Így erősítsd meg a gyerek immunrendszerét az ősz előtt!

Még nincs késő ahhoz, hogy egy kicsit megtámogassuk a gyerekek immunrendszerét az őszi ovi- vagy iskolakezdés előtt. De mivel és hogyan előzhetjük meg a betegségeket? Gyermekorvos segít a legjobb immunerősítő módszerek megtalálásában.

Szinte elkerülhetetlen, hogy az őszi közösségbe kerülést egy gyerek kisebb betegség nélkül megússza, ugyanis a hosszú nyár után újból összeverődő gyerekek csak úgy adják-veszik egymásnak a vírusokat. A szerencsésebbek megússzák egy kis orrfolyással, de a pechesebbek, főleg, akik először kerülnek közösségbe, könnyen lehet, hogy többet lesznek otthon, mint az oviban. Megkérdeztük dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyászt, hogyan érdemes a gyerek szervezetét felkészíteni az őszi-téli hónapokra, és hogy mire számítsunk, ha esetleg sokat betegeskedik.

Mivel támogathatjuk a fejlődő szervezet immunrendszerét?

Az őszi-téli időszakban is fontos a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend és a bőséges folyadékbevitel, de szükség lehet külön vitaminokra és ásványi anyagokra is. A megfelelő D-vitamin-, vas- és cinkbevitel fontos, de a probiotikumoknak és az omega-3 zsírsavaknak is lehet támogató hatása. A béta-glükánok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy kisgyerek kevesebbet legyen beteg.

Az immunrendszer erősítése gyerekeknél is fontos
Az immunrendszer erősítése gyerekeknél is fontosShutterstock

Immunerősítés céljára teljesen jók az önálló vitaminkészítmények, de a kombinált forma is nyugodtan adható. A vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, ezért célszerű ezeket együtt adni. 

Van-e különbség a kicsik és nagyok között?

Bölcsi, ovi kezdetekor érdemes a D-vitamint adni, sőt igazából nem is kell csecsemőkor után abbahagyni. Ezt az iskoláskorúaknak is javasolt szedni. Nekik is bátran adhatók a fent felsoroltak, különösen akkor, ha például egy válogatós gyermekről van szó.

Milyen oltásokra lehet szükség bölcsi vagy ovi előtt?

Nagy a valószínűsége, hogy egy közösségbe járó kisgyerek megfertőződik a bárányhimlő vírusával, ezért célszerű igénybe venni az ellene ajánlott védőoltást. A csecsemők és kisdedek veszélyeztetettek a meningococcus okozta agyhártyagyulladással szemben, így ez is javasolható. A szezon előtt pedig beadatható az influenzavírus elleni védőoltás is.

Mennyire törvényszerű, hogy egy gyerek állandóan beteg lesz, amikor először közösségbe kerül?

Teljesen rendjén való az, ha egy közösségbe kerülő kisgyerek az első őszi-téli szezont sok betegeskedéssel tölti. Azt, hogy ki mennyit lesz beteg, nem lehet előre megjósolni, de általában azok betegeskednek várhatóan kevesebbet, akiknek van nagyobb testvérük, aki ezt-azt már hazahurcolt a közösségből. De ez sem biztos. Ha egy kisgyerek az első téli szezonban egy hetet közösségbe jár, majd kettőt otthon tölt, és ez a ciklus egymás után többször megismétlődik, nem jelenti azt, hogy „gyenge az immunrendszere”, sőt. Egy egyébként teljesen egészséges gyerek is ilyenkor lehet sokat beteg, akár nyolc-tíz fertőző betegség is belefér egy-egy szezonba. Hiszen most találkozik számtalan olyan kórokozóval, amelyektől eddig a családi „burok” jótékony módon megvédte.

Ez az időszak úgy is felfogható, mint az immunrendszer tréningje a későbbi egészségért, betegségmentességért. Azokat a kórokozókat, amelyek miatt most sokat beteg, a későbbiekben az immunrendszere már könnyen felismeri és el is pusztítja, mielőtt azok betegséget okoznának. Néhány hónap kellemetlenségért cserébe hosszú évek betegségmentességét kapják. Ezek a betegségek az esetek 70-80%-ában vírusos fertőzések, amelyek zömében jóindulatúak, megfelelő tüneti kezelés és elegendő gyógyulási és lábadozási idő esetén nyom nélkül, szövődménymentesen gyógyulnak. Már 200 felettire tehető azoknak a vírusoknak a száma, amelyek felelősek ezekért az elsősorban légúti megbetegedésekért. 

Megelőzhetők-e immunerősítőkkel a betegségek?

Sokat tehetünk azért, hogy kisgyerekünk kevesebbet betegeskedjen. A megelőzés tekintetében fontos bizonyos higiénés szabályok szem előtt tartása és alkalmazása. Tanítsuk meg a kicsit mielőbb arra, hogy lehetőség szerint a könyökhajlatába vagy zsebkendőbe tüsszentsen. Ha folyik az orra, törölje meg, vagy jelezze az őt felügyelő felnőttnek, hogy törölje meg az orrát. Fontos az is, hogy ebben az időszakban minél többször mosson kezet, a fűtött helyiséget pedig minél többször szellőztessék át. A téli időszakban elegendő a helyiségeket 20-22 fokra fűteni, megfelelő páratartalom mellett. Az éjszakai órákban még ennyi sem kell, 18-20 fok teljesen komfortos lehet.

Tanítsuk meg, hogy a könyökhajlatba tüsszentsen, ha nincs zsebkendő!
Tanítsuk meg, hogy a könyökhajlatba tüsszentsen, ha nincs zsebkendő!Shutterstock

Fontos, hogy hagyjunk elegendő időt a gyógyulásra és a lábadozásra. Ha lehet, ezalatt ne vigyük közösségbe! Betegen vagy legalábbis nem teljesen meggyógyulva sokkal nagyobb az esélye, hogy felülfertőződik egy újabb kórokozóval, és így megnő a szövődmények kialakulásának veszélye. Ezek pedig hosszabb idő alatt gyógyulnak meg, és jó eséllyel itt már antibiotikum adására is szükség lehet. A többieknek pedig azért tehet ez rosszat, mert a még fertőzőképes állapotában bevitt gyermek megfertőzheti a csapat még egészséges tagjait.

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás és folyadékbevitel, az elegendő alvás, testmozgás és a szabad levegőn tartózkodás. A kevesebb stresszhatás, a jobb lelki egészség is hozzájárulhat a testi megbetegedések elkerüléséhez. A minőségi együttlétek, tartalmas közös programok nemcsak a kicsik, de a nagyok lelki ellenálló képességét is erősítik.

Aki ovisként beteges, az később is az lesz?

A legtöbb ilyen betegség banális, szövődménymentesen néhány nap alatt gyógyuló hurutos megbetegedés vagy gyomor-bélhurut. Ezek nem igényelnek különösebb kivizsgálást. Az elhúzódó, szövődményes vagy nem szokványos lefolyást mutató betegségek, a súlyosabb kórképek azonban kivizsgálást sürgetnek. Ilyenkor leginkább az derül ki, hogy van például egy háttérben megbújó légúti- vagy táplálékallergia, egy megnagyobbodott, gócként funkcionáló orrmandula vagy esetleg egyfajta hajlam a kisdedkori visszatérő asztmatikus hörghurutokra. Ha ilyen állapotokra van gyanú, érdemes szakembert felkeresni, például fül-orr-gégészt, gyermek-pulmonológust, gasztroenterológust. 

anya, gyerek, beteg
Shutterstock

Úgy tíz-tizenkét éves korra az immunrendszer eléri azt a működési fokot, mint ami egy nagyobb gyerekre vagy felnőttre jellemző, ezalatt számos kórokozóval találkozik, úgy is mondhatjuk, hogy immunrendszere megedződik. Ezután már jóval ritkábban számíthatunk megbetegedésekre. Ha mégsem így alakul, akkor ennek érdemes utánajárni.

Arra azért számítani lehet, hogy ahányszor új közösségbe kerül (például bölcsiből oviba, oviból iskolába), átmenetileg többet betegeskedhet, hiszen az új társakon túl újabb vírusokkal és baktériumokkal is kapcsolatba kerül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra