Úgy tűnik, semmi haszna a fehérjeturmixnak edzés után

Edzés után fehérjét kell inni ahhoz, hogy az izmaid regenerálódhassanak? Egy friss kutatás cáfolja ezt a közkeletű vélekedést.

Sokan azt javasolják, hogy egy megerőltető konditermi edzést követően igyál fehérjeturmixot, ami segít az izmok helyreállításában és az izomépítésben. Az egyesült királyságbeli Lincoln Egyetem munkatársai azonban egy nemrég publikált tanulmányukban – melyet a Healthline szemlézett – úgy találták, semmivel sem nyújtanak nagyobb segítséget az izmok regenerálásához a fehérjekoktélok, mint a cukros sportitalok és más folyadékok.

Nincs különbség a fehérjeturmix és a sportitalok között

A kutatásba harminc, 20 és 30 év közötti férfi önkéntest vontak be, akik mindegyike legalább egyéves rutinnal rendelkezett az izomépítő tréning terén. A résztvevőket három csoportra osztották: egy részüknek tejsavófehérje-hidrolizátumot, vagyis klasszikus fehérjekoktélt, másoknak tejes fehérjeturmixot, míg a harmadik csoport tagjainak ízesített sportitalt kellett fogyasztaniuk edzést követően. Mindhárom csapat tagjainak ugyanazt a kutatók által előírt, intenzív fizikai igénybevételt jelentő edzést kellett végigcsinálniuk.

Nem használ a fehérjeital edzés után
Nem használ a fehérjeital edzés utánStarcevic / Getty Images Hungary

A résztvevők testi állapotát, izomerejét és izomműködését edzés előtt és után is megmérték a kutatók, többek közt olyan gyakorlatok segítségével, mint a medicinlabda-dobás és a guggolásból felugrás. Emellett az alanyoknak edzés előtt és után is meg kellett mondaniuk, hogy egy 0 és 200 közötti skálán mennyire éreznek izomlázat.

A vizsgálatok semmilyen eltérést nem találtak a három csoportba tartozó személyek izmainak állapota között az edzést követően. A résztvevők mindegyike jócskán megnövekedett izomlázról számolt be, és kevésbé eredményesen volt képes teljesíteni a tornafeladatokat, mint az edzést megelőzően. Ez azt bizonyítja, hogy a fehérjekoktél semmivel sem segíti jobban az izmok regenerálódását, mint az egyszerű, szénhidrátokban, főként cukorban gazdag sportitalok.

Kétségbe lehet vonni az eredményeket

A kutatásba természetesen számos ponton bele lehet kötni. Igen kisszámú résztvevő bevonásával készült, akik saját maguk jelentették, mennyire érzik leterhelve magukat. Nem volt továbbá kontrollcsoport, akik egyszerű csapvizet ittak volna, így a kutatók nem kaptak képet arról, hogy vajon a különböző, tápanyagban dús italok egyáltalán jobban segítik-e az izomregenerációt, mint a sima víz. Végezetül, a kutatás csupán azt vizsgálta, hogy közvetlenül a testmozgás után milyen hatásai lehetnek a különböző italoknak, a későbbi, hosszabb távú hatásokkal nem foglalkozott.

Dr. Thomas Gee, az egyetem sporttudományi karának munkatársa, a tanulmány első szerzője szerint a fehérje természetesen nagyon fontos az izomépítés szempontjából, a kérdés azonban jóval bonyolultabb annál, mint hogy edzés után gyorsan igyál-e vagy sem egy proteinkoktélt. A kulcs a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelben rejlik.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek