Ezért nem érdemes túl sok játékkal elhalmozni a gyereket!

Szülőként hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy túl sok játékkal halmozzuk el a gyereket, hogy ne unatkozzon, túl sok különórára járatjuk, hogy megfelelő fejlesztésben részesüljön, és túlzásba visszük az aggódást is a biztonsága miatt. Pedig jobban járnánk mi is és a gyerek is, ha rendet raknánk a káoszban, és egyszerűsítenénk az életünkön.

A gyereknevelés során elkövetett túlzások nemcsak a szülő számára fárasztóak, de a gyerek kreativitására nézve is károsak. Az irányításmániás és túl nagy elvárásokkal rendelkező szülők (ők az úgynevezett tigrisanyák) gyerekeinél például gyakrabban jelentkezik depresszió, ingerültség és szociális zavarok. Eközben pedig a brit szülők háromnegyede azt mondja, hogy nem ér rá esti mesét olvasni a gyerekének.

Túlságosan elfoglaltak lettünk, és a gyerekünk idejét is betáblázzuk, ahelyett, hogy hagynánk gyereknek lenni. Pedig ha leegyszerűsítenénk a világát, akkor jobban megélhetné a jelen pillanatokat, és valóban kibontakozhatna a kreativitása, írja a Green Child Magazine a minimalista gyereknevelést bemutató cikkében.

Ne félj attól, hogy unatkozni fog!

A csendes, önálló játék során is fejlődik a személyisége, mert így van lehetősége a befelé fordulásra, az önreflexióra. Engedjük meg, hogy ő döntse el, hogy mit szeretne csinálni! Persze ez nem jelenti azt, hogy hagyjuk egész nap tévét nézni, de adjunk neki több szabadidőt, és hagyjuk, hogy kiválassza, mit szeretne játszani. Csak jót teszünk azzal, ha megengedjük, hogy részben ő irányítsa az életét. Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének, és abban bízik, hogy majd sikeres felnőtt lesz belőle, de ehhez az is kell, hogy ő megismerje saját magát és a határait.

Engedd szabadon játszani a gyereket!
Engedd szabadon játszani a gyereket!Shutterstock

Ne te urald a játékidőt!

A rajzolás, babázás, legózás mind kiváló lehetőség arra, hogy a gyerek kicsit kikapcsoljon, valamint szabadjára engedje az érzéseit és a kreativitását. Ha folyamatosan irányításunk alatt tartjuk a játékot, akkor aláássuk a függetlenségét, és meggátoljuk, hogy szórakoztassa saját magát. A szabad, kötetlen játék a gyerek számára a legjobb fejlődési lehetőség, bármennyire is haszontalannak tűnhet felnőtt szemmel.

A gyerekek sokkal kreatívabbak és jobban használják a fantáziájukat, ha kevesebb játékkal vannak körülvéve. Ezért a minimalista gyereknevelés jegyében első körben válogassuk át a játékokat. Egy részüket dobozoljuk be, de ne dugjuk el túlságosan, mert érdemes néha cserélgetni az elöl lévő játékokkal.

Lomtalanításra fel!

A saját mentális egészségünk érdekében is érdemes eltüntetni a lakásban lévő felesleges holmikat. A selejtezésre számos módszer létezik, elsőként keressük meg azt, ami a legközelebb áll hozzánk, majd lássuk neki. Kijelölhetünk egy külön helyet vagy helyiséget azoknak a dolgoknak, amiket már nem használunk, de nem szeretnénk megválni tőlük, mert később még szükségünk lehet rájuk. Ide tehetjük például a ritkán használt konyhai gépeket, a párásítót, amit csak télen veszünk elő, vagy a terhesruhákat, ha a későbbiekben még szeretnénk babát.

Jó hatású az is, ha technológia mentes zónákat vezetünk be az otthonunkban. Gondoljuk át, a lakás melyik helyiségében töltjük el a legtöbb időt, és az egész szobára vagy a szoba egy részére vezessük be a kütyümentességet.

A minimalizmus mindenkinek mást jelent. Van, akinek csak annyit, hogy megszabadul a felesleges tárgyaktól, másnak pedig a tökéletesen hófehér falat a keményfa padlóval. De egy vagy több gyerekkel a háztartásban ez nem ennyire egyszerű. Nyugodtan használhatunk a gyerekszobában színeket és burkolatot a falakon, miközben nem fullasztjuk bele a gyereket a rengeteg játékba. A megfelelő tárolók nagyon fontosak, mert egy jó nagy fedeles, fonott kosár például kiváló búvóhely lehet a plüssállatoknak, a görgős ládák vagy a zsákként összehúzható játszószőnyegek pedig elrejthetik a sok apró építőkockát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek