Ösztönösen tudjuk, hogyan kell megnyugtatni a síró babát

Amikor a baba sír, szinte ellenállhatatlan a késztetés, hogy felvegyük, és elkezdjünk vele sétálgatni. Általában ez be is válik, de vajon miért?

Az anyákat gyakran kínozza a kérdés: vajon jól csinálom a dolgomat? A síró kisbabával például ösztönösen felállunk, és elkezdünk vele mozogni, ringatjuk, amire a baba megnyugszik. Ez pedig nem véletlen, írja a Motherly. Kutatók ugyanis már igazolták, hogy ennek nagyon mélyre nyúló gyökerei vannak, és a jelenség nemcsak az embereknél, de az állatvilágban is megfigyelhető.

A hat hónaposnál fiatalabb kisbabák a sétáló anyjuk kezében megnyugszanak, abbahagyják a hadonászást és a sírást, valamint a szívverésük is lelassul, szemben azokkal a gyerekekkel, akiket az anyjuk ülve vesz kézbe, állapították meg egy még 2013-ban publikált vizsgálatban. A kutatók azt is megnézték, hogy milyen hatással van a síró kisegerekre az, amikor az anyjuk gyengéden a szájába veszi, és felemeli őket, és megállapították, hogy az eredmény ugyanaz: abbahagyták a kalimpálást, a sírást, és lassult a szívverésük. 

shutterstock 558109093
Shutterstock

A jelenség, hogy a kölyök hordozás közben lemerevedik, más állatoknál, például macskáknál, oroszlánoknál és patkányoknál is ismert, de ez volt az első alkalom, hogy a belső állapotokat kísérletekkel összehasonlítsák az emberével.

A felvétellel párosuló megnyugvás tehát sokkal mélyebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Nyugodtan hallgassunk hát az ösztöneinkre, mert sokszor nagyon jól megsúgják, hogy mit is kellene tennünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek