Így teheted kiegyensúlyozottabbá a gyereket

Az online világból való ideiglenes kiszakadást jelentő hobbik és a kirándulások is pozitív hatással vannak a gyerekek önbecsülésére.

A gyerekek állandó, gyakran kényszeressé váló közösségi médiás jelenléte és az őket is egyre nagyobb mértékben érintő depresszió, szorongás, valamint az egyre gyakoribb öngyilkosságok közötti összefüggések miatt fontos hangoztatni a személyes kapcsolatok jelentőségét a Huffington Post szerint. Az alábbi néhány tipp segíthet kiegyensúlyozottabbá, és tudatosabb (okos) eszközhasználókká tenni a gyerekeket.

Kitartás

Azt senki nem mondja persze, hogy a készülékek betiltása a válasz, jó pár olyan jellemvonás létezik azonban, ami sokat javíthat a helyzeten. A kitartás és az állhatatosság például olyan értékek egy pszichológus szerint, amelyek hosszú távon is segíthetnek kiegyensúlyozottabbá tenni a gyerekeket. Az azonnali sikerre számító gyerekek sérülékenyebbek, érdemes tehát megértetni velük, hogy a csalódás és a kudarc olyan élmények, amikre szükség van ahhoz, hogy fejlődhessünk és képesek legyünk tanulni a hibáinkból.

Így teheted kiegyensúlyozottabbá a gyereket
Így teheted kiegyensúlyozottabbá a gyereketShutterstock

Önbecsülés

Természetesen normális, ha valaki kíváncsi az online visszajelzésekre és hozzászólásokra, a kimondottan a lájkokra és kommentekre fókuszáló gyerekek ugyanakkor könnyen túlzásba eshetnek, ami depressziós tünetek formájában is testet ölthet. Ajánlott az önbecsülésüket javító hobbik és tevékenységek kipróbálására bátorítani a lurkókat, ezek ugyanis csökkentik az online státuszukra vonatkozó visszajelzések jelentőségét.

Hála

Az sem árt persze, ha gyakran hangoztatják a szülők, mi az, amiért hálás lehet egy gyerek. Egy olyan légkörben, ahol nem csak az újabb és újabb sikerek hajkurászása a cél, hanem az adottnak tekintett, és az idővel elhomályosuló eredményeket is megtanulják értékelni a gyerekek, sokkal kiegyensúlyozottabb és derűsebb az élet.

Kifelé!

A szabadban töltött idő és az online világból való időleges kiszakadás is kifejezetten jó hatással van az önbecsülésünkre, a kirándulások és a kültéri sportok is segíthetnek tehát.

Személyes kapcsolatok

Online is lehet persze barátkozni, a hús-vér emberek közötti interakció azonban még mindig pótolhatatlan értéket jelent. Nem árt tehát jó példát mutatni, ha szeretnénk, hogy időnként a gyerekek is kikapcsolják a telefont, és inkább személyesen találkozzanak a barátokkal vagy a rokonsággal.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek