Így válassz altatózenét a gyereknek

Egy jól megválasztott zene segít a babának ellazulni, és hasznos eleme lehet az esti rituálénak. Ellenkező esetben azonban több problémát okoz, mint amennyit segít.

Vannak babák, akik könnyedén elalszanak, míg másoknál ez nehézkesebb, és a szülő sétálgatva, altató zene mellett próbálja álomba ringatni a kisbabáját. A zene fontos eleme lehet az altatásnak, mert ha mindig ugyanazt hallgatjuk esténként, akkor a baba egy idő után összekapcsolja a dallamot az alvással. A nem megfelelő zene viszont alvásproblémákat okozhat.

Dr. Lynelle Schneeberg alváskutató, a Yale Egyetem orvosi karának professzora szerint már eleve a zenéhez történő hozzászoktatás sem szerencsés - írja a Fatherly. Ha ugyanis a baba hozzászokik, hogy minden este ugyanarra a zenére alszik el, akkor az egész altatás függővé válik ettől a zenétől. Akkor is, ha épp nyaral a család, vagy ha a nagymamánál van az unoka. Tehát az altatónak minden helyzetben kéznél kell lennie.

Az alvásnál fontosak azok a körülmények vagy stimulusok, amiket a baba is elő tud idézni, így ha éjszaka felébred, akkor egyedül is el tud lazulni, és képes visszaaludni. Mert ha a baba például szoptatás közben vagy az anyja ölében aludt el, és utána kerül be a kiságyba, akkor ha kicsit megébred, ugyanezeket fogja keresni. De mivel nem találja, sírni kezd. Schneeberg szerint ezért az a legjobb, ha a baba úgy tanul meg elaludni, hogy minél kevesebb ilyen mankóra legyen szüksége. 

shutterstock 485728384
Shutterstock

Ez nem jelenti azt, hogy a zenének nincs helye az esti rituáléban. A kutató szerint azok a lágy dallamok a legjobbak, amikben nincs intenzív változás a hangerőben és a tempóban, ellenkező esetben ugyanis csak élénkebbé teszik a babát. Schneeberg altatódalokat, klasszikus zenét vagy a liftekben hallhatóhoz hasonló dallamokat javasol, és lényegesnek tartja, hogy a zenét még elalvás előtt kapcsoljuk ki.

Ha valami miatt a lakásban túl nagy az alapzaj, és ez akadályozza az elalvást, akkor a szakember szerint egy fehér zajt kibocsátó gépet érdemes beszerezni. Ezek a babanyugtató készülékek ahhoz hasonló hangokat játszanak le, mint amilyet például a porszívó vagy a hajszárító. Fontos azonban, hogy ezeknek egész éjjel menniük kell, mert ha egy idő után kikapcsol, akkor arra ugyanúgy felébredhet a baba.

Schneeberg arra vonatkozóan már nem adott tanácsot, hogy hogyan tanítsuk meg a kisbabát az elalvásra. Többféle alvástréning létezik, van, ahol bizonyos időközönként megyünk be a még éber, és valószínűleg síró gyerekhez, más esetben fokozatosan vonjuk ki magunkat az altatási procedúrából. Egy korábbi ausztrál kutatás szerint ezeknek hosszú távon nincsenek káros hatásuk a gyerekre nézve, de felmerül a kérdés, hogy valóban tudnia kell egy kisbabának egyedül elaludni? Sokat számít, hogy milyen korú gyerekről beszélünk, de egy pár hónapos csecsemő részéről teljesen normális az igény, hogy minél közelebb legyen az anyjához. Ezért mielőtt bármilyen sírni hagyós alvástréningbe kezdünk, mérlegeljünk, hogy valóban az-e a legjobb megoldás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek