűrhetjük vele a veszélyes weboldalakat, limitálhatjuk az interneten eltöltött időt, sőt azt is beállíthatjuk, hogy milyen alkalmazást és mennyi ideig használhat. Ezzel is ellenőrizhetjük, hogy merre jár a gyerek, személyre szabott zónákat jelölhetünk ki, és riasztást állíthatunk be, ha a zónát elhagyja. A gyerek telefonhívásait és a közösségi aktivitását ugyanakkor nem ellenőrizhetjük vele.

Qustodio

Min működik? Windows, Mac OS X, Android, iOS, Kindle.

Mennyibe kerül? Min. 54,95 dollár/év.

Ingyenes verzió? Van.

A Qustodio nagy előnye, hogy minden gyakori operációs rendszeren használható, hátránya viszont, hogy csak angol nyelvű, és egyben ez a legdrágább a felsorolt programok közül. Könnyű kezelni, szabályokat állíthatunk be az alkalmazások használatára vonatkozóan, és nyomon követhetjük, hogy merre jár. Ezenkívül láthatjuk a gyerek üzeneteit és a híváslistáját is, sőt még blokkolni is tudunk telefonszámokat.

A felügyelet nélküli internetezés különösen veszélyes
A felügyelet nélküli internetezés különösen veszélyesShutterstock

Windows Szülői Felügyelet

Min működik? Windows.

Mennyibe kerül? Semennyibe, az operációs rendszer része.

Ingyenes verzió? -

A Windows alapból rendelkezik olyan beállítási lehetőségekkel, melyekkel szabályozhatjuk a gyerek számítógépen eltöltött idejét. A gyerek részére először egy saját felhasználói fiókot kell létrehozni a számítógépen, majd beállíthatjuk a webhelyekre, alkalmazásokra és játékokra vonatkozó korlátozásokat. Limitálhatjuk a képernyő előtt eltöltött időt is, és nyomon követhetjük, hogy a gyerek mikor, mit és mennyi ideig csinált a számítógépen.

Figyeljünk oda a beállításokra!

Testreszabás nélkül a szűrőprogramok hatékonysága mindössze 30-40 százalék, ezért fontos, hogy szánjunk erre időt. A programok sok kulcsszóra alapból érzékenyek, de célszerű ezeket kiegészíteni, valamint a saját gyerekünk életkorának megfelelően beállítani. 

Nagyon sok szülő kvázi bébiszitterként tekint az okostelefonra vagy a tabletre, ami lefoglalja a gyereket, amikor épp nem ér rá vele foglalkozni, vagy amikor várakozni kell valahol. Naivitás azonban azt gondolni, hogy a mesenézős oldalon a gyerek biztosan nem fut bele például pornóba, iskoláskorban pedig már magától is rákereshet olyan szavakra vagy oldalakra, amik még nem neki valók. Ezért legyünk mindig elővigyázatosak, amikor olyan készüléket adunk a gyerek kezébe, amivel hozzáférhet az internethez!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek