Napokig megmarad az anyatejben a marihuána hatóanyaga

Bár azt pontosan még mindig nem tudjuk, hogy milyen hatással van a kisbabák fejlődő agyára a marihuána hatóanyaga, az már kiderült, hogy fogyasztás után még napok múlva is kimutatható az anyatejből. Vagyis a kisbaba is kap a pszichoaktív THC-ből.

Noha a marihuána a világ nagy részén tiltott dolog, az Egyesült Államokban már 9 államban (valamint Washingtonban) is rekreációs drognak számít, és legálisan hozzáférhető. Ezeken a helyeken a fogyasztása folyamatosan növekvő mértéket mutat, Kaliforniában például 2009 óta megduplázódott a felhasználók száma, akik között szoptató nők is vannak.

Máig nem tudunk pontosat arról, hogy milyen hatással van a kisbabára az anya marihuána-fogyasztása. Amikor egy amerikai gyerekorvos ezzel a kérdéssel szembesül, akkor mérlegelnie kell, mert ha az anyák úgy érzik, választaniuk kell, akkor félő, hogy a gyerek lesz a vesztes, és így nem részesül azokban az előnyökben, amikkel amúgy a szoptatás jár, írja a Science Alert.

Christina Chambers, a San Diego-i Egyetem kutatója és kollégái 50 marihuánát fogyasztó és szoptató nő anyatejét elemezték a fűfogyasztás után, és az eredmények megdöbbentőek voltak. A marihuána pszichoaktív hatóanyaga, a THC ugyanis akár a fogyasztás után 6 nappal is kimutatható volt.

shutterstock 1071265403
Shutterstock

Azt nem tudni, hogy a THC milyen hatással van a kisbabákra, de mindenesetre aggasztó, hogy egy drog aktív komponense ilyen sokáig jelen van az anyatejben. Vannak olyan feltételezések, amelyek azt mondják, hogy jótékony hatású, és ez vélhetően igaz is az alkalmi felnőtt fogyasztókra. De a még fejlődő idegrendszerű kisbabák esetében a kutatók elővigyázatosságra intenek.

Chambers és kollégái eredményeiket az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia lapjában, a Pediatrics folyóiratban publikálták. Hatására a szakmai kollégium új ajánlást adott ki a terhesség és szoptatás alatti marihuána-fogyasztással kapcsolatban, amelyben az áll, hogy a lehetséges veszélyek miatt semmilyen marihuánából készült termék fogyasztását nem javasolják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra