18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kevesebb a szex, és az sem olyan, mint azelőtt. Mi változik a gyerek után?

Nagyjából feleannyit szexelnek a gyerekes szülők, mint szülés előtt, és gyakran a szex minősége sem a régi. Az okok részben a megváltozott önképben, részben pedig a hormonális változásokban rejlenek.

Akár szeretnéd, akár nem, a gyerek érkezése után az életed megváltozik. Sok örömteli pillanattal gazdagodnak a mindennapok, de közben ott lesznek az álmatlan éjszakák és a vigasztalhatatlan sírások. Ezek akarva és akaratlanul is kihatnak a szexuális életre, hiszen nehezebb lesz megtalálni az alkalmat, és akkor is jó eséllyel sietni fogtok, hogy nehogy félbe kelljen hagyni az ébredező gyerek miatt. Az is lehet, hogy sikerül időben letenni aludni a babát, de olyan hullafáradt leszel, hogy inkább az alvást választod szex helyett. 

Az amerikai Leesa matracgyártó cég közel ezer szülő megkérdezésével készített egy felmérést arról, hogyan változott meg a szexuális életük a gyerek születése után. A Fatherly beszámolója szerint pedig a kegyetlen valóság az, hogy sokkal kevesebb lesz a szex, mint korábban. 

Nem meglepő módon a nők azok, akik nagyobb arányban nincsenek megelégedve a szülés utáni szex minőségével (47% elégedetlen a férfiak 43%-ával szemben), hiszen a terhesség és a szülés nagy hatással van a testükre. A termelődő oxitocin miatt az intimitás jellemzően átirányul az apáról a gyerekre, ezenkívül sokan másképp látják a megváltozott anyatestet, ami gátlásokat okozhat a nőkben és férfiakban is. Ezt pedig csak tetézi az állandó fáradtság.

A gyerek megszületése új rendszert alakít ki az ágyban is
A gyerek megszületése új rendszert alakít ki az ágyban isFotó: Shutterstock

A szexuális vágy változásában sokkal látványosabb az eltérés a nemek között. Míg a férfiaknak csupán 30 százaléka válaszolta, hogy csökkent a vágy, addig a nők 61 százaléka mondta azt, hogy nem kívánja úgy a szexet, mint korábban. A férfiaknál 18, a nőknél 11% volt azok aránya, akiknél a szülés után pozitív volt a változás.

A válaszadók többsége a gyerek előtt havonta 19-szer szexelt, utána pedig csak 10-szer. Akiknél csökkent, azoknak az 57 százaléka nem elégedett a változással, 21 százalékuk pedig közömbös ezzel kapcsolatban. Míg ahol több a szex, ott közel 80% örül a növekedésnek.

A jelenleg még gyermektelen párok tehát jól teszik, ha felkészülnek a változásra, és nem kell kétségbe esni, ha nincs annyi szex, mint amikor kettesben éltek. A gyerek születésével egy új, hármas rendszer jön létre, rengeteg változással. Egyszerre alakulunk mi magunk, a párunk rólunk alkotott képe, és a kettőnk egysége, hogy az új rendszer részeként működjön tovább.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.