A magyar apák fele otthon maradna a gyerekével. Csak az a fránya pénz...

Érdekes eredménnyel végződött az SOS Gyermekfalvak online felmérése, amely szerint minden második apa szívesen otthon maradna gyesen a gyerekével, de sokszor épp az anyagi okok miatt nem tehetik azt meg. Van ugyanakkor egy jelentős tömeg, amely szerint a gyereknek az anyja mellett a helye az első években. Az SOS Gyermekfalvak apákat kérdezett az apaságukról.

Országos felmérésében ezer apát kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak arról, hogy mennyire elégedettek a gyerekükkel töltött idővel, és hogyan vesznek részt a gyereknevelésben. A felmérés szerint minden második férfi úgy gondolja, hogy megfelelően kiveszi részét a háztartásban, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével. A válaszadók 14 százaléka éppen valamilyen gyermekgondozási támogatáson volt otthon a gyerekével (TGYÁS-on, GYED-en vagy GYES-en), ugyanakkor szívük szerint ennél jóval többen töltenének hosszabb időt a gyerekkel: minden második apa szívesen maradna otthon a kicsivel.

Sokszor a pénz miatt nem maradnak otthon az apák

A felmérés szerint azok közül, akik nem maradnának otthon valamilyen gyermekgondozási segélyen, a leginkább visszatartó ok, hogy túl nagy anyagi megterhelést jelentene a családnak az apa fizetésének kiesése, illetve a férfi úgy érzi, munkája miatt nem engedheti meg magának. A megkérdezett apák 31 százaléka viszont azért nem maradna otthon a gyerekkel, mert úgy gondolja, egy gyereknek az anyja mellett a helye az első években.

A fürdetés apáé, addig anya pihen.
A fürdetés apáé, addig anya pihen.Shutterstock

Saját bevallásuk szerint a háztartásbeli feladatok közül legtöbben a bevásárolni szeretnek (85%), ezt követi a főzés és a rendrakás (60%), de a felmérés eredménye szerint minden második apa szívesen elmosogatást és ki is takarít. A Dívány korábbi felmérése is hasonló eredményt hozott, azt mutatta, hogy a házimunka terhei megoszlanak, de azért van még hova fejlődni. 

A gyerekek körül teendők közül leginkább a fürdetést (87%), a közös sétát  (81%) szeretik az apák, de sokan szeretnek altatni (75%) és a pelenkázni is (66%). Az apák 61 százaléka szeret sportolni a gyerekével, az öltöztetésben pedig 58 százalékuk vesz részt szívesen.

Az SOS kíváncsi volt arra is, mennyire számít a férfiaknak a születendő gyerek neme. A megkérdezettek 52 százalékának mindegy volt, hogy fia vagy lánya születik, 28 százalék szeretett volna egyértelműen fiút, 19 százalék pedig lányt.

Terhesnek lenni, szülni, szoptatni? Nem, köszi!

És mi az a természetből adódó női feladat, amit ha tehetnék, a férfiak is átvállalnának? - ezzel kapcsolatban néhány viccesebb kérdést is feltett a férfiaknak az SOS. Az apák 28 százaléka a várandósság átvállalásával tehermentesítené az anyákat, ha lehetne, 23 százalék a szoptatást, 20 százalék a szülést is bevállalná. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy sem a várandósságból, sem a szülésből, sem a szoptatásból nem szeretne részt vállalni.

Nem csak a szülés körüli teendők osztják meg az apákat, de az apaság megünneplése is. Az apák fele szeretné, ha az apák napját is ünnepelnék az óvodában, iskolában, nemcsak az anyák napját.

Az apai minta kicsi kortól meghatározó
Az apai minta kicsi kortól meghatározóShutterstock

Az apák meghatározó szerepét a családban mutatja az is, hogy a megkérdezett férfiak 62 százaléka a saját apját tartotta a férfi mintának, akire gyerekként felnézett. A nagyapák is fontosak ugyanakkor a fiúgyerekek életében, az apák 32 százalékánál ők is hozzájárultak a követendő férfi mintához a kisfiúk szemében, a megkérdezettek 5 százalékánál pedig a tanárok is betöltötték ezt a funkciót. A válaszadók 17 százaléka vallotta, hogy megfelelő férfi minta nélkül nőtt fel.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott az apák szerepe a családban a gyermekvédelemben is. Az SOS Gyermekfalvakban is egyre többször jelentkezik olyan pár nevelőszülőnek, ahol az apa is aktívan szerepet vállal a nevelőszülői család életében. Az is előfordul, hogy a férfi válik hivatalosan nevelőszülővé és marad otthon a gyerekekkel. A nevelőszülőség még mindig női szakmaként él az emberek fejében, pedig férfiak is lehetnek nevelőszülők, ahogy az sem kizáró ok, ha valaki egyedülálló” – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

Az SOS Gyermekfalvak 134 országban van jelen, Magyarországon Kecskeméten, Orosházán és Kőszegen működnek gyermekfaluk. A főként adományokból működő közhasznú alapítványnál 80 nevelőszülő gondoskodik 400 gyermekről. Az SOS folyamatosan várja nevelőszülők jelentkezését, férfiakét és nőként, házaspárokét és egyedülállókét egyaránt.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek