Mindenkiről én gondoskodom, közben pedig teljesen megfeledkezem magamról

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni saját magunkról, miközben mindenkiről mi gondoskodunk. Pedig pihenni muszáj, mert ha időnként nem töltődünk fel, akkor annak épp a család látja kárát.

Anyaként az életünk sokszor másról sem szól, csak hogy áldozatot hozunk másokért. Feláldozzuk a szabadságunkat, a karrierünket, az ennivalónkból az utolsó falatot vagy éppen a kedvenc tévéműsorunkat. De amikor hagyjuk, hogy a család minden energiánkat elszívja, mindenkivel rosszat teszünk, ezért fontos, hogy néha saját magunkkal is törődjünk. A Motherly nyolc pontba szedve összegyűjtötte, mire figyeljünk, ha szeretnénk megőrizni a mentális és fizikális egészségünket.

#1 Vedd észre, ha szükséged van valamire!

Fogadd el, hogy neked is vannak szükségleteid. Neked is jár a törődés, és jó példát mutatsz a gyerekeidnek, ha azt látják, megkapod, amit érdemelsz.

Hallgasd meg a tested, hogy mire lenne szükséged! Lehet, hogy egyszerűen csak kimerültél, lehet, hogy neheztelsz valakire valamiért, vagy úgy érzed, kezded elveszíteni az irányítást.

#2 Ne te cipeld mindenki terhét!

Ismerd fel, hogy milyen sokat teszel másokért, és engedd el, amit lehet! Az természetes, hogy a gyerekek életét te szervezed, de a férjed unokatestvérének a házassági évfordulóját már nem biztos, hogy neked kell észben tartanod.

#3 Legyen meg a támogató háttér!

Bizonyos helyzetekben életmentő lehet, ha van valaki, akinek ki tudod önteni a lelked. Üzenhetsz a barátnődnek, dühönghetsz a férjednek, vagy akár létrehozhatsz egy titkos online közösséget a kismama barátnőiddel, ahol panaszkodhatsz, és ahol erőt adhattok egymásnak. De ettől még a barátokkal való személyes találkozás nagyon fontos, és egy közös este nagyon jó hatással lehet a hangulatodra.

#4 Kérj segítséget!

Nehéz beismerni, ha nem tudunk egyedül leküzdeni egy akadályt, de nem szégyen segítséget kérni. Bátran fordulj a barátaidhoz, így nem csak az adott problémára találhatsz megoldást, de lelki támogatást is kapsz.

#5 Vegyél részt a helyi közösség életében!

Igen, persze, nagyon elfoglalt vagy, és semmi időd nincs rá, de ettől még érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy teljesen feltöltődsz majd tőle.

Pihenj, ha arra van szükséged!
Pihenj, ha arra van szükséged!Shutterstock

#6 Legyen, amikor csak rá figyelsz!

Bármi is történjék, minden nap fixen különíts el időt arra, hogy a gyerekeiddel foglalkozz! Tedd félre a szülői szerepet, és figyelj rájuk, hallgasd meg őket! Mindegy, hogy játszatok, összebújtok a kanapén, vagy megkérdezed tőle, hogy hogy van, a lényeg, hogy kapcsolódjatok. Így közelebb kerültök egymáshoz, és te is jobb szülőnek érzed majd magad.

Ugyanígy legyen meg a helye annak is, amikor higgadtan megbeszélitek a komoly, feszültséget szító témákat. Például, hogy miért nem bulizhat hajnalig a barátaival.

#7 A szeretet végtelen, de a türelem és az energia nem az

Teljesen valószerűtlen azt elvárni valakitől, hogy állandóan türelmes legyen, és nem is akarunk stepfordi feleségek lenni. A dühöt nem kell elnyomni, inkább mutassuk meg a gyerekünknek, hogy mit kezdjen az érzéseivel. Mondjuk ki hangosan, hogy dühösek vagyunk, mondjuk el, hogy mi a baj, aztán vegyünk pár mély levegőt, és ha kell, vonuljunk el egy kicsit. De mindezek ellenére is elszakadhat a cérna. Mindannyian emberek vagyunk, bocsássunk meg magunknak, és lépjük tovább!

#8 Engedd ki a gyeplőt a kezedből!

Nem kell mindent neked irányítani. A gyerekek önálló személyiségek, önálló gondolatokkal, szívvel és motivációval. Csak terelgethetjük őket és korlátokat állíthatunk fel, de nem javíthatjuk meg őket. Meg kell tapasztalniuk a cselekvéseik következményeit, és sokkal jobban tanulnak majd a saját hibáikból, mint a mi kiselőadásainkból.

Végül: törődj magaddal! Úgy beszélj magadhoz, ahogy a gyerekeiddel vagy a barátaiddal teszed. Ne azt kérdezd magadtól, hogy “Mi bajod van?!”, hanem azt: “Mire lenne szükséged?”

Oszd meg másokkal is!
Mustra