Saját testsúlyos edzés: a kezdők 3 leggyakoribb hibája

A lelkesedés jó dolog, de nem a nonstop maximális fordulatszámon pörgés a titka annak, hogy a legtöbbet hozd ki az edzéseidből.

Ha szeretnéd, hogy igazán hatékonyak legyenek az edzéseid, akkor először is győződj meg arról, hogy nem követed el azt a három alapvető hibát, amire a Calisthenic Movement is felhívja a figyelmet. A folyamatos fejlődés és teljesítménynövelés érdekében kezdőknek és haladóknak is érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

#1 Kapkodsz

A gyenge ízületi stabilizáció egyértelműen a helytelen testtartásban nyilvánul meg. Ennek elsődleges oka a túl gyors, illetve hanyag gyakorlatvégzés: az elsietett mozdulatsor ugyanis a minőségi izommunka, és ezáltal a megfelelő ízületi stabilizáció rovására megy.

Nagyon könnyű például a húzódzkodás második szakaszában úgy „csalni”, hogy egyszerűen a gravitációra bízzuk a munkát – ahelyett, hogy kontrollálva a mozgást, szép lassan ereszkednénk vissza. Márpedig így esélyünk sincs arra, hogy megfigyeljük, hogyan boldogulnak a mozgássorral az izmaink és ízületeink.

A kapkodás mellett az sem jó ötlet, ha kezdőként túl nehéz, haladó szintű gyakorlatokkal vagy túl nagy súlyokkal próbálunk eredményesebbek lenni. Ha azt veszed észre, hogy egy bizonyos gyakorlatot nem vagy képes helyesen kivitelezni, akkor vissza kell ugranod az alapokhoz. Ha azok már tökéletesen mennek és kellőképpen megerősítettek ahhoz, hogy nehezíts a feladaton, akkor bátran próbálkozhatsz nagyobb kihívást jelentő gyakorlatokkal is.

#2 Kihagyod a leglényegesebb részt, az előkészítő fázist

A történetmesélésben jól bevált eszköz az in medias res, a sportban azonban kevésbé hasznos, sőt, kimondottan ártalmas lehet az előkészítő fázis kihagyása – különösen akkor, ha nem vagy hozzászokva a rendszeres mozgáshoz.

Kerüld a túl nehéz, túlságosan megerőltető gyakorlatokat, és ne egy haladó sportoló edzésprogramját próbáld mindjárt követni. Az ideális előkészítő szakasz egyszerűbb gyakorlatok nagyobb ismétlésszámmal történő kivitelezéséből áll, ami az izmok és ízületek számára is csekélyebb terhelést jelent.

Egyszerűbb gyakorlatok, nagyobb ismétlésszám
Egyszerűbb gyakorlatok, nagyobb ismétlésszámSáfár Zsófia / Dívány

Minél nagyobb ellenállást alkalmaz egy kevésbé edzett ember, annál nagyobb eséllyel keletkeznek mikrosérülések az izmaiban, ami lényegesen lelassítja a regenerálódást és ezáltal a fejlődés folyamatát is.

Nagyon fontos a különböző ízületek megfelelő mobilizálása, például a kézenállás vagy a fekvőtámasz gyakorlása előtt a csuklóízületek felkészítése az extrém terhelésre. De még az olyan alapvető mozgások megkezdése előtt is ajánlott az ízületek alapos hozzászoktatása a terheléshez, mint a guggolás.

#3 Ami a csövön kifér 

Az eltökéltség és lelkesedés jó dolog, de kezdőknek nem ajánlott minden egyes gyakorlatot, szettet vagy edzést orrvérzésig nyomni. Annak is eljön majd az ideje, hogy apait-anyait beleadj, de ahhoz először is fel kell készítened az inaidat, az ínszalagjaidat és az ízületeidet azokra a mozgásokra, amikhez nincsenek hozzászokva, valamint meg kell tanulnod helyesen és biztonságosan kivitelezni a különböző gyakorlatokat, ha nem akarsz lesérülni. A túledzés egyik leggyakoribb jele az állandó izomfájdalom, amit ha szeretnél elkerülni, akkor érdemes a kevesebb több elvének betartására törekedni, és fokozatosan növelni a gyakorlatok nehézségét és intenzitását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek