Mindössze 25 anya látja el a tej nélkül maradt budapesti kisbabákat

Folyékony arany - akár így is nevezhetnénk az anyatejet, mely már kis mennyiségben is nagyon jó hatással van a rászoruló csecsemők egészségére. Sajnos nagyon kevés magyar anya szánja rá magát arra, hogy összegyűjti a felesleges tejet, pedig még fizetnek is érte.

Bár európai viszonylatban Magyarországon viszonylag sokan és sokáig szoptatnak, a szakértők szerint még ezeken az arányokon is javítani kellene. Egy csecsemő számára a kizárólagos szoptatás (és így az anyatejes táplálás) az ideális 6 hónapos korig, és az a legjobb, ha hozzátáplálás mellett is, még 2 éves koráig szoptatja az anyja a gyermekét. Sajnos sokan vannak azok, akik különböző okokból kifolyólag nem tudnak szoptatni, számukra jelenthet segítséget a donor édesanyáktól származó anyatej.

Anyatejet hivatalos úton a már otthon lakó kisbaba a védőnőkön, illetve az anyatejgyűjtő állomásokon keresztül kaphat. Amennyiben a gyermekorvos indokoltnak látja, akkor receptre felírhatja az anyatejet, ezt Budapesten kerületekben kijelölt védőnői szolgálatokon keresztül, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Anyatejgyűjtő Állomásán lehet beváltani. Koraszülöttek és más kórházban ápolt csecsemők esetében a folyamatot a gondozó orvosok kezdeményezik.

Hiánycikk az anyatej
Hiánycikk az anyatejShutterstock

Ki kaphat anyatejet?

Ingyenesen juthatnak anyatejhez azok a kisbabák, akik koraszülöttként jöttek a világra, vagy kis súllyal születtek, illetve azok az érett újszülöttek, akik valamilyen táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban szenvednek vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességgel születtek, mert ebben az esetben az édesanyjuk hiába tudná őket szoptatni, nem lehet. Szintén díjmentesen kaphatnak anyatejet azok a csecsemők, akiknek az édesanyja fizikailag nem képes szoptatni, esetleg olyan betegségben szenved, vagy olyan gyógyszer szed, amit az anyatejjel átadhat a kisbabájának. Jogosultak azok a babák, akiknek az édesanyja gyakran tudatvesztéses állapotban van, esetleg pszichés betegsége miatt nem tud szoptatni, vagy a szoptatási időszakban meghalt, esetleg elhagyta gyermekét, tehát az örökbefogadott csecsemők is kaphatnak anyatejet.

Az igénylők köre sajnos sokkal magasabb, mint a donoroké. “Havonta körülbelül 25 anyától kapunk anyatejet, és egy édesanya átlagosan 4 hónapig donor. De addig adhatnak tejet, ameddig jól esik, ha valaki egy évig szeretné, akkor nagyon szívesen várjuk” - mondta Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Anyatejgyűjtő Állomásának vezetője. A kórház a kapott anyatejet körülbelül 50 otthon lakó kisbabának, valamint 9 kórháznak osztja szét. Ez a csecsemők kizárólagos tápláláshoz nem elég, ahhoz három-négyszeres mennyiségre lenne szükség.

Van, hogy a kapott anyatej a kisbabáknál csupán egyetlen étkezés kiváltására elegendő, de még így is rengeteget számít. “Magas az immunanyag tartalma, ami segít a különböző fertőzések leküzdésében, valamint a babák emésztésére is nagyon jó hatással van. Rendbe teszi a gyerekek pocakját, jól felszívódik, és lazább lesz a székletük” - mondta Tasi Zsuzsanna.

3 gyerek és 424 liter leadott anyatej

Mencser-Szalmási Andrea mindhárom gyermeke születése után összegyűjtötte, és a Heim Pál Anyatejgyűjtő Állomására juttatta el a felesleges anyatejet. Az első gyermekénél 54 litert, a másodiknál közel 164 litert, míg a harmadiknál 206 litert adott le, és ezen kívül még 3 kisbabának segített közvetlenül.

Hiánycikk az anyatej
Hiánycikk az anyatejShutterstock

“Az első gyermekemnél elkezdtem a fagyasztóba menteni a felesleget, de egy hónap múltán panaszkodtam a védőnőnek, hogy még mindig sok van, tele a fagyasztó... Ő ajánlotta, hogy adjam le. Kitöltöttük a papírokat, aztán jelentkeztem, elintéztem a szükséges vizsgálatokat, majd a leletek elkészülte után megkezdhettem a gyűjtést.”

Andrea elmondta, hogy a fejés alkalmanként 20-30 percet vett igénybe. Ezt megelőzte egy 5-10 perces bemosakodás, valamint utána a mellszívó elmosogatása, és naponta egyszer a sterilizálása. 

Bár a kórház hivatalosan nem szabályozza, hogy mit ehetnek a tejleadó kismamák, Andrea erre is odafigyelt. “Kerültem a puffasztó ételeket és az allergén élelmiszereket, illetve a tejtermékek fogyasztását fél literre minimalizáltam. Próbáltam a lehetőségekhez képest a lehető legtöbbet pihenni, mert kipihenten jobban tudtam üríteni. Vegyszerrel pedig igyekeztem nem érintkezni.”

Hogyan lehet valaki tejadó?

Ha valakinek túl sok tejet van, akkor a védőnőn keresztül jelezheti, hogy szeretne anyatejet adni. Bizonyos szűrések megléte elengedhetetlen, kell például HIV-teszt, székletvizsgálat a szalmonella, tüdőszűrés a TBC miatt - ezek az anyatejjel átadódhatnak, ezért van rájuk szükség. A szifilisz szűrést, vagy más néven Wassermann vizsgálatot még a terhesség alatt elvégzik a kismamáknál, így erre külön már nincs szükség. Ezeken kívül még egy bőrgyógyászati vizsgálat kell, és ha minden rendben van, akkor máris donor lehet az édesanya. Tasi Zsuzsanna elmondta, hogy minden vizsgálat elvégzésében segítenek, így akár már egy hét alatt meglehet minden szükséges eredmény.

A kórház az anyatejért hetente háromszor házhoz megy, de ha valaki szeretné, saját maga is beviheti a kórházba. Az anyáknak 2-3 naponta 200 millilitert kell leadniuk, és literenként 2700 forintot fizetnek nekik az anyatejért. Budapesten kívül az országban még 17 helyen működik anyatejgyűjtő állomás, ahol pedig nincs, ott a védőnők szervezik meg a háztól házig leadást. De az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is szükség van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra