Futás: vegyél vissza néha a tempóból, jobban fog menni!

Nemcsak az egészséged, de a teljesítménynövelés szempontjából is fontos, hogy időnként visszavegyél a tempóból.

Mind a hobbifutók, mind a maratonisták profitálhatnak abból, ha nem minden egyes edzésük a legjobb teljesítmény felülmúlásáról szól. Már mondjuk is, miért. 

1. Fokozza a véráramlást és az oxigénfelhasználást

Aki fejlődni akar, annak arra kell törekednie, hogy egyre nagyobb távokat, illetve egyre jobb időt fusson, ahhoz azonban, hogy valóban kihozhassuk magunkból a maximumot az intenzív edzéseken, szükség van „laza” futónapokra is. „A könnyed futások elősegítik a sejtlégzésben és az energiatermelésben kulcsszerepet játszó mitokondriumok képződését, valamint a hajszálerek keringésének stimulálása révén több vért juttatnak az izmokba, minek következtében javul az izmok oxigénfelhasználása. Ha nem építünk be lazább napokat az edzéstervünkbe, akkor sokkal nehezebb lesz optimalizálni a komoly erőfeszítést igénylő edzésnapokat” – magyarázza Dan Bergland sportfiziológus.

Edzhetsz keményen minden második nap, ha a hét többi napján aktív pihenésként kocogsz vagy valamilyen kímélő keresztedzést végzel, például úszol vagy pilatesezel. A lényeg, hogy hetente legalább egy, de inkább két napot adj a testednek a felépülésre, vagyis arra, hogy izomzatod feltöltse az energiaraktárait, és a terhelés hatására keletkezett mikrosérülések kellőképpen regenerálódjanak. 

2. Tovább fogsz élni

Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és elegendő, pihentető alvás – ez a három alappillére testi-lelki jóllétünk kialakításának és megőrzésének. Mint az a kutatásokból kiderül, a rendszeres futás – a mozgásszegény életmódhoz képest – 25–40 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát, egy 2015-ben, a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint pedig a következetesen végzett lassú vagy mérsékelt tempójú futás ebben a tekintetben még ideálisabb, mint a megterhelő futás.

Bármi is a célunk a futással, a legfontosabb szempont az egészségünk megőrzése kell legyen
Bármi is a célunk a futással, a legfontosabb szempont az egészségünk megőrzése kell legyenPlume Creative / Getty Images Hungary

Nem kell tehát maratoni távokra gyúrni ahhoz, hogy élvezzük a mozgás jótékony hatásait, sőt a legfontosabb szempont az egészségünk kell legyen, azt pedig csak akkor tudjuk megőrizni, ha nem toljuk túl az edzést minden egyes nap. Abból ugyanis komoly bajok lehetnek. 

3. Elkerülöd a totális kimerülést és a túlhajszoltsággal járó egyéb panaszokat

Ahhoz, hogy megelőzd a kiégést és a kellemetlen sportsérüléseket, fegyelmezetten és következetesen kell edzened, ez azonban nem azt jelenti, hogy mindig adj bele apait-anyait. Ha ugyanis minden egyes edzés alkalmával százszázalékos vagy annál is jobb teljesítmény elérésére törekszel, és nem hagysz időt a szervezetednek a regenerálódásra, akkor előbb-utóbb teljesen le fogsz merülni, testileg és szellemileg is, és akkor vagy alulteljesítesz majd a nagy megmérettetésen, amire hónapokig készültél, vagy el se jutsz odáig, mert a túlhajszolásból adódó legyengülés vagy sérülés miatt leszel kénytelen hosszabb pihenőt tartani. Jobban teszed tehát, ha a nemcsak a rövid távú célokra fókuszálsz, hanem egy kicsit távolabbra tekintesz és alaposan átgondolod, hogy mit miért is teszel.

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra